Transformáciu možno dokončí nový kabinet, tvrdí Uhliarik

Premena štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, ktorá mala byť hotová do konca tohto roka, sa posunie. Sedem najväčších zdravotníckych zariadení sa transformuje až na jar. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) aj napriek tomu tvrdí, že neustupuje ani nespomaľuje. Dôvodom odkladu je podľa neho iba zdĺhavejší administratívny proces.

04.11.2011 12:00
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata

Prečo sa zrazu odkladá transformácia siedmich najväčších nemocníc?

Pretože sú oveľa väčšie ako tie ostatné. Nestihne sa to fyzicky, po administratívnej stránke. Ambícia je stihnúť to do jari. Keď sa to stihne do marca, transformujú sa. Keď nie, vzhľadom na predčasné voľby je možné, že sa to nechá až na budúcu vládu.

Prečo trváte na transformácii nemocníc, keď je okolo nej toľko problémov, vášnivých diskusií, lekári dávajú kvôli tomu výpovede?

Žiadny zákon nemá 100-percentnú podporu. Ani liekový zákon ho nemal. Chceme však založiť systém, ktorý zlepší život v nemocniciach, a toto je prvý krok. Je to zvýšenie transparentnosti a efektivity hospodárenia, ktoré môžu zastaviť zadlžovanie.

Nemôže vaša predstava o zastavení zadlžovania naraziť na fakt, že nemocnice bojujú s nízkymi platbami od zdravotných poisťovní?

Samozrejme. Je to jedno s druhým. Bude potrebné zvýšenie platieb, aby sa nezadlžovali.

Budú na to zdroje?

Budú.

Ako to viete teraz garantovať?

Budú, bodka. O návrhu štátneho rozpočtu sa stále rokuje.

Na budúci týždeň predkladáte na vládu návrh, podľa ktorého v nemocnici ako akciovej spoločnosti nebude môcť vlastníctvo štátu klesnúť pod 100 percent. Pre­čo?

Je to potvrdenie alebo väčšia poistka, aby už neboli žiadne pochybnosti, že ide o nejaký predaj alebo privatizáciu.

Aký je váš názor na vstup súkromného investora do nemocníc?

Zatiaľ o tom neuvažujeme ani sme neuvažovali pri transformácii nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba