Galko tajnú službu vykreslil, akoby to bola ŠtB, tvrdí politológ

Vyjadrenia Ľubomíra Galka už neboli prejavom ministra obrany, ale podpredsedu SaS, ktorý zvádza politický zápas s SDKÚ. Tak jeho tlačovú konferenciu hodnotí politológ Pavol Marchevský. Galko podľa neho situáciu nezvládol a miešal veci, ktoré spolu nesúvisia.

24.11.2011 12:09
debata (28)

Marchevský je presvedčený, že vyhlásenia ministra obrany boli súčasťou súboja SaS a SDKÚ. Preto Galko údajne vyťahoval práve argumenty proti tejto strane. Minister podľa politológa navyše viackrát zavádzal.

Napríklad keď sa stále odvolával na to, že odpočúvania novinárov boli legálne, lebo ich odsúhlasil sudca. „V dnešnej situácii veľmi nízkej dôveryhodnosti sudcovského stavu, keď sme pravidelne svedkami zmätočných, prekvapivých a nepochopiteľných súdnych rozhodnutí, je to nedostatočný politický argument,“ tvrdí Marchevský.

Nerozumie ani tomu, prečo Galko dáva na rovnakú úroveň odhaľovanie vysokej korupcie s nutnosťou odpočúvania novinárov. „Každému je zrejmé, že novinári s touto korupciou nemajú nič spoločné. Práve naopak, aj oni sa snažia túto korupciu odhaliť,“ pripomína politológ, podľa ktorého je také spájanie absurdné.

Za politicky neúprimné považuje Marchevský aj Galkovo obvinenie premiérky zo zakrývania korupcie. Ivetu Radičovú totiž SaS doteraz stále podporovala a premiérka, ktorá dosluhuje, dnes už nie je pod straníckym tlakom. Spájať rozhodnutie o Galkovom odvolaní s tým, že Radičová zakrýva nejakú kauzu, preto politológ vníma ako nezmysel. Nepozdáva sa mu ani prehnaný význam, aký minister obrany prikladá Vojenskému obrannému spravodajstvu.

„Interpretovať činnosť VOS ako inštitúcie, pred ktorou nie sú v bezpečí novinári ani politici – vlastne nikto, je vykreslenie, akoby to bola nejaká obdoba Štátnej bezpečnosti, čo, samozrejme, nie je pravda. Svedčí to hlavne o politickej nezrelosti Ľubomíra Galka,“ uzavrel analýzu Marchevský.

28 debata chyba