Prezidentka Radičová? Ľudia si ju želajú viac ako Fica

Z potenciálnych kandidátov v budúcich prezidentských voľbách má najvyššiu, 30-percentnú podporu verejnosti Iveta Radičová pred Robertom Ficom s podporou 26,8 percenta a Pavlom Hrušovským, ktorého preferuje 16,7 percenta voličov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý agentúra MVK uskutočnila v dňoch 20. až 26. októbra 2011. Uviedol to Pavel Haulík z agentúry MVK.

04.11.2011 14:27
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová však na post prezidenta kandidovať nechce.
debata

Okrem tradičných preferencií politických strán prieskum tentoraz zisťoval aj súčasné šance potenciálnych uchádzačov o post prezidenta SR s otázkou „Voľby prezidenta SR budú v roku 2014. Ak by sa konali už teraz, komu by ste dali svoj hlas, ak by na funkciu hlavy štátu kandidovali títo uchádzači?“

Agentúra použila vopred definovaný a abecedne usporiadaný uzavretý zoznam kandidátov, ktorých vybrala na základe analýzy personálnych preferencií relevantných voličských segmentov.

Na takto namodelovaných virtuálnych voľbách by sa nezúčastnilo alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať 44,8 percenta účastníkov prieskumu. Ostatných 55,2 percenta respondentov rozdelilo svoje aktuálne prezidentské sympatie nasledovne:

Na prvom mieste sa v prieskume umiestnila Iveta Radičová s podporou 30 percent respondentov, nasleduje Robert Fico (26,8 percenta), Pavol Hrušovský (16,7 percenta), Vladimír Mečiar (10 percent), Ján Budaj (9,4 percenta) a František Šebej (7,1 percenta).

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1150 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov.

debata chyba