Zostanú pacienti bez zdravotníckych pomôcok?

Invalidné vozíky, barly, špeciálny zdravotnícky materiál či nemocničná prístrojová technika môžu na našom trhu od budúceho roka chýbať. Upozorňujú na to distribútori týchto pomôcok v súvislosti s novým cenovým opatrením ministerstva zdravotníctva. Rezort argumentuje, že pacient po zmene zaplatí menej na doplatkoch. V skutočnosti však ušetria zdravotné poisťovne.

11.11.2011 14:00
zdravotnícke pomôcky, nemocnica, ordinácia,... Foto:
Od budúceho roka bude podľa distribútorov nedostatok zdravotníckych pomôcok.
debata

Ministerstvo dodávateľom znížilo takzvanú maržu za obchodný výkon z 26,5 percenta na 20 percent. Preto podľa zástupcov distribútorov firmy môžu stratiť motiváciu, aby pomôcky na Slovensko dovážali.

„Takto výrazne znížená marža za obchodný výkon spôsobí nedostupnosť zdravotníckych pomôcok. Pre nás ako distribútorov totiž nebude z obchodného hľadiska zaujímavé ich dodávať do výdajní zdravotníckych pomôcok,“ vysvetlila riaditeľka Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok Oľga Štefucová. Ako ďalej dodala, druhou možnosťou je, že sa na Slovensko začnú dovážať menej kvalitné pomôcky. „Nie je žiadnym tajomstvom že trh je už dnes zaplavený stále nekvalitnejšími, ázijskými a čínskymi zdravotníckymi pomôckami.“

Pacienti by dôsledky nového cenového opatrenia mohli pocítiť dokonca aj pri operáciách. Medzi zdravotnícke pomôcky nepatria len barly či invalidné vozíky, ale aj špeciálno-prístrojová technika v nemocniciach a špeciálny zdravotnícky materiál, ako napríklad materiál na šitie či katétre. „Keď sa vám zlomí barla, vo výdajni zdravotníckych pomôcok vám dajú inú. Keď však pôjde napríklad o katéter, tak to môže mať vážne zdravotné následky,“ povedala Štefucová.

Ministerstvo zdravotníctva takéto scenáre odmieta. „K žiadnemu ohrozeniu nedostupnosti nedôjde a odmietame šírenie takýchto zavádzajúcich správ. Veľmi obdobný systém financovania pomôcok majú aj v Českej republike a k popisovanému scenáru s nedostupnosťou tam nedošlo,“ povedala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová

S návrhom nového cenového opatrenia prišlo ministerstvo zdravotníctva ešte minulý mesiac, platiť by malo od januára budúceho roku. Dôvodom zmien je podľa rezortu očakávaná úspora. „Toto opatrenie robíme predovšetkým pre pacientov. Okrem toho, že sa znížia doplatky, ušetrené peniaze na strane zdravotných poisťovní sa môžu využiť na novšie pomôcky alebo zvýšenie limitov,“ povedala Zollerová.

„Ak sa hovorí o úsporných opatreniach, tak je to na úkor pacienta, pretože v konečnom dôsledku najväčšia časť úspor pôjde do zdravotných poisťovní. Pacient na tom ušetrí minimálne,“ oponovala Štefucová.

Že nové opatrenie prinesie úspory hlavne poisťovniam potvrdzujú aj slová riaditeľky Sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Michaely Cesnakovej. „Celkové úspory, ktoré vzniknú týmto opatrením na strane zdravotných poisťovní, budú vo výške 4,9 milióna eur a pacienti na doplatkoch ušetria v priebehu roka až 135-tisíc eur,“ vyčíslila v októbri úspory pri predstavovaní návrhu Cesnaková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba