Galko tvrdí, že kauza odpočúvanie je odplatou za jeho boj proti korupcii

Minister obrany Ľubomír Galko odmietol zodpovednosť za odpočúvanie novinárov denníka Pravda. Tvrdí, že za kauzami uplynulých dní (nákup vojenských vozidiel, sanitiek a odpočúvanie) je práve jeho boj proti korupcii.

21.11.2011 13:20
Galko, SaS Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko
debata (35)

„Za 17 mesiacov som odstavil od koryta veľa firiem, za ktorými stoja vplyvní ľudia. Išlo o veľký biznis, z ktorého mali tiecť provízie,“ povedal.

„Pred niekoľkými dňami sme podali trestné oznámenie v kauze MOKYS, kde sa Slovenská republika zaviazala splatiť niekoľko miliárd slovenských korún. Hneď potom redakcie dostali tip na nákup vojenských vozidiel, sanitiek, či odpočúvania. Pýtam sa, nie je to niekomu podozrivé?“ dodal.

Galko oznámil, že podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenie dôvernej a vyhradenej skutočnosti a neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi. „Teraz bude všetko v rukách vyšetrovacích orgánov, ktorým plne dôverujem,“ povedal minister obrany Ľubomír Galko po rokovaní s premiérkou Ivetou Radičovou. Minister neumožnil médiám po svojom vyhlásení klásť otázky.

Galko ďalej uviedol, že vojenská rozviedka nerobí odpočúvanie. Podľa neho každé odpočúvanie sa deje po odobrení sudcom a v spolupráci s políciou. „Chcem odkázať všetkým, čo si myslia, že stoja nad zákonom, že takéto politické hry na mňa neplatia,“ poznamenal.

Liberáli dôverujú Galkovi

Strana SaS Galkovi dôveruje. Ako sa uvádza v stanovisku SaS, Galko ich informoval o krokoch, ktoré sa chystá v kauze podniknúť. „V prípade podobných podozrení považujeme za najvhodnejšie obrátiť sa na Osobitný kontrolný výbor Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva,“ uvádza sa vo vyjadrení SaS. Ako sa v ňom dodáva, strana dôveruje krokom, ktoré minister obrany na prešetrenie celej tejto situácie podniká.

35 debata chyba