Vydierajú lekárov pred atestáciou

Vedenie prešovskej nemocnice vydiera mladých lekárov pred atestáciou, aby stiahli výpovede. Pre denník Pravda to potvrdili viacerí z nich, svoje mená však v obavách pred ďalšími perzekúciami nechcú zverejniť.

21.10.2011 12:00
fakultná nemocnica, prešov, lekári, štrajk Foto:
Lekárom pred atestáciou odmieta dávať vedenie Fakultnej nemocnice v Prešove študijné voľno.
debata

Vedenie prešovskej nemocnice vydiera mladých lekárov pred atestáciou, aby stiahli výpovede. Pre denník Pravda to potvrdili viacerí z nich, svoje mená však v obavách pred ďalšími perzekúciami nechcú zverejniť.

„Riaditeľstvo vyvíja obrovský nátlak na skupinu lekárov, ktorí majú tesne pred skúškou. Buď im nechce povoliť predatestačné voľno, alebo ho priamo zruší a tým im znemožní účasť na skúške,“ posťažoval sa jeden z mladých lekárov Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana.

Lekári pred atestáciou vraj dostali na výber z dvoch možností – buď výpoveď okamžite stiahnu a môžu sa na atestáciu pripravovať ďalej, alebo sa im študijné voľno zruší a k atestačnej skúške ich nepustia. Ide o lekárov z viacerých oddelení. Niektorí z nich si myslia, že riaditeľstvo Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana tak plní príkazy z ministerstva zdravotníctva.

Vedenie nemocnice to na jednej strane popiera. „Je to zmes klebiet a fám, ktoré sa v nemocnici šíria so stupňujúcou sa nervozitou,“ tvrdí hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková. Na druhej strane sa však odvoláva na príkaz ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého ak sa lekár rozhodol dať výpoveď a opúšťa svoje pracovisko od 1. decembra 2011, sú náklady spojené s jeho vzdelávaním považované za neopodstatnené vynakladanie finančných prostriedkov zdravotných poisťovní. Hovorkyňa ministra zdravotníctva Katarína Zollerová tvrdí, že rezort také nariadenia týkajúce sa lekárov pred atestáciou nikdy nevydal. Zároveň však dodala, že „minister zdravotníctva je presvedčený, že ak lekári stiahnu svoje výpovede, tak im riaditelia nemocníc umožnia ďalšie vzdelávanie“.

Informácie o nátlaku na mladých lekárov pred atestáciou má aj predseda Lekárskeho odborového združenia prešovskej nemocnice Michal Polician. „Počul som o takýchto prípadoch, ale podľa Zákonníka práce im zamestnávateľ musí atestáciu umožniť,“ povedal Polician.

Anestéziológ Michal Peteja potvrdzuje určité náznaky nátlaku na mladých lekárov pred atestáciou. „Osobne som síce pri tom nebol, ale od viacerých z nich som to počul a nemyslím, že by si vymýšľali. Nedávno dostal jeden kolega faktúru, ktorú ma uhradiť za absolvovanie stáže. Na mňa nikto nevyvíjal nátlak, ale mladší kolegovia sa na to sťažovali,“ povedal Peteja.

Medzi lekármi sa hovorí aj o tom, že pri rokovaní za zatvorenými dverami vedenie nemocnice ponúka aj zvýšenie platu o sto eur a viac, ak výpovede stiahnu. Peteja o tom počul tiež. Hovorkyňa nemocnice popiera aj to. „Vedenie nikomu z lekárov nesľúbilo zvyšovanie platov a rovnako s nikým nerokovalo a nerokuje za zatvorenými dverami,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba