Lieky budú opäť drahšie

Ministerstvo zdravotníctva sa chváli úsporami v rámci novej liekovej politiky, no to, že vo väčšine prípadov ich dosiahne na úkor pacientov, už nespomína.

17.11.2011 15:45
lekáreň, lieky, chrípka Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Kým štát či zdravotné poisťovne napríklad zavedením povinnosti predpisovať účinnú látku namiesto konkrétneho lieku alebo stanovením ceny liečiv na druhú najnižšiu v Európskej únii ušetria zhruba 100 miliónov eur, chorých, naopak, od decembra vo väčšine prípadov čakajú vyššie doplatky. Ako už totiž Pravda informovala, rezort pripravil vyhlášku, ktorá preradila 117 liekov medzi doplnkové, čo znamená, že ich viac nebudú hradiť zdravotné poisťovne. Odborníci varujú, že pacienti si v niektorých prípadoch budú za lieky platiť desiatky či stovky eur.

„Po 1. decembri radikálne stúpne doplatok pacienta, lebo doplnkové lieky budú za plnú úhradu,“ varuje predseda ústavu Farmácie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity Ján Sýkora. Ako vysvetlil, rezort vo vyhláške preradil napríklad niektoré často používané antiseptiká či lieky na žilovú trombózu. Len minulý rok bolo predpísaných 6 miliónov balení týchto liekov a vynaložilo sa na ne celkovo 45 miliónov eur. Pacienti z tejto sumy zaplatili zhruba 25 miliónov eur. „Toto opatrenie bude mať za následok, že ďalších 20 miliónov eur, ktoré doteraz hradili zdravotné poisťovne, budú musieť zaplatiť pacienti. Kým tak teraz sú doplatky doplnkových liekov na úrovni 0 až 30 eur, podľa návrhu ministerstva stúpnu na 0 až 152 eur,“ dodal Sýkora.

Dôvod preradenia viac ako stovky liekov medzi doplnkové je podľa ministerstva zdravotníctva ten, že už sú staré alebo pri nich nebol medicínsky preukázaný účinok. Odborníci však tvrdia, že to neplatí vo všetkých prípadoch. „Do tohto nie veľmi šťastne zostaveného zoznamu bol zaradený napríklad liek Detralex, ktorý je uvádzaný aj v medzinárodných odporúčaniach pre liečbu chronického žilového ochorenia,“ povedala predsedníčka Slovenskej angiologickej spoločnosti Viera Štvrtinová. Viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ dodáva, že ten liek nemožno nahradiť iným, lacnejším.

Ďalším preradeným liekom je napríklad Pentoxyfilín, ktorý sa už roky používa na liečbu aterosklerózy. „Nejde pritom o banálne ochorenie. Úmrtnosť v prípade ischémie končatín je ešte vyššia ako napríklad na rakovinu prsníka,“ varuje Štvrtinová.

Podľa lekárnikov sú slová ministerstva zdravotníctva o znižovaní doplatkov vďaka novému zákonu o lieku iba populistickými sľubmi. Kým rezort zavedením sietí lekární a vernostných systémov pre pacientov pri kúpe liekov na recept sľuboval dostupnejšie a lacnejšie lieky, lekárnická spoločnosť varovala, že veľké siete lekární začnú ovládať ceny liečiv. „Za najväčší problém tohto zákona považujeme legalizáciu sietí, ktorá môže viesť ku kartelizácii a monopolizácii trhu a tým následne k zvýšeniu cien liekov a zníženiu dostupnosti lekárenskej starostlivosti,“ povedal pre Pravdu druhý viceprezident lekárnickej komory Tomáš Turiak.

Ministerstvo zdravotníctva kategoricky odmieta všetky výhrady. „Trinásť miliónov eur, ktoré sa majú týmto ušetriť, nebude znamenať šetrenie na pacientoch, ale práve naopak,“ vyhlásila hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

16 debata chyba