Nemocnice nemajú náhradu za odchádzajúcich špecialistov

Kto bude od decembra ošetrovať pacientov, ak odídu lekári, ktorí podali výpovede, nikto nevie. Aj keď podľa ministra zdravotníctva odchádzajúcich bude mať kto zastúpiť, počet doručených žiadostí o prijatie tomu zatiaľ nenasvedčuje. Na situáciu však zareagovali aj české nemocnice, ktoré lákajú záujemcov zo Slovenska.

20.10.2011 20:00 , aktualizované: 21.10.2011 12:00
nemocnica, pacienti, doktorka, lekárka, čakáreň Foto:
Ilustračné foto
debata

Lekári majú na stiahnutie výpovedí čas ešte 10 dní. Nemocnice čakajú, ako sa do 1. novembra rozhodnú, intenzívnejšie hľadať náhradu mienia až po tomto termíne. „Ak lekári nestiahnu výpovede, v záujme zabezpečenia kontinuity poskytovanej zdravotnej starostlivosti budeme od začiatku novembra prijímať nových lekárov,“ povedala hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave Dana Kamenická.

Odísť sa chystá 118 lekárov, nemocnica už podľa Kamenickej dostala 51 žiadostí o prijatie do zamestnania. O prácu prejavili záujem hlavne absolventi lekárskych fakúlt, nemocnica by však viac potrebovala lekárov špecialistov, najmä anestéziológov. V decembri by ich z detskej fakultnej nemocnice totiž malo odísť 29, čím bude ohrozená prevádzka celého oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Anestéziológov, ale aj iných špecialistov budú od zimy potrebovať aj v nemocnici v Nových Zámkoch, Liptovskom Mikuláši, Martine či v Banskej Bystrici. Ako povedala hovorkyňa banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje, niekoľko žiadostí o prijatie do zamestnania síce už dostali, žiadnu však od lekára špecialistu.

V žilinskej nemocnici podalo k 1. októbru výpoveď 115 lekárov. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Lihanovej otázkou personálnych náhrad sa budú zaoberať od novembra.

Najviac žiadostí o prijatie do zamestnania doteraz dostali v druhej najväčšej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. „K 14. októbru evidujeme 163 žiadostí,“ informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová. O akých lekárov ide, nešpecifikovala, vzhľadom na počet podaných výpovedí – 226 – to však ani tu nepokryje počet odchádzajúcich lekárov. Košičanom aj napriek tomu sľubujú zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.

„Sme pripravení uplatniť po prvom decembri krízový scenár poskytovania zdravotnej starostlivosti. Jeho súčasťou bude spájanie totožných pracovísk, presúvanie pracovníkov medzi príbuznými odbormi a hospitalizácia pacientov na iných oddeleniach. Oslovíme, samozrejme, aj lekárov, ktorí sa uchádzali o prijatie do zamestnania,“ dodala Oravcová.

Riešenie, ako nahradiť množstvo odchádzajúcich anestéziológov, má údajne aj minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Doteraz však neprezradil aké. „Máme alternatívy, ktoré včas prezradíme. Nie je to o tom, že by sme ich nemali,“ povedal Uhliarik.

Ako dodal, lekári majú ešte niekoľko dní, aby svoje rozhodnutie prehodnotili a výpovede stiahli. „Do 31. októbra garantujem všetkým lekárom, ktorí stiahnu výpovede, ich opätovný návrat. Po 1. novembri bude musieť manažment každej nemocnice podľa aktuálneho stavu začať prijímať nových lekárov,“ zopakoval.

Podľa odborníka na pracovné právo Vojtecha Földesa tomuto ultimátu po právnej stránke nemožno nič vyčítať. Ako totiž hovorí Zákonník práce, je iba na zamestnávateľovi, či bude akceptovať žiadosť o stiahnutie výpovede. „Výpoveď, ktorá už bola doručená, môže byť odvolaná len so súhlasom druhej strany,“ vysvetlil.

Ako však dodal, „výkon práv a povinností v pracovnoprávnych vzťahoch treba realizovať v súlade s dobrými mravmi a so zásadou rovnakého zaobchádzania“, je preto otázne, prečo by mali byť akceptované iba žiadosti na stiahnutie výpovede doručené v prvý mesiac výpovednej lehoty. „Je otázka, do akej miery je to v súlade s dobrými mravmi. Prečo do konca októbra áno a od novembra už nie,“ povedal Földes.

V decembri by mali nemocnice prísť o približne 2 400 lekárov. Niektorí z nich zvažujú otvorenie súkromnej praxe, iní sa chcú zamestnať v cudzine, kde už o našich lekárov prejavili záujem. Voľné pracovné pozície chce slovenskými doktormi obsadiť napríklad česká spoločnosť Medicover, ktorá vlastní tri kliniky v Prahe a jednu v Brne.

„Spoločnosť Medicover Česká republika sa rozhodla vyjsť v ústrety slovenským lekárom, ktorí v dôsledku hromadných výpovedí môžu prísť ku koncu novembra 2011 o prácu, a ponúknuť im prácu na niektorej zo svojich polikliník,“ informoval hovorca spoločnosti Miloň Miller.

Záujem o našich lekárov majú aj v nemocnici vo Vsetíne. „Sme nemocnica v blízkosti štátnej hranice, lekárov zo Slovenska tradične zamestnávame. V súčasnosti máme záujem predovšetkým o lekárov z odboru neurológie, infekčného a geriatrie. Máme voľné miesta aj na ďalších oddeleniach, na gynekológii, onkológii, ušno-nosno-krčnom či internom. Hľadáme aj štyroch neurológov, troch infekčných lekárov a osem lekárov pre ďalšie oddelenia,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa nemocnice Lenka Plačková.

Niekoľko slovenských lekárov už podľa Plačkovej aj prejavilo záujem pracovať v miestnej nemocnici. „V posledných dvoch týždňoch nás kontaktovali piati lekári zo Slovenska, v súčasnosti s nimi rokujeme,“ dodala.

O voľných miestach informuje na svojej internetovej stránke aj pražská Všeobecná fakultná nemocnica, kde chýbajú gynekológovia, kardiochirurgovia či internisti.

Lekárov hľadajú aj v Nemocnici Nové Město na Moravě. „V súčasnosti máme relatívne dostatok personálu, hľadáme ale lekárov na rehabilitačné oddelenie, fyzioterapeutov, na otorinolaryngo­logické oddelenie,“ povedal pre Pravdu hovorca nemocnice Roman Kratochvíl.

Za hranice by mohli zlákať lekárov najmä vyššie platy. Nástupný plat doktora v prípade českých kliník Medicover je napríklad 1 600 eur, s príplatkami za nočné služby ešte o niekoľko stoviek eur viac. „Máme lekárov, ktorí si mesačne zarobia vrátane rôznych príplatkov aj 3 200 eur, čo je na polikliniku naozaj veľa,“ povedal Miller.

Vo Vsetíne lekári zarobia priemerne 2 200 eur. Pre slovenských lekárov tu však ponúkajú aj ďalšie benefity ako príspevok na ubytovanie, dopravu či penzijné poistenie.

V neďalekom v Hainburgu si lekári dokážu zarobiť dokonca ešte viac. „Nástupný plat odborného lekára je 3 900 eur v hrubom,“ povedala Alexandra Pelzmannová z hainburskej Všeobecnej verejnej nemocnice. Ako dodala, zvýšený záujem o prácu v miestnej nemocnici zatiaľ nezaznamenali, niekoľko slovenských lekárov tu už však zamestnávajú. „Slovenských lekárov a zdravotné sestry tu máme už asi 10 rokov. Približne siedmich lekárov a viac ako 30 sestier,“ povedala Pelzmannová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba