Dzurinda vraj prosil Sulíka o podporu vlády a núkal mu stratené posty

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa v piatok stretol s lídrom SaS Richardom Sulíkom a prosil ho o podporu dočasnej vláde, ktorej zloženie by bolo zhodné s vládou Ivety Radičovej.

16.10.2011 12:12
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda.
debata (57)

Píše to internetový portál topky.sk s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj. To, že ho Dzurinda v piatok navštívil, potvrdil aj Sulík, no k obsahu rozhovoru sa vyjadrovať nechcel.

Dzurinda mal Sulíkovi ponúknuť aj to, že by sa vrátil na post predsedu parlamentu a SaS by tiež získala naspäť všetky svoje ministerstvá. SDKÚ, Most-Híd a KDH by naviac podporili nomináciu poslanca za SaS Kamila Krnáča na šéfa Najvyššieho bezpečnostného úradu. Za toto žiadal Dzurinda od Sulíka len podporu vlády na stretnutí pred prezidentom, ktoré má byť v pondelok. Podľa informácií portálu však predseda SDKÚ v SaS neuspel.

** **

Prezident Ivan Gašparovič pravdepodobne urobil Dzurindovi škrt cez rozpočet. Po hlasovaní o eurovale, v ktorom parlament vyslovil nedôveru vláde, sa veľmi rýchlo dohodol s lídrom Smeru Robertom Ficom na predčasných voľbách. Podľa kuloárnych informácií dokonca hneď nasledovali zákulisné dohody o prerozdelení postov a všetkých štátnych podnikov a úradov. Dzurinda mal podľa nich pre seba získať ministerstvo obrany po nominantovi SaS Ľubomírovi Galkovi.

Premiérka v piatok išla k prezidentovi s návrhom na odvolanie SaS-károv. K tomu sa však už nedostala, prezident odvolal vládu ako celok a pripustil do volieb možnosť úradníckej vlády. Tú by v takom prípade navrhoval personálne sám a musel by ju schváliť parlament.

Ak sa však Dzurindovi podarí presvedčiť Sulíka o spolupráci a získať parlamentnú väčšinu, úradnícka vláda nemusí nikdy získať dostatočnú podporu a ministri pod vedením Radičovej by v rovnakom zložení dovládli až do marcových predčasných volieb.

57 debata chyba