Gašparovič: Ak sa potvrdí odpočúvanie, Galko musí odísť

V prípade, že sa potvrdia informácie o nelegálnom odpočúvaní novinárov, minister obrany Ľubomír Galko (SaS) by už nemohol ostať vo svojej funkcii. Uviedol to prezident Ivan Gašparovič po stretnutí so šéfom rezortu obrany v Prezidentskom paláci.

21.11.2011 10:03 , aktualizované: 17:24
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (30)

Súčasne však poznamenal, že v tejto veci je predčasné robiť nejaké závery. „Poznám len správy, ktoré boli v médiách, a jeho (Galkove) vyjadrenia – tie sú diametrálne rozdielne, čiže z toho ja usudzovať nebudem,“ povedal.

Minister sa stretol s hlavou štátu, aby vysvetlil svoje stanovisko k informáciám o odpočúvaní vybraných novinárov. „Povedal mi, že nemá s tým nič spoločné a že odposluchy, ak sa robili, tak jedine so súhlasom súdu. Samozrejme, že rozhodnutie bude na vláde, aký bude postup, ale pán minister povedal, že si je vedomý, že sa ničoho nedopustil,“ uzavrel prezident s tým, že ak by minister aj pochybil, návrh na jeho odvolanie musí predložiť vládny kabinet.

Radičová žiada dôkladne prešetrenie odpočúvaní

Premiérka Iveta Radičová Foto: TASR
Iveta Radičová Premiérka Iveta Radičová

Podozrenia o odpočúvaní novinárov je potrebné dôkladne prešetriť. Vyhlásila to predsedníčka vlády Iveta Radičová. Na osobnom stretnutí požiadala ministra obrany Ľubomíra Galka o detailné informovanie o údajnom využití informačných prostriedkov na odpočúvanie novinárov na rokovaní Výboru na koordináciu činnosti spravodajských služieb BR SR a Bezpečnostnej rady SR dňa 22. novembra.

Rovnako požiadala predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva o zvolanie rokovania výboru s cieľom prešetrenia medializovaných podozrení. Predsedníčka vlády sa zároveň obrátila na Úrad boja proti korupcii, aby ako kompetentný orgán preveril, či údajné aktivity Vojenského spravodajstva nezasiahli do práv a právom chránených záujmov v trestno-právnej rovine, informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Dzurinda: Informácie sú také divoké, že im nechcem veriť

Informácia o odpočúvaní vybraných novinárov... Foto: SITA
Mikuláš Dzurinda Informácia o odpočúvaní vybraných novinárov Vojenským obranným spravodajstvom (VOS) je taká šokujúca, že sa jej ani nechce veriť. Povedal to minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) počas medzinárodnej konferencie Smart Security v Bratislave. "Na rade je pán minister obrany (Ľubomír Galko), na rade je SaS, aby sa k veci vyjadrili, ja zatiaľ môžem povedať len toľko," komentoval.

Informácia o odpočúvaní vybraných novinárov Vojenským obranným spravodajstvom (VOS) je taká šokujúca, že sa jej ani nechce veriť. Povedal to minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) počas medzinárodnej konferencie Smart Security v Bratislave. „Na rade je pán minister obrany (Ľubomír Galko), na rade je SaS, aby sa k veci vyjadrili, ja zatiaľ môžem povedať len toľko,“ komentoval.

Na otázku, či by potvrdenie medializovaných informácií znamenalo, že bude SDKÚ žiadať vyvodenie personálnych zodpovedností voči ministrovi Galkovi, expremiér odpovedal: „Vzhľadom na skúsenosti, ktoré mám, môžem len zopakovať, že to, čo som počul a videl, je také divoké, že sa mi to nechce uveriť.“

Galko je vred, ktorý treba odstrániť, tvrdí Fico

Šéf Smeru Robert Fico Foto: SITA
Robert Fico Šéf Smeru Robert Fico

Informácie o odpočúvaní novinárov je útokom proti základom štátu a demokracii. Vyhlásil to na tlačovej besede predseda Smeru Robert Fico s tým, že toto konanie nemôže ostať bez vyvodenia zodpovednosti. Fico nevie, na čo premiérka Iveta Radičová čaká. Ak by nebol jej kabinet v režime odvolanej vlády, musela by po takomto škandále odstúpiť. Jediný krok môže preto podľa Fica urobiť len premiérka a dať prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh, aby odobral Ľubomírovi Galkovi poverenie viesť ministerstvo obrany.

Fico poznamenal, že Galko svojím vystúpením potvrdil, že médiami zverejnené údaje o odpočúvaní sú pravdivé. Ide preto o jeden z najzávažnejších, ak nie najzávažnejší prípad zneužitia moci, dodal s tým, že zo strany ministra Galka ide o hrubé zneužitie právomocí verejného činiteľa. Fico vylučuje, že by Galko o odpočúvaní nevedel. Podľa neho sa v spravodajských informáciách vyžíval a každú rannú poradu využil na ich získavanie. "Smer bude sledovať, čo sa z tejto kauzy vyvinie a urobí všetko, aby sa vyšetrili obludnosti tohto odpočúvania, aby sa verejnosť dozvedela celú pravdu. Či boli odpočúvaní len novinári, alebo i politici či podnikatelia. SaS, ktorej je Galko nominantom, je vredom na slovenskej politickej scéne, ktorý bude potrebné odstrániť,"dodal.

Mihál: Všetci musíme veriť ministrovi obrany

V prípade údajného odpočúvania novinárov by mali všetci veriť ministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi (SaS), ktorý podniká potrebné kroky. Uviedol to po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) minister práce Jozef Mihál (SaS).

„V tomto musíme všetci veriť ministrovi obrany, ktorý podniká príslušné kroky, aby prešetril situáciu, ktorá je,“ reagoval Mihál. Ako ďalej dodal, bližšie sa k tomu momentálne vyjadriť nevie, nemá viac informácií.

Analytik: Odpočúvanie novinárov je neodôvodniteľné

Odpočúvanie novinárov je v príkrom rozpore so zákonmi Slovenskej republiky, reagoval bezpečnostný analytik Milan Žitný na informácie o odpočúvaní novinárov a šéfa televízie Vojenským obranným spravodajstvom (VOS).

„To je neodôvodniteľné,“ povedal o odpočúvaní novinárov Žitný. Upozornil na zákon o ochrane pred odpočúvaním z roku 2003 a tlačový zákon, podľa ktorého majú novinári chránené zdroje. O dôvodoch, pre ktoré boli spomínaní ľudia odpočúvaní, nechcel špekulovať, rovnako ani o tom, či by sa verejnosť o odpočúvaní dozvedela, ak by sa neblížili predčasné parlamentné voľby.

„VOS ani VSS (Vojenská spravodajská služba) nemá vlastné odpočúvacie zariadenie, všetky odposluchy sa robia len v zmysle zákona, po súhlase sudcu a cez Policajný zbor,“ reagoval na sociálnej sieti Facebook minister vnútra Ľubomír Galko. Žitný povedal, že o odpočúvaniach novinárov by mal minister vedieť. Dodal, že VOS realizuje odpočúvanie „vo vlastnej réžii“. „Oni len využívajú terminály Policajného zboru, kam si chodia nahadzovať tieto ITP (informačno-technické prostriedky),“ povedal Žitný.

Slovenská republika nemá podľa Žitného dostatočný systém dohľadu nad odpočúvaním a spomínaný zákon 166 z roku 2003 bol iba reakciou na podobný škandál s odpočúvaním v tom období. Na verejnosť vtedy prenikli informácie o nelegálnom odpočúvaní telefonického rozhovoru medzi šéfom strany ANO Pavlom Ruskom a redaktorom denníka SME. Podľa zákona o ochrane pred odpočúvaním z roku 2003 je možné ITP použiť iba vtedy, ak je to v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na zabezpečenie bezpečnosti štátu, jeho obranu, predchádzanie a odhaľovanie trestnej činnosti alebo na ochranu práv a slobôd iných.

Žiga vníma kauzu odpočúvania ako vážny škandál

Kauzu odpočúvania novinárov vníma predseda osobitného výboru parlamentu na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva Peter Žiga (Smer) ako dosť vážny škandál, ktorý „nemá v histórii Slovenska po Novembri ´89 obdobu“. Šéf kontrolného výboru je pripravený na utorok zvolať jeho mimoriadne rokovanie. „Budem žiadať ministra Galka o vysvetlenie,“ vyhlásil Žiga.

S kolegami z výboru sa plánuje poradiť a ak si to vyžiada situácia, pôjdu na prieskum priamo do Vojenského obranného spravodajstva. Práve táto vojenská tajná služba, spadajúca pod ministerstvo obrany, ktoré riadi minister Ľubomír Galko (SaS), podľa denníkov Nový čas a Pravda odpočúvala viacerých novinárov.

Čo si myslíte o tom, že novinárov odpočúvala vojenská tajná služba 22 rokov po 17. novembri?

, prezidentka Transparency International Slovensko:
Aby Vojenské obranné spravodajstvo mohlo legitímne odpočúvať väčší počet novinárov naraz, museli by sme uveriť, že slovenské médiá sa podieľali na významnom ohrození vojenskej bezpečnosti Slovenska. To považujem za nepravdepodobné až absurdné. Bremeno zodpovednosti preukázať, že nešlo o brutálne zneužitie moci voči médiám, preto leží na ministrovi obrany.

[* img=„72947“ | popisok=„* Ján Budaj“ | verzia=„superHP“ *]

, aktivista 17. novembra, nezávislý politik:
,Ak je to pravda, je to jeden z najväčších škandálov, ktoré tu máme po novembri 1989. Odpočúvanie novinárov patrí k najodpornejším stránkam moci. Naznačuje snahu predísť alebo obmedziť kontrolnú funkciu médií.

, predseda správnej rady slovenskej pobočky Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI):
V demokratickej spoločnosti je to neprípustné. Takéto veci kritizujeme v takých krajinách ako Azerbajdžan a Turecko. IPI sa bude zasadzovať za to, aby sa tento prípad dôsledne vyšetril.

[* img=„120694“ | popisok=„* Ivan Šimko“ | verzia=„superHP“ *]

, exminister obrany 2002 – 2003:
Existujú prísne pravidlá, kedy sa prostriedky na odpočúvanie môžu nasadiť. A to v prípade, keď sú podozrenia z trestnej činnosti. Zneužitie týchto pravidiel je veľmi vážna vec a môže mať trestnoprávne následky. Keďže ide o utajované skutočnosti, problémom môže byť preukázať porušenie pravidiel. Neviem si predstaviť, že by sa také niečo stalo s mojím vedomím v čase, keď som bol ministrom obrany. Médiá sú na to, aby verejnú moc kontrolovali. Represívny aparát by mohol byť použitý proti médiám iba vtedy, ak by na to existoval veľmi vážny dôvod.

Politici by mali byť elitou, myslí si Martin M.... Foto: Ľuboš Pilc
martin šimečka Politici by mali byť elitou, myslí si Martin M. Šimečka

, novinár:
Nech boli dôvody na to akékoľvek, tak je to útok na základy liberálnej demokracie, pretože stoja na rešpektovaní slobody a nezávislostí médií okrem iných základných pilierov liberálnej demokracie. Každý útok tohto typu – zneužitie moci na sledovanie novinárov je útokom na samotnú podstatu demokracie. Je to návrat do mečiarovských čias.

[* img=„116454“ | popisok=„* Roman Kvasnica“ | verzia=„superHP“ *]

, právnik, obhajca v prípade Hedvigy Malinovej:
Odpočúvania sú zaujímavé pre politikov bez ohľadu na to, kto je pri moci. Problém je, že neexistujú dostatočné kontrolné mechanizmy. Niekedy sa mi zdá, že politici sa vydávajú do rúk spravodajských dôstojníkov, pretože tento typ informácií je pre nich mimoriadne lákavý a tí, ktorí nimi disponujú, si to uvedomujú. Nepredpokladám, že budú vyvodené konzekvencie, ak áno, tak iba u bezvýznamných osôb. Ale nechajme sa prekvapiť.

, Aliancia Fair-play:
Chcem len pevne veriť, že tam bol veľmi, ale skutočne veľmi dobrý dôvod, ktorý budú vedieť veľmi zrozumiteľne zodpovední vyargumentovať. Toto je spôsob, ktorý v je v príkrom rozpore so základnými hodnotami demokracie, ako je napríklad sloboda slova a názoru.

, predseda Slovenského syndikátu novinárov:
Ak sa preukáže, že je to pravda, pokladám to za porušenie slobody tlače a prejavu. Sú to náznaky návratu toho, čo sme všetci poznali pred rokom 1989.

, predseda predstavenstva Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska:
V prípade, že je to tak, je to neuveriteľná nehoráznosť. Neviem si predstaviť, že sa také niečo na Slovensku vôbec stalo. Som šokovaný, je to absolútne nepredstaviteľné.
**

  • Július Lörincz**

    , člen slovenskej sekcie Asociácie európskych novinárov:

    Je to nehorázne a absurdné. Šokujúce.

30 debata chyba