Keď ľudia idú z práce, svietia si baterkami

V Hradišti pod Vrátnom dôchodcovia večer radšej nevychádzajú von. Dedinu uprostred kopcov doslova zhltne tma.

31.10.2011 06:00
osvetlenie, baterka Foto:
Obyvatelia musia cestou domov používať baterky, ukazuje Jana Ščepková.
debata

Verejné osvetlenie vypli pred mesiacom a šanca, že sa to zmení, je minimálna. Malá obec v okrese Senica je totiž po uši zadlžená.

Ľudia, ktorí sa z práce vracajú večerným autobusom, nosia so sebou malé lampy. Vodiči majú síce svetla viac, no tí obozretnejší výrazne spomalia. Chodca na kraji cesty v takej temnote človek zbadá až v poslednej chvíli – a môže mať aj reflexné pásiky…

„Je to nebezpečné. Starí ľudia nemôžu ísť ani von, kdekto vás môže v takejto tme okradnúť,“ hovorí šesťdesiatnik Jozef Nosko.

Obyvatelia sa sťažujú, no riešenie je v nedohľadne. Zástupca starostu Lukáš Piroha si netrúfa odhadnúť, kedy bude mať obec na to, aby znovu začala svietiť. Ako argumenty vymenuje množstvo čísel.

Na jednej strane sú to mesačné príjmy obce – podielové dane, ktoré sa pohybujú vo výške 10– až 13-tisíc eur, a na druhej strane kopa dlhov, nezaplatených faktúr a najmä úver za rekonštrukciu kultúrneho domu, ktorý podpísalo bývalé vedenie obce. A hoci podľa Pirohu to stálo vyše 300-tisíc eur, v budove sa prepadla podlaha, zateká do nej a je nepredajná.

Bola to jednoduchá matematika. Obec nevládala všetko splácať. Dlhovala tak za elektrinu, Sociálnej poisťovni… Len za odvoz odpadu to bolo napríklad 5 800 eur. Obecní poslanci sa tak mohli rozhodnúť. „Buď by sa vyplo verejné osvetlenie, alebo by sa prestal vyvážať odpad, čo by bolo podľa môjho názoru horšie,“ hovorí Piroha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba