Poslanci žiadajú od Uhliarika krízový plán, lekári sa boja kolapsu

Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru požiadali ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), aby predložil plán fungovania nemocníc po 1. decembri. V tento deň totiž vyprší výpovedná lehota vyše 2000 lekárom, ktorí k 1. októbru podali výpoveď.

22.11.2011 14:25 , aktualizované: 21:31
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (16)

Budeme pripravení tak, aby sme zvládli akútne prípady od 1. decembra o polnoci? spýtal sa ministra predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ). Uhliarik vyhlásil, že krízový plán s riaditeľmi nemocníc pripravuje a je schopný ho predstaviť v piatok (25.11.) tento týždeň alebo budúci pondelok (28.11.) v prípade, že lekári neustúpia. Sedíme kontinuálne každý týždeň s riaditeľmi nemocníc. Minulý týždeň sme prizvali aj operačné stredisko aj krízové služby, povedal minister.

„Zomrú nevinní ľudia. Musíme si povedať pravdu, aká je. Dve nemocnice v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) nebudú schopné zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť,“ uviedol poslanec SNS Štefan Zelník. Mal by si vyzvať lekárov ako významný regionálny politik, aby stiahli svoje výpovede, adresoval poslancovi minister Uhliarik. Priznal však, že v Žilinskom samosprávnom kraji je situácia skutočne kritická. Podpredseda žilinského VÚC Jozef Štrba v pondelok (21.11.) informoval, že nemocnice v pôsobnosti ŽSK v Tvrdošíne, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a Čadci oddnes rušia plánované operácie. Realizovať ich majú nemocnice v Martine a Ružomberku. „Keď tu niekto zomrie, budeme zodpovední všetci, ale začne sa ministerstvom zdravotníctva,“ podčiarkol exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer).

Lekári by mali byť podľa prezidenta Ivana Gašparoviča schopní pochopiť realitu a pristúpiť na rozumné kompromisy. "Budeme rokovať. Už sme sa dohodli s ministrom, že ak on neuspeje, tak všetci predstavitelia zdravotníckych služieb, teda nielen odborári, prídu a budeme hovoriť o tom, ako ďalej. Som presvedčený, že nájdeme riešenie. Pretože už to považujem za nie zodpovedné, postaviť sa ako profesionálny lekár k občanovi s tým, že ho nebudem liečiť. Vláda kompromis ponúkla, odborári ho neprijali. Som presvedčený, že nie všetci lekári majú takého zmýšľanie, zdôraznil prezident.

Zároveň dodal, že aj v prípade, ak lekári nebudú ochotní dohodnúť sa, bude nutné situáciu zvládnuť. Vláda to bude musieť riešiť iným spôsobom a ten bude drastický, pohrozil prezident. Riešenie, ktoré by mohla vláda v krízovej situácii použiť, však prezradiť nechcel. 

Výzvu o stiahnutí výpovedí nepodporili všetci koaliční poslanci

Za výzvu, aby lekári stiahli svoje výpovede a podpísali memorandum navrhnuté ministrom zdravotníctva, nezahlasovali na rokovaní zdravotníckeho parlamentného výboru ani všetci koaliční poslanci.

Uznesenie, ktoré navrhol šéf výboru Viliam Novotný (SDKÚ), podporili len traja poslanci z SDKÚ a poslanec Marián Kvasnička z KDH. Poslanci zo SaS, Mosta-Híd, Smeru a SNS sa pri hlasovaní zdržali.

Členovia zdravotníckeho výboru niekoľko hodín rokovali s lekármi z Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Musím vyjadriť sklamanie, akým spôsobom pristúpili niektorí poslanci k riešeniu takej závažnej situácie. Hlavné posolstvo je, že kto z koho a pacient ostal úplne niekde inde spolu s lekárom, vyhlásil po rokovaní predseda LOZ Marián Kollár. Rokovanie sa skončilo bez záveru, rokujeme ďalej, oznámil Novotný.

LOZ na rokovaní výboru žiadalo od poslancov záruky, aby sa zrušil zákon o transformácii nemocníc na akciové spoločnosti a aby sa v zákone zakotvili minimálne platové tarify lekárov. Bolo potvrdené, že plat lekára je dehonestujúci, na tom sa zhodli všetci. Otázka bola len to, či je teraz ten správny čas a či by sa to malo robiť takouto formou. K transformácii bola rozprava, ale neprijalo sa k tomu stanovisko, referoval Kollár.

Zástupcovia lekárov, ktorí podali výpovede, sa na rokovaní výboru sťažovali, že minister Uhliarik neprejavil dostatočnú ochotu rokovať. Expertná skupina zložená zo zástupcov ministerstva zdravotníctva a LOZ podľa odborárov vytvorila zákon o zvýšení platov lekárov, ktorý mal Uhliarik  predložiť na rokovanie vlády. Jeden z členov expertnej skupiny za LOZ Ján Sýkora povedal, že norma bola hotová už 4. novembra, avšak minister ju dal do zásuvky. Expertná komisia deklarovala, že nemajú problém, že nám tam dajú všetky naše požiadavky a v takejto forme to predložia pánovi ministrovi, uviedol Sýkora. Informácia o zákone prekvapila aj predsedu výboru Viliama Novotného. Opýtam sa na to ministra, reagoval.

Tento zákon je pripravený z legislatívneho hľadiska. Nepredložili sme ho preto, lebo na číslach, ktoré doň chcú vpísať odborári, sa nevieme dohodnúť. Naša ponuka je 300 eur plošne pre každého lekára, povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová. Lekári žiadajú podľa ministerstva v priemere 800 eur. Zollerová dodala, že o návrhu zákona rezort s odborármi prestal rokovať vo chvíli, keď zástupcovia LOZ po zastavení transformácie skonštatovali, že nie je splnená žiadna z ich požiadaviek.

Kollár: Kolaps nemocníc bude zrejme pokračovať po celej SR

Kritická situácia, ktorá nastala v dvoch nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja a trenčianskej Fakultnej nemocnici, bude zrejme pokračovať aj v ďalších mestách Slovenska. Myslí si to Kollár. „K dnešnému dňu máme nové výpovede, čiže máme silnejúcu podporu našich kolegov,“ uviedol pred rokovaním parlamentného zdravotníckeho výboru.

Kollár predpokladá, že kľúčovým dňom v rokovaniach zdravotníkov za ich požiadavky môže byť už streda (23.11.). Predstavitelia LOZ sa majú stretnúť s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom a následne premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ). „Chceme informovať o tom, aká je situácia v súčasnosti, o našom memorande, ktoré je odrazom našich požiadaviek a predovšetkým by sme chceli otvoriť veci, ktoré na to, aby sme sa dohodli, je potrebné legislatívne schváliť,“ povedal Kollár o dnešnom rokovaní odborov s členmi poslaneckého výboru.

Viaceré nemocnice rušia plánované operácie, v ohrození budú aj akútne prípady

Nemocnice v dôsledku hroziaceho masového odchodu lekárov už pripravujú krízové plány, ktoré pocítia hlavne pacienti. Vedenie viacerých štátnych zdravotníckych zariadení už nakazuje lekárom, aby rušili plánované operácie. Ohrozená je však aj zdravotná starostlivosť o akútnych pacientov. Ako už totiž priznali napríklad nemocnice v Žilinskom kraji, od decembra nebudú schopné poskytovať ani urgentné ošetrenie.

V trenčianskej Fakultnej nemocnici (FN) prestanú od stredy 23. novembra prijímať pacientov na plánované zákroky a prijímať budú len akútne prípady. Tento stav však podľa námestníčky riaditeľa FN v Trenčíne Terézie Drobnej môže trvať len niekoľko dní, potom hrozí kolaps zdravotníctva.

„Do konca mesiaca budú musieť oddelenia poprepúšťať pacientov, ktorých bude možné prepustiť, aby nezostali plné oddelenia. Úplne zatvorená bude gynekologicko-pôrodnícka klinika, novorodenecké, detské, ušno-nosno-krčné oddelenie, neurologické, pľúcne a rehabilitačné oddelenie,“ povedala Drobná s tým, že ostatné oddelenia budú zabezpečovať len akútnu zdravotnícku starostlivosť.

V utorok začali rušiť naplánované operácie aj v banskobystrickej nemocnici F.D. Roosevelta. Ako povedala hovorkyňa nemocnice, ide najmä o zákroky, ktoré sa mali vykonávať na oddelení ortopédie a na klinikách neurochirurgie a plastickej chirurgie a u ktorých je predpoklad, že ich hospitalizácia by trvala až do decembra.

Kritická situácia podľa informácií denníka Pravda hrozí aj v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach a v prešovskom zariadení, kde by na oddelení neontológie mali od decembra slúžiť len dvaja až traja lekári.

Akútnu zdravotnú starostlivosť od budúceho mesiaca nebudú vedieť na viacerých oddeleniach poskytnúť ani nemocnice v Žilinskom kraji. „V našej nemocnici dalo výpoveď 45 zo 70 lekárov, s tým, že nemocnica v podstate nebude schopná poskytovať žiadne operačné výkony, pretože všetci lekári na operačných odboroch s výnimkou gynekológie dali výpovede. Na gynekológii lekári síce zostali, ale vzhľadom na to, že výpovede dali všetci pracovníci, ktorí robia na röntgenoch a CT a plus všetci anestéziológovia, tým pádom nie sme schopní robiť akútnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal riaditeľ Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne Jozef Mintál.

16 debata chyba