Šéf TA3 odmietol biznis s rezortom obrany a žiada o detektor lži

Generály riaditeľ TA3 Michal Gučík po tom, ako sa dozvedel, že ho odpočúvala vojenská tajná služba, telefonoval ministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi. Chcel s ním údajne hovoriť, aby sa dozvedel, prečo 'vzbudil taký záujem spravodajskej služby'.

22.11.2011 08:38 , aktualizované: 11:50
Gučík, TA3 Foto:
.Riadieteľ televízie TA3 Michal Gučík.
debata (93)

Šéf rezortu obrany podľa telefonátu, ktorý si Gučík nahral a na tlačovej besede ho prehral novinárom, tvrdí, že celá kauza je ‚špinavou politickou hrou‘. Trvdil mu tiež, že s Gučíkom je na spoločnej lodi, že ho nepozná a ani ho nikdy nevidel. Na záver ho ubezpečil, že proti nemu nič nemá a rád sa s ním počas týždňa stretne.

„Možno by som tomu všetkému aj veril, keby Galko na brífingu večer neinformoval, že nejaké odpočúvanie predsalen prebieha,“ reagoval Gučík. Naznačil tiež, že ho ministerstvo „chce utopiť len preto, aby mohlo naďalej pokojne plávať“. Ministra obrany zároveň vyzval, aby sa spoločne s ním podrobil výsluchu na detektore lži. „Ja som nikdy žiadny biznis nerobil a som ochotný ísť aj na detektor lži. Ak s tým bude mať Galko problém, zaplatím mu ho,“ doplnil.

Ďalej sa vyjadril aj k podozreniu, že jeho reklamná agentúra je podozrivá z pokusov o podplácanie na ministerstve obrany. "Firma nemala nijaký biznis s ministerstvom obrany a ani so žiadnou štátnou inštitúciou. Nikoho z minis­terstva ani nepoznám, " povedal Gučík.

Opýtal sa tiež, prečo sa s jeho odpočúvaním  začalo 1. januára, teda v deň, keď sa stal riaditeľom televízie. „Za tri mesiace som prebudoval celú televíziu, sedím tu a pracujem od rána do večera. Tak mi povedzte, kedy som mal mať čas na biznis s ministerstvom obrany,“ opýtal sa. „Som pacifista, nikdy som v ruke nedržal ani pištoľ a do včerajška som ani netušil, čo je to VOS,“ dodal.

Šéf spravodajskej televízie sa rozhodol podať aj trestné oznámenie. Nie len vo veci odpočúvania jeho osoby, ale aj na spravodajský portál Topky.sk, ktorý priniesol informáciu o údajnej trestnej činnosti, ktorej sa mala dopustiť jeho firma.

Po tlačovej besede skritizoval celú novinársku obec, za to, že nedrži spolu, a že sa vyťahujú neoverené kauzy. „Dnes som to ja, zajtra to môžete byť vy. Ktovie, kto bude odpočúvaný v druhom kole,“ uzavrel.

Galko je šokovaný, že Gučík rozhovor s ním nahral

Minister Galko je šokovaný z toho, že riaditeľ spravodajskej televízie Michal Gučík, ktorého sledovala VOS, nahral pondelkový súkromný telefonát s Galkom a pustil ho „do obehu“.

Galko mal v pondelok s Gučíkom viacero telefonátov. „Kde som rozprával naozaj osobné veci, rozprával som sa s ním o mojej chorej starej matke, riešili sme ďalšie spoločné záležitosti,“ povedal Galko. Tvrdí, že ku Gučíkovi sa správal veľmi priateľsky.

„Zaručil som sa mu, že z ľudského hľadiska urobím všetko preto, aby táto kauza bola vyšetrená a aby boli vinníci potrestaní,“ povedal Galko. Gučík pre neho teraz ako človek skončil.

Galko povedal, že ak bolo jediné odpočúvanie realizované v rezorte obrany bez súhlasu sudcu, tak odstúpi. „Ja sa teraz pýtam, čo urobí riaditeľ televízie v prípade, že sa ukáže, že nelegálne nahral a zverejnil túto nahrávku súkromného telefonického rozhovoru medzi ním a členom vlády SR,“ dodal Galko.

Gučíka sledovali údajne pre podozrenia z trestnej činnosti

Údajné odpočúvanie riaditeľa spravodajskej televízie TA3 Michala Gučíka nemalo súvisieť s jeho prácou v médiách. Dôvodom má byť podozrenie z ekonomickej kriminality. Informuje o tom portál Topky.sk, ktorý sa odvoláva na dokumenty, ktoré má k dispozícii.

Podľa portálu sudca neodsúhlasil odposluchy telefónu samotného Gučíka, ale jeho firmy, ktorá je podozrivá z pokusov o podplácanie na ministerstve obrany. „Dôvodom sú podozrenia z páchania ekonomickej kriminality, ktoré sa majú buď potvrdiť, alebo vyvrátiť,“ citujú Topky dokumenty. Na základe týchto faktov mal začiatkom februára 2011 vydať sudca z Trenčína súhlas s odpočúvaním telefónu registrovaného na firmu ENTER AD, kde je Gučík konateľom.

„Ja neviem, neviem, aký mám ten telefón, neviem,“ reagoval Gučík pre portál, keď sa ho pýtali, či môže potvrdiť, že odpočúvané mobilné číslo je registrované na jeho firmu. Podľa šéfa televízie súvisí údajné odpočúvanie s jeho nástupom do funkcie riaditeľa.

Ministerstvo obrany zistenia Topiek odmietlo komentovať. „Všetko, čo sme mohli povedať, sme aj povedali. Ďalej to nechávame na vyšetrovacie orgány. Naďalej však trváme na tom, že všetky odposluchy sa dejú so súhlasom sudcu,“ uviedol pre portál hovorca ministerstva obrany Ivan Rudolf.

93 debata chyba