Sulík žiada odvolanie vlády, lídri strán sa s prezidentom nedohodli

Lídri parlamentných strán nenašli zhodu na ďalšom riešení vládnej krízy. Informoval o tom prezident Ivan Gašparovič po rokovaní s predsedami parlamentných strán. Vyjadril sa, že dal lídrom čas na rozmyslenie a stretnú sa opäť vo štvrtok večer. V utorok je na rade schôdza NR SR, či bude koalícia disponovať väčšinou a o čom sa bude rokovať, je otázne.

17.10.2011 11:42 , aktualizované: 17:41
Gašparovič, Slota, Figeľ, Dzurinda, Fico,... Foto:
Prezident Ivan Gašparovič na rokovaní s lídrami parlamentných strán.
debata (128)

„Keď vám budem mať čo povedať, vyjadrím sa,“ povedal po rokovaní s prezidentom predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. „Skúste hádať, kto to zablokoval,“ uviedol šéf národniarov Ján Slota, ktorý tiež odmietol označiť vinníka neúspešného rokovania.

Béla Bugár bol po rokovaní konkrétnejší. Podľa jeho slov predsedovia troch parlamentných strán Robert Fico (Smer), Richard Sulík (SaS) a Ján Slota (SNS) žiadali prezidenta o odvolanie vlády Ivety Radičovej. Sulík so Slotom však neponúkli následné riešenia, Fico spomínal možnosť, že by bol dočasným vládnutím poverený Radičovej kabinet, no s obmedzeniami. SDKÚ, KDH a Most-Híd upozorňovali na nestabilitu, ktorá by nastala po odvolaní vlády bez následného riešenia. Prezident údajne navrhol stranám tri riešenia a teraz čaká na ich vyjadrenia.

„Páni Sulík a Slota tvrdili, že treba odvolať vládu, a potom uvidíme, že čo. Pán Fico hovoril o tom, že treba odvolať vládu, a potom ju poveriť obmedzeným mandátom. Ale to sú nedoriešené veci. Tri strany bývalej koalície SDKÚ, Most a KDH hovorili, že by bolo nezodpovedné vládu odvolať s tým, že potom sa uvidí, lebo to by spôsobilo nestabilitu,“ priblížil rokovanie s hlavou štátu Bugár. Dodal, že pred nestabilitou po odvolaní vlády bez ďalšej dohody na riešení varoval aj Fico.

Strana SaS sa k rokovaniu s prezidentom nevyjadrila. „Dohodli sme sa, že o výsledku bude informovať len pán prezident,“ povedala hovorkyňa liberálov Tatiana Tóthová.

Nedohoda na riešení je komplikáciou v komplikácii

Nedohoda predstaviteľov parlamentných strán s prezidentom Ivanom Gašparovičom na riešení situácie, ktorá vznikla po nevyslovení dôvery vláde v parlamente, je podľa analytika Jána Baránka komplikácia v komplikácii. „Prezident naplno využíva svoje ústavné kompetencie. Táto situácia však neprospeje nikomu,“ povedal. Nanajvýš to môže podľa neho zbližovať koalíciu s opozíciou.

Najmenej prácne, najlacnejšie a najmenej komplikované riešenie by bolo podľa Baránka, aby prezident nechal vládnuť kabinet Ivety Radičovej až do marcových predčasných parlamentných volieb. „Úradnícka vláda by musela prejsť parlamentom, čo je ďalšie zdržovanie,“ konštatoval v súvislosti s úvahami Gašparoviča, že by do volieb mala krajinu priviesť úradnícka vláda.

Prezident pred rokovaním uvažoval nad dvomi riešeniami. V prvom riešení by nadradil článok 115 o odvolaní vlády, ktorá nedostala dôveru, článkom 101 Ústavy. Ten hlave štátu prikazuje rozhodovať tak, aby zabezpečil riadny chod ústavných orgánov. Radičovej kabinet by tak poveril dovládnutím.

Druhou možnosťou by bolo, ako v prípade menovania generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, využiť voľnú ruku prezidenta pokiaľ ide o termín menovania či odvolania. Ústava mu neukladá, kedy má odvolať vládu, ktorá nedostala dôveru. „Môže tak urobiť o týždeň aj o niekoľko mesiacov,“ konštatoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

SDKÚ, KDH a Most už nechcú vo vláde SaS. Predseda Smeru Robert Fico v nedeľu povedal, že vedia nájsť ústavný spôsob, ako ich dostať z vlády bez toho, aby bolo nutná rekonštrukcia kabinetu a tým aj hlasovanie o dôvere v Národnej rade. SaS situáciu odmieta komentovať.

Podľa agentúry SITA si v prípade nutnej podpory staronovej vlády SaS kladie podmienku, aby jej ministri zostali do volieb. S odvolaním na zdroje z prostredia bývalej vládnej koalície agentúra uviedla, že podpredsedom parlamentu by sa mohol stať Jozef Kollár, ktorý bol doteraz predsedom poslaneckého klubu SaS. Novým šéfom klubu by sa mal stať odvolaný šéf parlamentu Richard Sulík. „Je zvyklosťou, že tretia najsilnejšia strana má podpredsedu parlamentu,“ povedal Kollár pre TASR.

Ak to pomôže fungovaniu Národnej rady a dohodám o obsahu práce parlamentu, teda, aby sa zvládol štátny rozpočet a niektoré legislatívne témy, je možné si predstaviť rokovanie o obsadení voľného postu podpredsedu NR SR stranou SaS. Novinárom to povedal líder KDH Ján Figeľ v reakcii na výrok Jozefa Kollára.

Premiérka Iveta Radičová sa doteraz nevyjadrila, či by zotrvala na poste predsedníčky vlády až do marcových volieb. Gašparovič už zákon o predčasných voľbách podpísal.

** **
128 debata chyba