Sestry majú dostať viac. Uvidí sa, či aj v súkromných zariadeniach

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky sú o krok bližšie k zvýšeniu platov. Vláda v stredu schválila návrh na úpravu ich minimálnych mzdových nárokov. Sestry by podľa neho od apríla budúceho roka mali zarábať od 640 do 929 eur mesačne. Ostatní zdravotníci však nie sú spokojní. Aj keď vyššie mzdy zdravotným sestrám prajú, hovoria o nesystémovom prístupe.

10.11.2011 12:00
Iveta Radičová, Ivan Uhliarik Foto:
Premiérka Iveta Radičová a minister zdravotníctva Ivan Uhliarik na včerajšom zasadnutí vlády riešili aj zvýšenie platov zdravotných sestier. Podľa Radičovej prostriedky na vyššie platy sestier budú.
debata

„Je to nesystémové riešenie zdvihnúť platy len jednej skupine zdravotníkov. Systémové riešenie by bolo, keby sa zvýšili mzdy všetkým zdravotníkom,“ reagoval prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula na rozhodnutie vlády. „Aj keď, samozrejme, prajeme sestrám vyššie platy, nebude to nijako finančne pokryté,“ dodal.

Mzdy budú sestrám a pôrodným asistentkám rásť v závislosti od dĺžky praxe a ukončeného vzdelania. Tie bez praxe budú mať nárok na 640 eur mesačne, po troch rokoch sa im zvýši minimum na 666 eur. Najviac zarobí sestra, ktorá bude mať odrobených 33 rokov – 929 eur. Za výkon špecializovaných činností sestrám ďalej pribudne príplatok 66 eur a za vykonávanie certifikovaných činností príplatok 33 eur.

Celkovo by malo zvýšenie miezd zdravotných sestier na budúci rok zvýšiť výdavky zdravotných poisťovní o viac ako 58 miliónov eur, v roku 2013 takmer 80 miliónov eur. Zdravotné poisťovne sa obávajú, že tieto peniaze nebudú ničím kompenzované.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku a premiérky Ivety Radičovej prostriedky na vyššie platy sestier budú. „Peniaze budú zabezpečené v návrhu štátneho rozpočtu,“ povedala predsedníčka vlády.

Ako však upozornila Slovenská lekárska komora, mzdy porastú sestrám nielen v štátnych, ale aj v súkromných zdravotníckych zariadeniach a tie na vyššie platy sestier nemusia mať dostatok prostriedkov. „Nie je možné prikázať zamestnávateľovi poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, aby v zmysle návrhu zákona poskytoval zdravotnej sestre alebo pôrodnej asistentke mzdu, ktorú si vzhľadom na ekonomickú situáciu zdravotníckeho zariadenia nemôže dovoliť,“ myslí si komora.

Na rovnaký problém upozorňuje aj Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje viac ako 60 súkromných nemocníc. „Nenamietame, že zdravotné sestry majú zarábať viac, lebo ich terajšie platy sú naozaj nedôstojné, ale v nemocniciach nie sú na to vytvorené podmienky. Keď bude musieť dať riaditeľ nemocnice viac na platy sestrám, o to menej mu zostane na lieky, zdravotnícke pomôcky a operácie pacientov,“ tvrdí viceprezident asociácie Peter Ottinger.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik však tvrdí, že to je len planý poplach.

Sestry a pôrodné asistentky negatívny postoj kolegov mrzí. „Od začiatku sme jasne hovorili, čo požadujeme a mali sme podporu všetkých organizácii v rezorte. My nechceme ukrojiť ostatným a dávať iba sebe. Zvýšenie našich platov môže do budúcnosti slúžiť ako spoločný medián, ktorý pomôže pri dojednávaní miezd aj iných zdravotníckych pracovníkov,“ povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Ako dodala, sestry si vyššie platy zaslúžia. „Máme zariadenia, ako sú hospice, kde je tá práca naozaj ťažká, a čistá mzda sestier tam pritom je 250 eur.“

Komora sestier s ministerstvom zdravotníctva o svojich požiadavkách týkajúcich sa nielen zvýšenia platov, ale napríklad aj odchodu do dôchodku vo veku 58 rokov, rokovala približne pol roka. V prípade skoršej penzie sa im síce nepodarilo nájsť zhodu a sestry vybojovali akurát možnosť odmietnuť slúžiť nočné služby, na zvýšení platov sa však nakoniec po niekoľkých kompromisoch dohodli. Definitívne odsúhlasiť zvýšenie miezd sestrám ešte musí parlament.

Vláda sa v stredu okrem platov sestier mala venovať aj transformácii nemocníc a schvaľovaniu podmienok, za akých môže prebehnúť predaj majetku zariadení akcioviek. Vzhľadom na pozastavenie premeny nemocníc však bol tento bod programu z vlády stiahnutý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba