Šéf piťovcov ide do väzenia v Leopoldove

Juraj Ondrejčák, považovaný za šéfa jednej z najvplyvnejších bratislavských skupín piťovcov zostane vo väzbe, a to v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Leopoldove.

17.11.2011 11:44 , aktualizované: 17:20
polícia, piťovci Foto:
Policajný zásah proti skupine bratislavského podsvetia v bratislavskom Lamači. Vo vnútri domu prebiehala domová prehliadka.
debata

Rozhodol o tom Okresný súd v Trnave. Nižší súd rozhodoval necelé dve hodiny od približne 14.00 h. Voči rozhodnutiu podal jeho právny zástupca a obvinený sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Trnave.

„Môj klient Jozef Ondrejčák bol vzatý do väzby z dôvodu, že by mohol ujsť alebo sa skrývať a že by mohol pôsobiť na svedkov. Rozhodnutie súdu považujem za nezákonné a môj klient podal proti nemu opravný prostriedok,“ uviedol bezprostredne po rozhodnutí o väzbe Ondrejčákov obhajca.

Podľa jeho slov neboli naplnené dôvody väzby tak, ako to zákon vyžaduje a ako je to uvedené v trestnom poriadku. „Táto vec je v štádiu vyšetrovania. To znamená, keďže všetci svedkovia boli vypočutí pred vznesením obvinenia môjmu klientovi, tak vyšetrovateľ bude musieť prepočuť všetkých svedkov a prebehne štandardné vyšetrovanie, na konci ktorého sa dočkáme spravodlivého a zákonného rozhodnutia súdu,“ dodal obhajca.

Návrh na väzbu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Generálnej prokuratúry (GP) za trestné činy poškodzovania cudzej veci a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Špeciálny prokurátor podal v tejto veci podpaľovania áut návrh na väzbu v stredu 17. novembra nielen na Ondrejčáka., ale aj na Michala B., Martina P. a Petra B. Obvinené sú v tejto kauze aj ďalšie tri osoby. Za uvedené trestné činy môže byť uložený trest odňatia slobody až na desať rokov.

Ondrejčák po dohode s dvoma ďalšími osobami ich mal poveriť, aby zabezpečili vybuchnutie domu poškodeného R.T. a zapálili jeho autá, pričom útoky mali byť vykonané naraz a koordinovane, Ondrejčák  zabezpečil na uvedené útoky potrebný materiál výbušniny, dve nálože tritolu s časovou rozbuškou, ktoré následne Martin P. odovzdal Adamovi Š. a za prítomnosti Viktora M. a Igora D. im predviedol spôsob fungovania a aktivácie zariadenia, a následne po rozdelení úloh a „odlákaní“ príslušníkov polície na iné miesto Michal B. v nočných hodinách dňa 30. marca 2010 hodil pripravené výbušné zariadenie pod vozidlo značky BMW vo dvore rodinného domu v Trnave, čím došlo k škode na vozidle v sume cca 75 000 eur a na rodinnom dome v sume cca 5 300 eur.

Okrem toho Ondrejčák mal po dohode s dvoma ďalšími osobami ich poveriť, aby zabezpečili podpálenie motorových vozidiel osôb, ktoré spolupracovali s R.T., pričom útoky mali byť vykonané naraz a koordinovane. Následne Viktor M. spoločne s Igorom D. a Adamom Š. naplánovali jednotlivé útoky, rozdelili úlohy a opätovne „odlákali“ príslušníkov polície na iné miesto, pričom Peter B. tiež v nočných hodinách dňa 30. marca 2010 s pomocou ďalších osôb zapálil osobné motorové vozidlo značky VW Golf patriace J.D., čím spôsobili na uvedenom motorovom vozidle škodu v sume približne 11 500 eur.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) o tom, či ďalších päť obvinených piťovcov v kauze podvodom získaných hypotekárnych úverov z USA, zostane vo väzbe bude rozhodovať od piatka rána 18. novembra. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

Rozhodovať bude ŠTS pracovisko Banská Bystrica. V tomto prípade pôvodne figurovalo sedem obvinených osôb. Medzi nimi však nie je Ondrejčák. Návrh na väzbu na spomínaných päť osôb dal špeciálny prokurátor za zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, za zločin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky, za obzvlášť závažný zločin vydierania.

Skupina Juraja Ondrejčáka alias Piťa, ktorých členov zadržala polícia, špeciálne jednotky pri jednej z najväčších policajných akcií v utorok 15. novembra ráno v bratislavskom Lamači a v Trnavskom kraji sa mala dopustiť viacerých závažných trestných činov a viacerých skutkov. Tie dozoruje viac prokurátorov a prokuratúr. Vyššie spomínané podvodom získané hypotekárne úvery z USA a potom aj podpaľovanie áut dozoruje Úrad špeciálneho prokurátora Generálnej prokuratúry SR (GP). Závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania, kde figuruje až sedem obvinených zo skupiny piťovcov zase dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave (KS).Informovala o tom hovorkyňa generálneho prokurátora SR Jana Tökölyová.

Polícia počas utorkového zásahu proti podsvetiu v Bratislave zadržala 20 osôb a 23 osôb obvinila za viaceré násilné aj majetkové trestné činy. Bola to pravdepodobne najväčšia akcia tohto druhu od vzniku SR, povedal vtedy minister vnútra SR Daniel Lipšic (KDH) o policajnej akcii v ranných hodinách.

Nasadených bolo do nej 350 policajtov, najmä zo špeciálnych jednotiek. Akcia bola dlhodobo pripravovaná. Podrobnejšie informácie o znení obvinení a trestných činoch majú byť známe do konca týždňa.

debata chyba