SaS nechce zastaviť zvyšovanie platov politikov

Veľké šetrenie štátu na výdavkoch a sociálnom zabezpečení ľudí sa politikov nedotkne. Priemerný príjem poslanca od januára stúpne o 652, v prípade ministrov dokonca až o 822 eur. Hovoria to prepočty ministra financií Ivana Mikloša.

08.11.2011 20:00 , aktualizované: 09.11.2011 12:03
Sulík, Mikloš Foto:
Kým minister financií Ivan Mikloš (vpravo) podporuje snahu o zastavenie zvyšovania platov poslancov, SaS Richarda Sulíka na to nevidí dôvod.
debata (76)

Zvýšenie platov ústavným činiteľom zabezpečil zákon, ktorý pripravila SaS. Poslanci sa ho zmeniť nechystajú a strana Richarda Sulíka, ktorá zvyčajne operuje tým, ako treba na všetkom šetriť, navyše trvá na tom, že je to v poriadku. Jej poslanec Stanislav Fořt argumentuje, že platy len uvoľnili a dokonca zaviedli pokutu za zadlžovanie. „Teraz sa nezvyšuje plat poslanca, ale znižuje sa pokuta za deficit,“ tvrdí.

Na výzvu ministra financií, aby poslanci zákon zmenili a neprimeraný rast platov zastavili, reagoval Fořt slovami, že je to len „snaha politika v predvolebnom boji dať zelenú vetrom verejnej mienky“.

Tentoraz však nejde len o vzájomný spor dvoch koaličných strán SDKÚ a SaS, ktoré sa bijú o to, kto bude lídrom pravice. Rastúce platy politikov v čase pred predčasnými voľbami môžu uškodiť aj KDH a Mostu. O to viac, že mzdy vo verejnom sektore sú zmrazené a Európa denne hovorí o novej vlne krízy.

KDH, Most a SDKÚ si teda pre istotu umývajú ruky a upozorňujú, že za rastúce platy môže práve SaS. Práve ona odmietla, aby zostali platy ústavných činiteľov zmrazené a vymyslela vzorec na nový výpočet. Ten, tak ako pred zmrazením platov, priznáva poslancom trojnásobok priemernej mzdy v hospodárstve za predošlý rok, s tým, že „pokutou“ za zlé hospodárenie sa bude znižovať podľa deficitu. V tomto roku boli platy špeciálnym dodatkom skrátené o 15 percent, nový výpočet sa má uplatniť po prvý raz.

PIANO

 Prečítajte si aj komentár Martina Krna ""Solidárni činitelia":[http://nazory.pravda.sk/…/sk-nkom.asp?…]"
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Poďme hľadať nové systémové riešenie, ktoré by sme nemenili každé dva roky a neviedlo by k takýmto vysokým disproporciám,“ tlmočí názor ministra financií a podpredsedu SDKÚ Ivana Mikloša jeho hovorca Martin Jaroš.

Podľa lídra Mostu a podpredsedu parlamentu Bélu Bugára sa diskusia už začala. Citlivým miestom sú však platy sudcov, ktoré sa rovnako ako platy ministrov odvodzujú od poslanca. Ústavný súd zmrazenie ich platov pozastavil, rástli teda aj v rokoch 2009 a 2010, keď boli poslanecké zmrazené na úrovni priemernej mzdy z roku 2007. Keďže ich mzdy stúpali plynulo, budúci rok je ich nárast menší ako u poslancov a ministrov. Sudcovia dostanú viac o 563 eur, na nich nadviazaní prokurátori o 509 eur.

Podľa Bugára sú len dve možnosti, ale nebude ich odkazovať ministrovi cez médiá. „My sa musíme dohodnúť a veľmi rýchlo to urobiť. Ideme to riešiť,“ sľubuje Bugár.

Predseda parlamentu Pavol Hrušovský z KDH sa však neponáhľa. Diskusiu posúva až do budúceho roku. „My sme upozorňovali na riziká tohto modelu, ktorý sme nakoniec schválili. Budeme diskutovať, určite nebudeme chcieť, aby sme požívali nejakú veľkú exkluzivitu oproti ostatným občanom Slovenskej republiky,“ vyhlásil.

Podľa opozície zmeniť odmeňovanie poslancov, prípadne zmraziť ich platy, možno len novelou zákona o platoch ústavných činiteľov. Keďže platy sa dvíhajú od januára, museli by to stihnúť na nadchádzajúcej decembrovej schôdzi, čo sa však poslaneckou novelou nedá.

Návrh na skrátené legislatívne konanie tak, aby bol zákon prijatý v rámci jednej schôdze, môže dať iba vláda, a to za presne stanovených podmienok, napríklad keď sú ohrozené základné práva a slobody, bezpečnosť štátu, alebo hrozia značné hospodárske škody. Priamo cez zákon o štátnom rozpočte, ktorý bude parlament schvaľovať v decembri, sa platy meniť nedajú. „Zákon o štátnom rozpočte by nemal novelizovať iné normy,“ potvrdil poslanec Róbert Madej (Smer) člen ústavnoprávneho parlamentného výboru.

Ako môžu rásť platy politikov
prezident Ivan Gašparovič  
dnes plat + pauš. náhrady 8 924 eur
od januára o 1 677 eur viac 10 601 eur
premiérka Iveta Radičová  
dnes plat + pauš. náhrady + funkčný prípl. 4 660 eur
od januára o 876 eur viac 5 536 eur
ministri  
dnes plat + pauš. náhrady 3 716 eur
od januára o 698 eur viac 4 414 eur
poslanec parlamentu bratislavský  
dnes plat + pauš. náhrady 3 346 eur
od januára o 629 eur viac 3 975 eur
poslanec parlamentu mimobratislavský  
dnes plat + pauš. náhrady 3 576 eur
od januára o 672 eur viac 4 248 eur

rast je odhadovaný, presné sumy budú známe na budúci rok po oficiálnom oznámení deficitu a priemernej mzdy v tomto roku


|

vv

O ktoré výhody už poslanci tento rok prišli

* príspevok na kanceláriu sa znížil o 500 eur – na dvetisíc

* paušálne náhrady (nezdaňované) o zhruba 14 percent

* skončila sa bezplatná cesta v MHD

* zrušil sa nárok na byt poslancov z Bratislavské­ho kraja

* zdaňujú sa úhrady za služobné cesty

* zníženie 5-mesačného odstupného pre poslancov, ktorí už nebudú zvolení, na dvojmesačné

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba