Nemocnice sa meniť nebudú, lekári ešte výpovede nestiahli

Rozhodnuté. Nemocnice sa nebudú meniť na akciové spoločnosti. Lekári síce zatiaľ výpovede nestiahli, ale je pravdepodobné, že tak čoskoro urobia. Okrem zastavenia transformácie nemocníc majú ešte ďalšie tri požiadavky. Predseda Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár však predpokladá, že sa s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom už v najbližšom čase dohodnú.

05.11.2011 12:00
nemocnica, pacienti, doktorka, lekárka, čakáreň Foto:
Ilustračné foto
debata (22)

Lekárom uplynie výpovedná lehota k 1. decembra a ak by k tomuto termínu z nemocníc odišli, zdravotníctvo by sa ocitlo v totálnom kolapse. V poslednej chvíli však do niekoľkomesačného sporu medzi lekármi a ministerstvom vstúpil prezident Ivan Gašparovič. Ten po rozhovore s ministrom Ivanom Uhliarikom a premiérkou Ivetou Radičovou rozhodol, že transformácia sa odloží do nástupu novej vlády.

Prezident svoj zásah do rozbehnutého procesu zdôvodnil obavami verejnosti, že transformácia by smerovala k privatizácii a zrušeniu nemocníc. Gašparovič svoje rozhodnutie nezmenil ani po stretnutí s Uhliarikom. „Po stretnutí s ministrom zdravotníctva a telefonickom rozhovore s pani premiérkou som sa rozhodol, že transformácia nemocníc nebude ďalej prebiehať. Vláde som odporučil, aby neprijala zriaďovacie listiny a aby táto transformácia bola odložená až do volieb,“ povedal prezident.

Uhliarik si však myslí, že premena nemocníc by mala pokračovať kontinuálne aj v čase do parlamentných volieb. „Celý rok na tom pracujeme. Vláda transformáciu na akciové spoločnosti schválila, parlament takisto,“ povedal. Zároveň však dodal, že je politický realista a uvedomuje si, že prezident musí schváliť materiály, ktoré idú do vlády. „Na to, aby sa akciová spoločnosť založila, si ministerstvo zdravotníctva potrebuje dať vládou schváliť stanovy a zakladateľské listiny jednotlivých nemocníc a musí to prejsť cez pána prezidenta.“

Ak by vláda chcela pokračovať v transformácii napriek prezidentovmu rozhodnutiu, Gašparovič potrebné listiny nepodpíše. Podľa ústavného právnika Jána Drgonca by však neuposlúchnutie prezidenta okamžite stopnúť zmenu nemocníc, bolo dôvodom na trestné stíhanie. „Ak by vláda pokračovala v transformácii nemocníc napriek tomu, že v tejto chvíli na to jednoznačne nemá právomoc, som presvedčený, že v súlade s možnosťami právneho štátu by sa tam mohlo začať trestné stíhanie proti jednotlivým členom vlády. Ústava im imunitu nepriznáva, takže za spáchanie trestného činu by znášali trestnú zodpovednosť,“ povedal.

Poslanci Smeru dali včera v súvislosti s premenou nemocníc na akciové spoločnosti návrh na mimoriadnu schôdzu parlamentu. Zároveň žiadajú od vlády, aby v skrátenom legislatívnom konaní predložila návrhy zákonov, ktoré definitívne skončia proces transformácie. Prezidentov hovorca Marek Trubač poprel, že by došlo k nejakej dohode medzi hlavou štátu a predsedom Smeru Robertom Ficom. „Tlačovka Smeru bola až potom, ako prezident toto rozhodnutie vydal,“ povedal Trubač.

Zastavenie transformácie nemocníc bolo jednou zo štyroch požiadaviek štrajkujúcich lekárov. Minister zdravotníctva jej však odmietol vyhovieť a približne 2 400 lekárov tak podalo hromadnú výpoveď. Tí okrem zastavenia premeny nemocníc žiadali aj zmenu systému ich financovania, zvýšenie platov a dodržiavanie Zákonníka práce.

Prezident je presvedčený, že ak by títo doktori naraz odišli z nemocníc, vyvolalo by to kolaps zdravotníctva. „Dnes je situácia napätá aj protestom lekárov a po tomto mojom rozhodnutí aj lekárske odborové zväzy by mali toto napätie uvoľniť,“ vyzval Gašparovič lekárov na stiahnutie výpovedí. „Po tomto mojom rozhodnutí, a to je jedna z ich žiadostí netransformovať zdravotnícke zariadenia, by mali aj oni zvážiť ďalšie kroky,“ dodal.

V súvislosti s masovým odchodom lekárov z nemocníc a následným ohrozením dostupnosti zdravotnej starostlivosti sa už v kuloároch začalo hovoriť aj o možnej výmene ministra. Uhliarik sa však k tomu nevedel vyjadriť, tvrdil, že sa to dozvedel až od novinárov. Zároveň vylúčil, že by sa sám chystal odstúpiť. „V žiadnom prípade,“ reagoval na otázku Pravdy.

Najkritickejšia situácia by v prípade odchodu lekárov bola v Detskej fakultnej nemocnici Bratislava, kde by bola vážne ohrozená prevádzka na ARO, onkologickom a gynekologickom oddelení. Minister sa preto včera stretol s riaditeľom nemocnice, ako aj s primármi, aby rokovali o riešeniach „Primári s prednostami mi spíšu svoje požiadavky, napíšu mi konkrétne otázky a ja prídem s odpoveďami na budúci štvrtok," povedal Uhliarik.

Na Uhliarika v detskej fakultnej nemocnici počas svojej obedňajšej prestávky čakalo aj viac ako dvesto lekárov, ktorí s ním chceli diskutovať o súčasnej situácii. Minister však za nimi neprišiel. „Bolo dvanásť hodín. Ako je možné, že lekári odišli od svojich pacientov,“ reagoval minister na otázku, prečo sa vyhol stretnutiu s lekármi.

22 debata chyba