Denník Pravda odpočúvali Galkovi ľudia

Denník Pravda, jeho redaktorov, odpočúvalo Vojenské obranné spravodajstvo. Získali sme informácie usvedčujúce vojenskú tajnú službu, že sledovala novinárov niekoľko mesiacov v tomto roku. Posledné odpočúvanie bolo zastavené tesne po vyslovení nedôvery vláde v polovici októbra.

20.11.2011 22:00
Galko, SaS Foto:
Ľubomíra Galka nominovala do funkcie ministra obrany liberálna SaS Richarda Sulíka a je aj podpredsedom tejto strany.
debata (240)

Ministerstvo obrany si vyfabulovalo nepriateľa štátu, denník Pravda. Tajní oprášili praktiky ŠtB, nechutne odpočúvali, konšpirovali, sledovali, nahrávali redaktorov Pravdy, ktorí si poctivo robili svoju prácu. Tú si môže každý, vrátane dotyčných, nájsť denne v našich novinách.

Je len ťažko predstaviteľné, že by sa tak dialo bez vedomia či priameho pokynu ministra obrany Ľubomíra Galka. Nesie plnú zodpovednosť za toto škandalózne konanie, ktoré sa nekončí pri denníku Pravda. Podľa informácií, ktoré máme, bola mašinéria nasadená na ďalších ľudí.

Odpočúvanie novinárov Pravdy nariadil šéf vojenskej tajnej služby. Z akého dôvodu? Že niekto na ministerskej stoličke nezvláda kritiku? V mene toho zneužíva funkciu, právomoci verejného činiteľa, porušuje zákony? Čo také tajní zistili? Zo súkromných a pracovných rozhovorov. Prečo sa odpočúvanie zastavilo po vyslovení nedôvery vláde? A čo malo byť pointou? Väzenie pre nepohodlných novinárov? Absurdnosť, nad ktorou sa rozum zastavuje.

Až takto hlboko táto krajina klesla. Zásluhou liberálnej SaS, ktorá tu poúča o novej kultúre, zákonnosti, ochrane demokracie a slobody. Toto je aj jej veľké zlyhanie. Vo svojom zatiaľ krátkom životopise si môže odteraz uvádzať, že za pôsobenia jej ministra tajná služba sledovala novinárov a že vyrobila kauzu, akú od roku 1989 ešte nikto.

Pre nás je to právne, profesionálne aj ľudsky šokujúce zneužitie moci a pokus o zastrašovanie. Samotné odôvodnenia sú neprípustné, rovnako ako sledovanie ďalších osôb, vyhotovovanie záznamov a prepisov.

Denník Pravda robí kroky na ochranu svojich redaktorov a vydavateľstva, pripravujeme trestné oznámenie pre podozrenia z porušovania zákonov, spáchania trestných činov. Očakávame, že kauza bude vyšetrená, vyvodí sa zodpovednosť voči tým, ktorí sa na nej podieľali, predovšetkým voči ministrovi obrany a riaditeľovi Vojenského obranného spravodajstva.

Metódy, ku ktorým sa znížili, nepatria do slušnej spoločnosti. Nedá sa to nazvať inak ako strata súdnosti. Zlyhanie štátneho aparátu, ktorý má chytať zločincov a nie prenasledovať novinárov a ďalších nevinných ľudí. Nehovoriac o tom, že na toto sa míňali peniaze daňových poplatníkov.

Je to výpoveď o tom, aký krehký máme právny štát. Títo ľudia prekročili zákonné a etické hranice, zasiahli do nášho povolania, spochybnili slobodu tlače, právny štát a bezprecedentne narušili osobné životy redaktorov.

Ľubomír Galko by mal opustiť ministerstvo obrany a politiku vôbec, zdá sa, že je nebezpečný nielen pre spoločnosť, ale aj sám pre seba.

Viac informácii čítajte v aktuálnom vydaní denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

240 debata chyba