O osem dní nebude mať kto ošetriť pacientov

Od decembra sa môžu vyprázdniť nielen slovenské nemocnice, ale aj ambulancie všeobecných lekárov a špecialistov. Tí totiž z obavy, že by mali zachraňovať situáciu a nahrádzať nemocničných doktorov, zvažujú, že prvé decembrové týždne nebudú ordinovať.

23.11.2011 12:00
zdravotnícke pomôcky, nemocnica, ordinácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Situácia v súvislosti s masovým štrajkom zdravotníkov sa tak začína vyhrocovať. Slovenská lekárska komora vyzvala odborárov aj ministra zdravotníctva, aby svoj spor okamžite skončili a neohrozovali pacientov.

„Ukazuje sa, že nebudeme vedieť poskytovať ani akútnu zdravotnú starostlivosť. To už nie je hra ani žarty, tu už ide o ľudské životy,“ povedal prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula na margo neutíchajúcej hrozby masového odchodu nemocničných lekárov. Dodal, že pre neho osobne sa už štrajk lekárov skončil. „Ja som svoju výpoveď už stiahol. Môj protest sa skončil, keď prezident zastavil transformáciu. Ja neprotestujem a nebojujem za platy.“

Ak by v decembri odišli všetci nemocniční lekári, zdravotníctvo skolabuje. Niektoré nemocnice totiž otvorene priznávajú, že by neboli schopné zabezpečiť ani akútnu zdravotnú starostlivosť. Tento týždeň už začali odkladať plánované operácie.

Pacienti by sa nemuseli dočkať ani pomoci u svojich obvodných doktorov či u lekárov špecialistov. Slovenská únia špecialistov už na 1. decembra avizovala vlastný štrajk a prerušenie práce. Odborní lekári už zvažujú, ako sa vyhnú náporu pacientov.

„Keďže si podľa zákona môžem zobrať dovolenku len vtedy, ak nájdem za seba náhradu, budem sa teraz zaoberať hlavne tým, koho ako zástupcu by som mohol za seba zohnať. Ak sa mi to nepodarí, do úvahy prichádzajú aj iné riešenia, ale tie zatiaľ ešte nemám spresnené,“ povedal psychiater z Krupiny Vladimír Hacek. Vysvetlil, že odchodom nemocničných lekárov sa dostáva do bezvýchodiskovej situácie. „Cítim bezmocnosť. Ak mi záchranka privezie akútneho pacienta a ja mu nepomôžem, prokurátora nebude zaujímať, že som ho nemal kam poslať, lebo ho nemala aká nemocnica prijať. Ohrození sú nielen ľudia trpiaci schizofréniou, ale aj ťažkými depresívnymi stavmi a samovražednými sklonmi, ktorých riziko vzniku sa navyše v predvianočnom období zvyšuje.“

Detská doktorka Katarína Šimovičová dopĺňa, že ambulantní lekári nie sú tak špecializovaní ako nemocniční, teda keby aj chceli, akútnym pacientom by nedokázali pomôcť. „Nie je možné, aby obvodní lekári preberali prácu lekárov v nemocniciach, pretože je to vyššie špecializovaná práca, pri ktorej sú potrebné aj iné podmienky, materiály či spolupracovníci. Navyše nás ambulantných lekárov je málo,“ vysvetlila a dodala, že pacienti sa od decembra môžu obrátiť na politikov. „Lebo toto je všetko politická otázka. Politici si stavajú svoj imidž na tom, že sľubujú ľuďom niečo, čo im nemôžeme dať a potom z nás robia tých vandalov, ktorí im to nedajú.“

Najväčší spor medzi ministerstvom a lekármi je najmä v otázke premeny nemocníc na akciové spoločnosti a rastu miezd. Kým šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik tvrdí, že pozastavením transformácie prezidentom a ministerskou ponukou postupného zvýšenia platov o 300 eur sú splnené žiadosti lekárov, odborári majú na to iný názor. Trvajú na tom, aby bola dnes v parlamente predložená novela zákona, ktorá by zmenu právnej formy nemocníc zastavila úplne.

„Z môjho pohľadu je to nezmyselná požiadavka, lebo táto vláda už nemá mandát. Novela navyše nič nezaručí. Táto vec závisí už od toho, ako dopadnú voľby, kto bude zostavovať vládu a bude alebo nebude mať záujem na transformácii,“ povedal Dragula a ako nezmyselné označil aj lekárskymi odborármi navrhované zvýšenie platov minimálne o 600 eur.

Kritike prezidenta lekárskej komory sa však nevyhol ani Uhliarik. „Ministerstvo zdravotníctva podcenilo výpovede lekárov. Minister opakovane hovoril, že nič sa nedeje a vieme zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti na úrovni. Nie je to pravda,“ dodal Dragula a jeho slová potvrdzujú aj krízové plány zariadení, z ktorých plánuje odísť zhruba 2 000 lekárov.

20 debata chyba