Ak Galko neodstúpi, mala by konať Radičová, myslí si Horský

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) by mal pre kauzu odpočúvania novinárov odstúpiť zo svojho postu vo vláde. Ak tak neurobí, konať by v tomto prípade mala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) alebo prezident Ivan Gašparovič. Uviedol to politológ Michal Horský.

22.11.2011 09:57
Michal Horský Foto:
Michal Horský
debata (7)

„Po jeho včerajšom (21.11.) verejnom vystúpení na tlačovke, vrátane toho, ako z tej tlačovky odišiel, domnievam sa, že pre pána ministra Galka niet iného čestného riešenia, ako zobrať politickú zodpovednosť a odstúpiť,“ povedal.

Súčasne však dodal, že s väčšou pravdepodobnosť tak sám neurobí a proti vlastnému ministrovi sa bude musieť postaviť vláda alebo prezident. „Je však skutočne problém, ako z vlády, ktorá nemá dôveru parlamentu, možno ešte druhýkrát odsunúť ministra,“ dodal.

Prípadný odchod šéfa silového rezortu z vlády však podľa Horského nebude nevyhnutne znamenať koniec jeho politickej kariéry. Galkovu budúcnosť vidí tesne spojenú s SaS, a to bez rozdielu či sa liberáli do parlamentu dostanú, alebo nie.

Politický analytik Ján Baránek si pritom nemyslí, že by medializovaná kauza mohla nejako vážnejšie poškodiť volebné preferencie SaS. Bežní občania podľa neho tento prípad nevnímajú až tak citlivo ako novinári. „Na tieto veci voliči nie sú až tak hákliví ako na korupčné kauzy… Oni to berú ako spory v rámci elít, takže nemyslím si, že by to nejakým zásadným spôsobom mohlo SaS poškodiť,“ konštatoval.

Opatrnejší v predpovediach bol sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus. Kauza podľa neho ešte nie je celkom ukončená a predpokladá, že sa môže ešte v ďalších dňoch vyvíjať. „Zatiaľ neviem predpokladať, či to môže prípadne mať aj vplyv na oslabenie preferencií SaS,“ uviedol.

7 debata chyba