Strany na seba útočia 17. novembrom

Výročie 17. novembra politikov ešte nikdy neoslovilo tak ako v tomto roku. Necelých päť mesiacov pred predčasnými voľbami sa strany hádajú, aký odkaz si z neho v roku 2011 vlastne treba zobrať.

17.11.2011 16:25
nežná revolúcia, november 1989 Foto:
Oslavy nežnej revolúcie využívajú politické strany v predvolebnej kampani. Na snímke bratislavské Námestie SNP počas novembrových dní 1989.
debata (36)

Vidieť to predovšetkým na bilbordovej kampani dvoch niekdajších koaličných spojencov SDKÚ a SaS, ktoré zápasia o to, ktorá z nich sa stane lídrom pravice.

Výročie nežnej revolúcie si navyše ani spoločne nepripomenú. Liberáli a torzo vládnych strán budú na pád komunizmu spomínať na oddelených oslavách.

Jeden z tribúnov Novembra ’89 Ján Budaj politické strany vyzval, aby výročie nezneužívali na predvolebnú kampaň. „Mnohí už vyvesili rôzne bilbordy, ale podľa mojej mienky sa to v očiach voličov obráti proti nim,“ povedal.

Bývalý disident a publicista Martin Milan Šimečka hovorí, že stranám bilbordovú kampaň k Novembru nemožno zakázať. „Nevyčítal by som im to, skôr si myslím, že im to v kampani vôbec nepomôže. Aj keď si nerobím ilúzie. Mnohí z politikov majú s Novembrom málo spoločného,“ poznamenal Šimečka. Ak by podľa neho strany, naopak, mlčali, tak by sme sa pýtali, či na výročie zabudli.

Sociológ Pavel Haulík označil aktivity strán v súvislosti s Novembrom len za cvičnú streľbu. „Ešte to nie je skutočný predvolebný boj,“ hovorí. Je presvedčený, že táto téma nebude výraznejšie rozhodovať o tom, komu dajú voliči svoj hlas. Vníma to len ako šarvátku pred skutočným volebným súbojom.

SDKÚ prišla nedávno s bilbordom, na ktorom sú symboly nežnej revolúcie trikolóra s ostnatým drôtom a text: „1989 – chceli sme patriť do Európy. Ako sa rozhodneme dnes?“ Posolstvo pre voličov je zároveň aj odkazom pre Sulíkových liberálov, ktorí nepodporili euroval a nezdieľali tak spoločnú zodpovednosť v eurozóne. SaS odpovedala bilbordom, na ktorom píše: „Vybojovali sme si slobodu, prečo by sme si ju dnes mali nechať vziať.“

Najnovšie SaS a SDKÚ rozdeľuje aj oslava nežnej revolúcie. Podpredseda SaS a minister obrany Ľubomír Galko na svojom blogu napísal, že tento rok na spomienkové stretnutie v SND Iveta Radičová, ani páni Dzurinda, Figeľ a Bugár SaS nepozvali. Galko si myslí, že 17. november je téma, ktorú by si nemala privlastniť žiadna strana. „Minulý rok, keď sme tvorili jednu vládu, tak sme sa podieľali všetky štyri strany na organizácii 17. novembra,“ posťažoval sa. Predseda parlamentu za KDH Pavol Hrušovský ministrovi Galkovi odporučil strážiť vzdušný priestor nad miestom osláv. Hovorca SDKÚ Michal Lukáč povedal, že podujatie v divadle usporadúvajú SDKÚ, KDH a Most - Híd a je otvorené pre verejnosť a „predstaviteľom SaS nebude nikto brániť, aby sa ho zúčastnili“.

SaS si sviatok pripomenie vo svojej centrále v Liberálnom dome a podľa šéfa strany Richarda Sulíka na oslave radi privítajú aj premiérku. „Myslíme si, že Liberálny dom má so slobodou do činenia viac ako divadlo.“

Podľa hovorcu Smeru Erika Tomáša sa pri príležitosti 17. novembra stretne vedenie strany a poslanci sa zídu s občanmi počas dňa otvorených dverí v parlamente.

Kancelária parlamentu sprístupní vo štvrtok verejnosti aj zrekonštruované priestory Bratislavského hra­du.

36 debata chyba