Piťovcov obvinili z vypaľovania áut i podvodov s americkými hypotékami

Údajnej zločineckej skupine piťovcov pripisuje polícia s prokuratúrou tri skupiny trestných vecí - Juraja Ondrejčáka alias Piťa, ktorý je podľa médií šéfom skupiny, obvinili v súvislosti s prípadom vypaľovania áut. Potvrdila to hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

16.11.2011 17:56
piťovci, mafia Foto:
Dom, v ktorom zasahovali proti údajne zločineckej skupine piťovcov kukláči aj s pomocou vrtuľníka.
debata (7)

Na štyroch obvinených, medzi ktorými je aj Ondrejčák alias Piťo Úrad špeciálnej prokuratúry podal na Okresnom súde v Trnave návrh na vzatie do väzby. Sú spoločne s ďalšími tromi obvinenými v súčasnosti stíhaní pre zločin poškodzovania cudzej veci a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a iné trestné činy. Za uvedené skutky im môže byť v prípade dokázania viny uložený trest odňatia slobody až na desať rokov.

„Juraj O. po dohode s dvomi ďalšími osobami ich poveril, aby zabezpečili vybuchnutie domu poškodeného R. T. a zapálili jeho autá, pričom útoky mali byť vykonané naraz a koordinovane,“ opísala Tökölyová. Juraj Ondrejčák údajne zabezpečil na uvedené útoky potrebný materiál – výbušniny, dve nálože Tritolu s časovou rozbuškou, ktoré následne Martin P. odovzdal Adamovi Š. a za prítomnosti Viktora M. a Igora D. im predviedol spôsob fungovania a aktivácie zariadenia.

Následne po rozdelení úloh a „odlákaní“ príslušníkov polície na iné miesto Michal B. vlani 30. marca v noci vraj hodil pripravené výbušné zariadenie pod BMW vo dvore rodinného domu v Trnave. Tým na aute vznikla škoda asi 75-tisíc eur a na rodinnom dome asi 5 300 eur. Podobným spôsobom sa podľa prokuratúry spomínaní obvinení podieľali na príprave a podpálení VW Golf, ktoré patrilo J. D, spolupracovníkovi poškodeného R. T. Na tomto aute vznikla škoda za približne 11 500 eur. Dve z obvinených (ďalších) osôb sú v súčasnosti vo výkone väzby pre inú trestnú činnosť, u jednej osoby sa nepodarilo doposiaľ zistiť miesto jej súčasného pobytu.

Ďalšia časť trestných skutkov skupiny sa viaže na údajne podvodom získané hypotekárne úvery z USA. Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia PZ SR vzniesol obvinenie Tiborovi V., Miroslavovi A., Matejovi Š., Milanovi Š., Pavlovi P., Michalovi S. a Karolovi S. Obvinenia padli za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, zločin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky a obzvlášť závažný zločin vydierania. Obvineným podľa ich účasti na trestnej činnosti hrozí trest odňatia slobody až do 25 rokov.

„Medzi obvinenými nechýbajú blízke osoby údajného šéfa jednej z bratislavských skupín podsvetia, voči ktorým bol realizovaný policajný zásah 15. novembra 2011,“ uviedla Tökölyová. V tejto trestnej veci prokuratúra obvineným pripisuje, že na konci roku 2006 založili v bankových pobočkách v Trnavskom a Bratislavskom kraji eurové a dolárové účty, na ktoré im chodili peniaze z podvodne vybavených hypotekárnych úverov v USA. Tie vybavili v USA neznáme osoby prostredníctvom bielych koní, na ktoré vyhotovili falošné doklady s údajmi ľudí zo Spojených štátov.

Niektorí obvinení pod hrozbou a vyhrážaním zariadili mlčanlivosť členov a ich zotrvanie v skupine. Potom aj pomocou personálu banky zabezpečili výbery peňazí v pobočkách, ktoré vzápätí boli odovzdané neznámym osobám cudzej národnosti. Celkovo takto obvinení údajne uskutočnili výbery v sume 33 568 162 Sk (1 114 278,75 e­ura). Zásluhou polície bol zmarený výber finančnej hotovosti najmenej 42 092 589 Sk (1 397 217 94 eura). Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes návrh na vzatie do väzby zatiaľ na päť obvinených – Tibora V., Miroslava A., Mateja Š., Milanovi Š. a Karola S. „Ďalší obvinení, u ktorých prichádza do úvahy uvalenie väzby, sa v súčasnosti nachádzajú na neznámom mieste a polícia prijala opatrenia za účelom ich zadržania,“ dodala Tökölyová.

Tretí, tentoraz drogový prípad, rieši Krajská prokuratúra v Bratislave. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie Miroslavovi A., Matejovi B., Petrovi M., Ľudovítovi G., Róbertovi M., Andrejovi Š. a Tomášovi K. za obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi spáchané organizovanou skupinou. Obvinení sú zadržaní a vyšetrovateľ spracováva v súčasnosti podnet na podanie návrhu na ich vzatie do väzby.

7 debata chyba