Radičová pripustila, že jej vláda skončí v piatok, Ficovi hovorí: Nikdy!

Premiérka Iveta Radičová nevylučuje, že jej vládu prezident SR Ivan Gašparovič odvolá v piatok. "Nemôžem to vylúčiť. Vláde nebola vyslovená dôvera. Podľa ústavy ju v takom prípade prezident odvolá, no ústava mu neukladá, dokedy má tak urobiť," povedala predsedníčka vlády dnes pre agentúru SITA.

18.10.2011 17:08 , aktualizované: 18:24
Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata

Cez víkend má byť summit lídrov krajín eurozóny. Špekuluje sa, kto by mal Slovensko zastupovať na takom summite. „Hovorila som s prezidentom EÚ Hermanom van Rompuyom, budem hovoriť s predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom. Je očakávanie, že premiér SR príde na summit bez ohľadu na to, kto ním bude. Tak by to malo byť,“ uviedla Radičová. Pokiaľ prezident vládu v piatok odvolá, tak sa podľa nej musí rozhodnúť, kto odíde na summit. „Je samozrejme riešenie, že stolička bude prázdna,“ dodala.

S Ficom nikdy nemôže uzatvárať dohody

Premiérka si nevie predstaviť budúcu spoluprácu s predsedom Smeru Robertom Ficom. „Fico sa vyjadril, že som politický omyl. Prijímam túto vetu s tým, že to posudzuje svojimi kritériami. Tie naozaj nespĺňam a nechcem spĺňať. Nikdy po tom, čo odznelo opakovane z jeho úst, ja osobne nikdy s ním nemôžem uzatvárať dohody,“ vyhlásila. Odpoveď, či zostáva v politike, si zatiaľ nechá pre seba.

Fico v utorok Radičovú obvinil, že oklamala prezidenta Ivana Gašparoviča. Mala mu povedať, že podá demisiu a nie, že bude spojené hlasovanie o eurovale s vyslovením dôvery vláde. „Robert Fico ma už obvinil z tisíc vecí. Stretla som sa s pánom prezidentom a rozoberali sme možnosti, ako riešiť situáciu. Jedna z možností bolo podanie demisie. Informovala som ho o troch alternatívach. Dôvera vláde, demisia predtým a demisia následná. Bol pravidelne informovaný o krokoch, aj výslednom rozhodnutí,“ uviedla predsedníčka vlády.

Čo hovorí Fico, Radičovú dnes už nezaujíma. „Podanie demisie tak či tak znamenalo pád vlády. Sám prezident ma upozornil, že demisia by mala zmysel len vtedy, ak bude predrokovaná so Smerom. Aby sa Smer pridal k hlasovaniu. Pokiaľ to nie je predrokované, demisia nemusí priniesť efekt, ktorý by mala,“ vyhlásila.

Nová vláda musí mať aspoň tri kompetencie

Nový kabinet, ktorý má priviesť krajinu k marcovým predčasným parlamentným voľbám, podľa Radičovej musí mať tri kompetencie. „Mal by mať kompetenciu a mandát vyjednávať v Bruseli. To je pre nás bytostne dôležité. Kabinet by mal mať kompetenciu riešiť štátny rozpočet a pre prípad, že by nedošlo k jeho odsúhlaseniu, aby vedel robiť opatrenia v rámci rozpočtového provizória. Po tretie musí mať možnosť prijímať krízové opatrenia, ak by sa situácia radikálne zhoršila. Je v rukách prezidenta, ktorý kabinet to bude robiť,“ uviedla.

Radičovej sa zdá, že so slušnosťou v politike nemá v tejto krajine šancu. „Prezident ma informoval, že v prípade podania demisie bude postupovať poverením alebo úradníckou vládou. On na svojom rozhodnutí nič nezmenil,“ uviedla. Či by Radičovej vláda podala demisiu alebo išlo o vyslovenie nedôvery vláde, situácia by bola podľa nej rovnaká. „Tak či tak by padla vláda a prezident by musel situáciu riešiť. On sa prikláňa k riešeniu, že poverenie znamená uchádzanie sa o dôveru v parlamente. Nevynášam informácie z rozhovorov medzi štyrmi očami, ale dovolím si postup prezidenta nekomentovať,“ povedala.

Premiérka si nevie predstaviť, že zostane na čele vlády do marca 2012 a prípadne sa bude v parlamente opäť uchádzať o dôveru. „To je nezmysel. Táto vláda nemá v parlamente väčšinu,“ zdôraznila. Situácia je podľa nej v rukách prezidenta tak, ako by bola v prípade podania demisie. „Keby som sa osobne rozhodla podať demisiu, bolo by absurdné, aby som sa potom uchádzala o poverenie,“ dodala.

Podľa premiérky vedenie kabinetu do marca už nie je o ochote. „To je o čo najrýchlejšom riešení stability SR. Začala sa kampaň. Takí ako Fico a podobní si budú zo mňa robiť terč za každú cenu. Budú rozprávať, ako ja už u Barrosa nič nevyjednám. Zahmlievajú, čo je hlavný problém, že Brusel dodnes prešetruje ich čerpanie, za Ficovej vlády, eurofondov. Napríklad nástenkový tender, sociálne podniky, operačný program životného prostredia a mnohé ďalšie. Protikorupčná jednotka z Bruselu OLAF končí vyšetrovanie. Keď počúvam, čoho je schopný Fico, tak žasnem,“ vyhlásila.

Vláde Ivety Radičovej nevyslovil parlament dôveru pred týždňom pri hlasovaní o eurovale. Odvtedy sa predstavitelia politických strán nedohodli, kto povedie krajinu do marcových predčasných parlamentných volieb.

** **
debata chyba