Kucej aj Hudec z SDKÚ sa chcú v kauze bytov brániť žalobou

Generálny sekretár SDKÚ Štefan Hudec a hlavný pokladník SDKÚ Igor Kucej odmietajú informácie, že sa k svojim bytom dostali vďaka firme Hornex, ktorá mala za Dzurindovej vlády zákazky. Reagujú tak na informácie, ktoré zverejnil denník Sme. Celú vec chcú riešiť právnou cestou a žiadajú od denníka ospravedlnenie.

14.11.2011 09:51 , aktualizované: 12:31
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (40)

„Uverejnenie takéhoto vykonštruovaného a na vode postaveného článku považujeme v predvolebnom období za nekorektný útok, ktorý chce cielene, na základe neoverených a nezmyselných faktov poškodiť SDKÚ a jej predstaviteľov,“ uvádza sa v reakcii, ktorú poskytli z tlačovej služby SDKÚ.

Hudec aj Kucej vedia podľa SDKÚ kúpu bytov z roku 2000 zdokladovať. Ako informujú z tlačovej služby strany, kúpna cena jedného bytu bola 3 000 040 Sk, čo bola vtedy normálna kúpna cena. „Navyše v tej dobe ministerstvo obrany, u ktorého mala údajne predávajúca firma získavať zákazky, neviedol nominant SDKÚ, ale predstaviteľ SDĽ,“ píše sa ďalej v reakcii. Pripomínajú v nej tiež, že Igor Kucej nebol v roku 2000 hlavný pokladník SDKÚ, rovnako ako v tej istej dobe nebol Štefan Hudec generálny sekretár SDKÚ. „Ak v tejto veci teda niekto vidí nejaké politické prepojenia, musí mať zvláštnu fantáziu, ktorá sa ale nezlučuje so základnými pravidlami serióznej žurnalistiky, ani s elementárnou logikou,“ dodáva sa v reakcii z SDKÚ.

Ako informuje denník Sme, vychádzajúc z údajov Aliancie Fair Play, firma Hornex získala za prvej Dzurindovej vlády zákazky za 875 miliónov korún (29 miliónov eur). Pokladník SDKÚ Kucej a generálny sekretár Hudec teraz podľa denníka nechcú zverejniť, za akých podmienok sa dostali k bytom, ktoré firma postavila. „Kúpili ich od súkromnej firmy za štandardných zmluvných podmienok. Detaily považujeme za ich súkromnú záležitosť,“ reagoval pre denník hovorca strany Michal Lukáč. Kucej tvrdí, že nevie, či bol pri kúpe zvýhodnený, keďže nevie, aká bola vtedy cena iných bytov v dome. „Rešpektoval som nimi navrhnutú cenu, vybavil hypotéku a nasťahoval sa“. Po tom, ako sa Kucej rozviedol, patrí byt od októbra exmanželke. Podpredsedom predstavenstva spoločnosti Hornex je Kucejov brat Daniel. Dom v Rači Hornex dostaval v roku 2000. Igor Kucej si tam podľa obchodného registra uvádzal bydlisko od septembra 2001. V súčasnosti už býva v centre mesta. Byt v dome má aj rodina exšéfky Správy štátnych hmotných rezerv Evy Hrinkovej (SDKÚ), ktorá za Dzurindu s Hudecom riadila Úrad vlády SR.

Igor Kucej je pokladníkom SDKÚ od roku 2002 a naposledy ho vo funkcii na návrh predsedu strany Mikuláša Dzurindu ako jediného kandidáta potvrdilo vlani prezídium strany. Teda v roku, keď strana pred voľbami musela vysvetľovať neprehľadné financovanie cez schránkové firmy a Dzurinda preto prepustil miesto volebného lídra Ivete Radičovej. Hornex predal štátu väčšinu bytov v dome za Dzurindovej vlády.

V dome je štyridsať bytov. Z nich desať kúpilo v decembri 2000 ministerstvo vnútra pod vedením Ladislava Pittnera (SDKÚ) na služobné potreby pre policajtov. Súčasné vedenie rezortu tvrdí, že vzhľadom na odstup času už nemá podklady o tom, ako byty vyberali. „Archivácia dokumentov na ministerstve je päť rokov,“ vysvetľuje Ľubomíra Miklovičová z tlačového oddelenia. Ďalších sedemnásť bytov kúpilo ministerstvo obrany, ktorému vtedy šéfoval Pavol Kanis z SDĽ. Vlani ich rezort vyhodnotil ako nepotrebné a predal ich. Exnáčelník generálneho štábu Milan Cerovský takto získal byt s rozlohou 137 štvorcových metrov za necelých 87-tisíc eur. Bývalý zástupca náčelníka Ján Čmilanský zaplatil za 91 štvorcových metrov 58-tisíc eur.

Dzurinda ešte v roku 2007 kritizoval vtedajšieho premiéra Roberta Fica, keď nechcel prezradiť, za koľko kúpil byt od Ikoresu. „Posilňuje podozrenie, že nezaplatil, ale že to je dar či úplatok, a potom pozerám jeden rezort za druhým obrovské zákazky bez výberového konania,“ kritizoval ho vtedy Dzurinda. Predseda Smeru hovoril, že ho potrebuje pre mamu. Najskôr povedal, že išlo o štandardnú kúpu. Neskôr zverejnil sumu 2,9 milióna korún. Dzurinda ho v roku 2008 kritizoval za kauzu Ikores aj na prednáške pred košickými gymnazistami. Na tabuľu kreslil schému pôvodu Ficových nehnuteľností.

40 debata chyba