Lekári sa s Uhliarikom nedohodli, napätie v zdravotníctve trvá

Odborári a minister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa nedohodli ani na pondelňajšom viac ako šesťhodinovom rokovaní. Viac ako 2 000 lekárov teda stále trvá na svojich výpovediach podaných k 1. októbru. Slovensku tak o niekoľko dní hrozia problémy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

22.11.2011 06:51
Marián Kollár, lekári, LOZ Foto:
Lekárski odborári pod vedením Mariana Kollára (v strede) si v pondelok vynútili rokovanie s ministrom Uhliarikom.
debata (31)

„Fakticky sme nedospeli k žiadnej dohode ani pri jednej z našich požiadaviek,“ vyhlásil po rokovaní šéf odborárov Marian Kollár. Odborárom pritom prekáža najmä to, že im minister nechce ponúknuť žiadne legislatívne záruky. „Sme v mimoriadnej situácii… Naša ambícia ostáva i naďalej taká, aby sme riešili problémy slovenského zdravotníctva komplexne, bohužiaľ ani dnes (v pondelok) sa nám to nepodarilo,“ dodal Kollár.

Uhliarik: Nedohodli sme sa len o platoch

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik však po rokovaní taký skeptický nebol. Podľa neho lekári akceptovali aktuálne pozastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ale aj riešenie problémov z hľadiska dodržiavania Zákonníka práce a požiadavku na dofinancovanie zdravotníctva. „V týchto bodoch sme sa viac menej dohodli, v otázke platov sme sa zatiaľ nedohodli,“ uviedol minister. Odborári takéto závery odmietli a tvrdili, že sa v rokovaniach neposunuli. Minister pritom verí, že k dohode s lekármi napokon predsa len príde a že zdravotná starostlivosť nebude ohrozená. Dohodu nevylučujú ani lekári. Najbližšie rokovanie by malo byť už v stredu u premiérky.

Na stretnutí sa hovorilo aj o platoch. „Po náročnom rokovaní zatiaľ pán predseda Lekárskeho odborového združenia odmietol podpísať memorandum, ktoré navrhlo ministerstvo zdravotníctva, odmieta teda zvýšenie platov o 300 eur na budúci rok,“ skonštatoval Uhliarik. Podľa neho je to maximum, čo si Slovensko môže dovoliť. Lekári majú údajne žiadať navýšenie v priemere o 800 eur.

Kollár: Problém, ktorý sa 20 rokov nerieši

Kollár vyhlásil, že platy nie sú pre lekárov najpodstatnejšie, zároveň však potvrdil, že súčasné ohodnotenie lekárov na Slovensku nie je dostatočné. Podľa neho náročnosť profesie lekára ako aj zodpovednosť, ktorú má, nezodpovedná hodinovej hrubej mzde 4,8 eur, žiadajú preto nárast na 7 eur. „To nie je o tom, že 300 eur je málo alebo veľa, to je aj o porovnaní s inými profesiami,“ poukázal Kollár. Podľa neho ide o problém, ktorý je na Slovensku viac ako 20 rokov a doteraz ho nikto neriešil.

Minister pritom upozornil, že po novom odborári v prípade neschválenia osobitného zákona o ich odmeňovaní žiadajú rast platov iba pre lekárov, ktorí podali výpovede. Odborári tvrdia, že je to iba poistka pre lekárov, ktorí by začiatkom decembra ostali doma a v prípade dohody by neskôr museli podpisovať nové pracovné zmluvy.

Vynútené večerné rokovanie

Pondelkové večerné rokovanie si vynútili odborári, keď v rámci zvolanej tlačovej konferencie pred budovou rezortu zdravotníctva kontaktovali ministra a požiadali ho o stretnutie. Šéf odborárov Marian Kollár predtým vyhlásil, že nerokovali už tri týždne. „Tri týždne ho naháňame ako líšku, ktorá je v nore,“ vyjadril sa na adresu ministra. Ten pritom návrhu odborárov na stretnutie vyhovel.

Ku koncu septembra tohto roka podalo podľa Lekárskeho odborového združenia na Slovensku výpoveď 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. Doteraz ich stiahlo asi 400. Celkovo pracuje na Slovensku pri lôžkach pacientov takmer 7 500 lekárov

31 debata chyba