Nespokojní učitelia chcú nové odbory

Odstúpenie školských odborárov od štrajku môže medzi učiteľmi vyvolať rozkol. Skupina okolo levického pedagóga Ľudovíta Sebelédiho, ktorý zbiera podpisy pod petíciu za lepšie školstvo, totiž s postupom odborov nesúhlasí a zakladá novú odborovú organizáciu.

08.11.2011 12:00
učitelia, štrajk Foto:
Učitelia usporiadali niekoľko protestov, ale štrajk odložili, preto chcú niektorí pedagógovia založiť nové odbory.
debata (1)

Sebelédi tvrdí, že odbory učiteľov sklamali, lebo netrvali na splnení ich požiadaviek. Keďže s iniciatívou prišiel iba pred dvoma dňami, nie je zatiaľ jasné, či sa mu podarí získať podporu a rozbiť staré odbory s asi 50-tisíc členmi.

„Po tom, čo odborári vyhlásili, že odstupujú od štrajku, sme mali len tri možnosti – založiť politickú stranu, vytvoriť nové odbory, alebo nerobiť nič. Vzhľadom na to, že sme chceli zostať apolitickí, rozhodli sme sa pre nové odbory,“ vysvetlil Pravde Sebelédi, ktorý učí na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach.

Prípravný výbor Nových školských odborov, ako sa jeho organizácia bude volať, tvorí zatiaľ asi 20 učiteľov. Na to, aby mohli fungovať, potrebujú stanovy a organizačnú štruktúru. Predsedu by si zvolili na zakladajúcom sneme. Sebelédi verí, že o jeho nové odbory bude medzi pracovníkmi v školstve záujem. „S odbormi, ktoré sú teraz, by sa učitelia mali len horšie, a to nedovolím,“ zdôraznil učiteľ biológie a telocviku.

Sebelédi navyše varuje, že keby po predčasných parlamentných voľbách vznikla vláda, v ktorej bude Smer, učitelia nedosiahnu nič. „Staré odbory proti Smeru vystupovať nebudú, tak ako to robili predtým,“ hovorí. Tvrdenie, že školskí odborári od svojich požiadaviek ustúpili, lebo mandát vlády trvá iba do marca a kabinet Ivety Radičovej ani nemá páky na to, aby učiteľom mohol vyhovieť, Sebelédi neuznáva. Lekári, ktorí na protest podali hromadné výpovede, podľa neho totiž uspeli. „Majú vari zdravotníci inú vládu?“ pýta sa.

Podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva Jozef Lužák priznáva, že viacerí odborári sú nespokojní. „Sú to tí, ktorí sú radikálni a čakali štrajk. Ak sa rozhodnú odísť, nemôžeme im brániť,“ uviedol. Pripomína, že vyše 60 percent zamestnancov školstva ostrý štrajk podporilo ešte pred pádom vlády. Teraz sa však situácia zmenila, takže nie je isté, či by za týchto podmienok vôbec chceli štrajkovať. Podľa Lužáka má Sebelédi na založenie nových odborov právo, ale zneužíva situáciu.

Odborári zatiaľ nemajú informácie, že by sa nejakí ich členovia pridávali k Sebelédimu. „Samozrejme, že vždy budú spokojní aj nespokojní. Zatiaľ sme však nepostrehli, že by ľudia začali z odborov vystupovať,“ zhodnotila Ingrid Gamčíková, predsedníčka Združenia základného školstva v Košickom kraji.

Sebelédiho nové odbory si však medzitým našli priaznivcov na facebookovej stránke Ako ďalej učiteľ? „Som realista a vidím staré odbory v agónii. Neverím, že by im čokoľvek okrem zániku pomohlo,“ napísala učiteľka Viera Chlebinová. Jozef Šimunek upozornil, že s pedagógmi nemožno zaobchádzať „ako so stádom volov“. „Najprv im nabulikať, ako ideme bojovať, pokiaľ vás podporíme, a po podpore nám idete vravieť, že vlastne kašlete na to,“ rozhorčil sa učiteľ.

Programom nových odborov by mali byť požiadavky z petičnej akcie, ktorú od mája podpísalo vyše 54-tisíc ľudí. Žiadajú, aby štát do školstva investoval aspoň šesť percent HDP, aby sa tarifné platy pracovníkov v školstve nadviazali na priemerné mzdy v národnom hospodárstve a plat začínajúceho učiteľa dosiahol minimálne 1,2-násobok priemernej mzdy. Po 30 odpracovaných rokoch by sa učiteľom mali znižovať aj pracovné úväzky. Navrhujú tiež zrušiť kreditný systém a predĺžiť dovolenku.

1 debata chyba