Stopy káuz SDKÚ končili v Anglicku aj v minulosti

Anglickú firmu, ktorá sa lacno dostala k slovenskej platine, preveruje Úrad boja proti korupcii. Úrad zisťuje, či nejde o schránkovú spoločnosť. Garážové firmy sa totiž v súvislosti s kauzami SDKÚ objavili aj v minulosti. Platinové sitká predala v podivnej akcii Štátna správa hmotných rezerv, ktorú v tom čase viedla práve nominantka SDKÚ.

07.11.2011 12:00
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda
debata (37)

Vyšetrovatelia preverujú aj to, cez akých sprostredkovateľov sa platinové sitká vyviezli do zahraničia. „Zatiaľ naše informácie smerujú k tomu, že to kúpila zahraničná firma a hneď aj vyviezla do zahraničia,“ povedal pre Pravdu policajný prezident Jaroslav Spišiak. Podľa jeho slov polícia už zaistila počítače a servery, pomocou ktorých by mala transparentnosť priebehu elektronickej aukcie preveriť. Po odpredaji tovaru Správou štátnych hmotných rezerv zmenili sitká majiteľa niekoľkokrát, no Spišiak aj tak tvrdí, že ich pohyb priebežne sledujú. „Polícia má informácie o tom, kde by sa táto platina mala nachádzať,“ dodal. Kde presne to je, spresniť nechcel, hoci potvrdil, že je to v zahraničí.

Sitká v trhovej hodnote 2,5 milióna eur predali hmotné rezervy pod vedením nominantky SDKÚ Evy Hrinkovej za podpriemernú cenu 670-tisíc eur firme Heneken. Jej majiteľom je Michal Hudoba, ktorý v roku 2006 kandidoval za SDKÚ do parlamentu a v súčasnosti spolu so spoluzakladateľom strany Ľubomírom Harachom podniká v ďalšej firme Franchise Development Group International.

Heneken následne predal sitká firme exministra hospodárstva za SDK Ľudovíta Černáka Vývoj Martin, ktorá ich zas mala posunúť ďalšej Černákovej spoločnosti Elka. Od tej ich mala kúpiť neznáma anglická firma, ktorej meno polícia tají. „Hneď v ten deň boli vyvezené do zahraničia, respektíve v ten deň si ich prevzal zástupca zahraničnej firmy,“ spresnil Spišiak. Hoci podľa neho polícia preverovaním zistila, že firma reálne existuje a funguje, nevylúčil ani to, že aj ona sitká odpredala ďalšej spoločnosti.

Anglické schránkové firmy sa v súvislosti s SDKÚ spomínali už v rokoch 2003 a 2004, keď si strana požičala peniaze a následne sumu 217-tisíc eur poslala na účet firmy Allied Wings. Tá sídlila v Londýne na rovnakej adrese ako neskôr skloňované Destor Investments a Diamond Hotels UK. Kým prvá vlastnila ďalšiu firmu Involve vystupujúcu v kauzách SDKÚ spojených s vlastníctvom jej loga, Diamond Hotels UK sa postupnými zmenami vlastníctva dostal k vlastníctvu hotela Forum, ktorý v roku 2003 predával Úrad vlády pod vedením Mikuláša Dzurindu.

Ak by sa aj nakoniec v kauze platina ukázalo podobné prepojenie s SDKÚ, strane opäť nič nehrozí. Úrad boja proti korupcii totiž vedie trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku proti neznámemu páchateľovi a priamymi prepojeniami na politické strany sa nezaoberá. „Táto otázka je pre vyšetrovanie irelevantná,“ odkázal policajný hovorca Michal Slivka. Podľa neho sa polícia pri dokazovaní sústredí na zistenie skutočnej hodnoty odpredaného tovaru.

SDKÚ sa k rýchlym zmenám majiteľa sitiek a ich odvozu do zahraničia včera nevyjadrila. Jej hovorca neodpovedal ani na otázky Pravdy, či jej predstavitelia vedia, kto je ich súčasným majiteľom.

Politológ Rastislav Tóth hovorí, že kauza lacného obchodu sa môže odraziť aj na dôveryhodnosti SDKÚ v nastávajúcich voľbách. „Iveta Radičová to totiž veľmi šikovne zahrala na to, aby kauzou podkopla Mikuláša Dzurindu,“ myslí si. Podľa neho zaváži u voličov najmä to, či túto kauzu budú iné strany v kampani vyťahovať a oživovať. „Majú si navzájom čo vyčítať a určite to urobia, hoci po voľbách bude už len tvrdý obchod,“ podotkol politológ.

Vláda minulú stredu hmotným rezervám nariadila zrušiť celý obchod a dočasne zakázala predávať majetok v ich správe. Tým prekazila ďalšiu aukciu na predaj striebra, ktorú hmotné rezervy zverejnili na cudzom webe a čítať sa dala len po zadaní hesla. Kabinet prijal aj abdikáciu Hrinkovej, čím vedenie úradu dočasne prevzal doterajší zástupca riaditeľky Róbert Repiský.

Do elektronickej aukcie predaj platinových sitiek sa zapojili len tri firmy, z ktorých sa ani jedna obchodovaním s platinou nezaoberá. Víťazná ponuka prišla počas dvadsať minút trvajúcej aukcie iba sekundu pred jej skončením a išlo zároveň o prvú ponuku Henekenu. Doterajšie výsledky kontroly Úradu vlády potvrdili viaceré pochybenia, ku ktorým malo dôjsť ešte pred touto aukciou.

37 debata chyba