Kollár: Lekári nechcú zarábať ako nejaký brigádnický študent

Lekárske odbory upozorňujú, že napriek tomu, že ostáva 19 dní do vypršania výpovedí lekárov, ktorí sa pridali k akcii hromadných výpovedí, sa stále nevyriešila ani jedna z ich štyroch požiadaviek.

11.11.2011 13:05
Šéf LOZ Marian Kollár Foto:
Šéf LOZ Marian Kollár
debata (123)

„Stále nie je vyriešená ani jedna požiadavka lekárov, napriek tomu, že minister zdravotníctva tvrdí, že sú podľa neho už vyriešené všetky. Stále je pre nás prekvapením, ako pán minister rýchlo mení rétoriku,“ uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár.

Poukázal na to, že z „legitímnych“ požiadaviek lekárov na zvýšenie miezd sa zrazu stala grécka cesta. Lekári sa preto podľa jeho slov cítia urazení a dotknutí rétorikou ministra Ivana Uhliarika. „Pýtame sa, či považuje za grécku cestu to, že lekári na Slovensku by chceli dostávať viac ako je plat brigádnického študenta,“ doplnil Kollár. Tvrdí, že šéf rezortu zavádza verejnosť, keď tvrdí, že lekári chcú platy na úrovni 4 000 eur. Podľa neho by zohľadnenie ich platovej požiadavky znamenalo, že lekár – špičkový odborník by zarábal „len“ 2 500 eur.

Šéf lekárskych odborárov naznačil, že keď ministerstvo prirovnáva platovú požiadavku lekárov ku gréckej ceste, mohol by to byť zámer a spôsob, ako navodiť konflikt medzi lekármi a pacientmi. Vyzvali preto Uhliarika, aby prestal „zavádzať a klamať verejnosť, ale aby sa konečne chopil všetkých kompetencií šéfa rezortu a začal sa venovať skutočným problémom slovenského zdravotníctva, pretože po 1. decembri sa bude pacientom zodpovedať on“.

K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2 400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 300 z nich svoje výpovede stiahlo. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

123 debata chyba