Nemocnice splatili prvé dlhy

Viac ako 87 miliónov eur išlo zatiaľ na splatenie dlhov štátnych nemocníc. Ako prvé sa vyrovnali záväzky voči zdravotným poisťovniam, Sociálnej poisťovni, obciam a vyšším územným celkom.

26.10.2011 15:47
nemocnica, sanitka Foto:
Ilustračné foto
debata

Po skončení oddlženia by mali nemocnice hospodáriť s „čistým kontom“. Niektorí odborníci však o tom pochybujú.

„Pokiaľ sa nenapravia platby od zdravotných poisťovní a nemocnice budú robiť hlboko pod cenu výkonov, zariadenia sa budú stále zadlžovať,“ tvrdí viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger, ktorý je kritikom premeny nemocníc na akciové spoločnosti. „Za rozumnejšiu považujem skôr transformáciu na neziskové organizácie ako na akciovky. Aj neziskovka má totiž pri dobre nastavených cenách možnosť tvoriť zisk, ale je povinná ho odviesť do zvýšenia kvality zdravotnej starostlivosti. To považujem za spravodlivé, keďže pôsobíme vo verejnom zdravotnom poistení, kde je každý povinný odvádzať zdravotné odvody,“ dodal.

Práve pre transformáciu nemocníc na akciovky sa koncom septembra vláda rozhodla oddlžiť 31 štátnych nemocníc. Vyčlenila na to 350 miliónov eur. Koncom budúceho týždňa by mali zadlžené nemocnice splatiť svoje dlhy aj u veriteľov z prostredia súkromných firiem. Komisia pre finančnú stabilizáciu odobrila zatiaľ 339 dohôd o zaplatení záväzkov vo výške 104,5 milióna eur.

„Ministerstvo zdravotníctva previedlo finančné zdroje vo výške zodpovedajúcej týmto dohodám na špeciálne účty zdravotníckych zariadení,“ informoval rezort. „Ambíciou je, aby približne k 15. novembru boli záväzky a pohľadávky nulové, respektíve rovnaké, a tento stav bol aj ďalej udržateľný z vlastných príjmov,“ dodala hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová.

Komisia pre finančnú stabilizáciu rokovala s najväčšími veriteľmi, ktorým nemocnice dlhujú dokopy viac ako pol miliardy eur, v priebehu augusta a septembra. Ich výsledkom bolo uzatvorenie memoranda, v ktorom sa veriteľ zaviazal nemocniciam odpustiť pokuty, penále, sankčné úroky a poskytol skonto z istiny. Rezort financií a zdravotníctva sa zase zaviazal, že do 15 dní od nadobudnutia účinnosti dohody bude dlh veriteľovi splatený.

Komisia uzatvorila spolu 81 memoránd, s ôsmimi veriteľmi sa jej však dohodnúť nepodarilo. Jeden veriteľ na ministerské pozvánky na rokovanie vôbec nereagoval.

Proces oddlženia a transformácie zariadení bude asi pokračovať podľa plánov. Hromadné výpovede lekárov ho doteraz nezastavili.

debata chyba