Smer Galka odsúdil. Novinárov však údajne odpočúvali aj za Fica

Tú istú novinárku, ktorú odpočúvalo Vojenské obranné spravodajstvo za vlády Ivety Radičovej, vojenská kontrarozviedka odpočúvala aj za vlády Roberta Fica, napísali . Denník sa odvoláva na dokument, ktorý má k dispozícii. Jednou z trojice novinárov Pravdy, ktorých podľa premiérky Ivety Radičovej VOS tento rok sledovala, je Patrícia Poprocká (predtým Ďurišková).

23.11.2011 09:06
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (18)

Podľa dokumentu, ktorým denník disponuje, bola v centre pozornosti vojenskej tajnej služby aj v roku 2007, keď bol ministrom obrany František Kašický (Smer).

Prečítajte si viac: Kauza odpočúvanie

Denník tiež uviedol, že rovnako ako teraz, aj vtedy VOS riešila možný únik utajovaných skutočností z rezortu obrany. Súd podľa dokumentu vyhovel piatimi rozhodnutiami žiadostiam VOS. Okrem odpočúvania dvoch telefónov Poprockej dovolil aj „vyhotovovanie obrazových a zvukových záznamov“. Redaktorka mala byť takto sledovaná priamo vo svojom obydlí. Poprocká bola v tom čase redaktorkou týždenníka Žurnál. Podobne ako dnes Pravda, týždenník Žurnál vtedy kriticky sledoval dianie vo vojenskej kontrarozviedke.

Poprocká so súčasnou šéfredaktorkou Pravdy Norou Sliškovou 29. marca 2007 napísali článok Prievan v tajných trezoroch. V článku odkryli, že utajované dokumenty Vojenského obranného spravodajstva voľne kolujú po verejnosti namiesto toho, aby boli ukryté v trezoroch. Sledovanie Poprockej sa podľa Hospodárskych novín uskutočnilo od mája do júla 2007 a potom od augusta do septembra 2007. NBÚ Duriškovú aj Sliškovú potrestal v októbri 2007 pokutou po 15-tisíc korún za to, že v článku zverejnili utajované skutočnosti.

Rozhodnutie dodnes nie je právoplatné. „Nevedeli sme o tom. Odpočúvanie novinárov je neprípustné. Ak je to pravda, je to pre nás ďalšia šokujúca správa o tom, čo sa deje a dialo v tomto štáte,“ zareagovala na otázku HN šéfredaktorka Pravdy. „Pýtať by ste sa teraz mali iných,“ uviedol k dokumentu hovorca ministerstva obrany Ivan Rudolf.

Predseda Smeru Robert Fico pritom odpočúvania novinárov označil za útok na demokraciu. Doslova uviedol, že Galko sa zbláznil. V parlamente Galka ostro kritizoval aj jeho predchodca Jaroslav Baška (Smer). „Ja sa k tomu neviem vyjadriť,“ reagoval v utorok na informáciu, že VOS z rovnakého dôvodu odpočúvala tú istú novinárku i v roku 2007, keď bol štátnym tajomníkom rezortu. Zdôvodnil to tým, že VOS bola podriadená priamo ministrovi obrany. „Takéto veci by mal potvrdiť exminister Kašický, ktorý bol odvolaný Robertom Ficom. Naďalej trvám na tom, že za mňa sa novinári neodpočúvali,“ uviedol Baška.

18 debata chyba