Lipšic hrozí odchodom z politiky, ak KDH schváli navrhnutú kandidátku

Minister vnútra a podpredseda KDH Daniel Lipšic uvažuje podľa denníka Sme, že odíde z politiky. Ako uvádza denník, Lipšic dal z pracovnej cesty v Taliansku a na Malte najavo nespokojnosť s návrhom kandidátky predsedníctva KDH do volieb.

25.11.2011 08:08 , aktualizované: 11:28
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra a podpredseda KDH Daniel Lipšic
debata (88)

Definitívne ju Rada KDH schváli v sobotu v Martine. Ak sa nezmení, Lipšic zrejme končí. Jana Žitňanská, Radoslav Procházka a Karol Hirman sú totiž na nižších miestach, ako si Lipšic želal. „Som prekvapený a zarmútený,“ hovorí minister.

Predsedníctvo podľa neho uprednostňuje ľudí naklonených veľkej koalícii so Smerom. „Mám pocit, že ľudia, ktorí sú zdržanlivejší k potenciálnej veľkej koalícii so Smerom ako by boli odsúvaní na nižšie miesta napriek tomu, že sú to osoby, ktoré mali veľa preferenčných hlasov a patria medzi najpopulárnejších v hnutí,“ varuje Lipšic kolegov z vedenia strany. Šéf KDH Ján Figeľ tvrdí, že Procházka aj Žitňanská sú na zvoliteľných miestach a znepokojeniu Lipšica nerozumie.

Lipšic má na kandidátke schválenej predsedníctvom KDH v stredu číslo tri, poslankyňa a podpredsedníčka Jana Žitňanská je okolo čísla osem, poslanec Radoslav Procházka okolo čísla šestnásť a energetický analytik Karol Hirman okolo čísla 23. Radu KDH Lipšic požiada, aby návrh predsedníctva upravila. Ak sa tak nestane, Lipšic uvažuje, že v politike končí. Z právnického prostredia dostal lukratívnu ponuku. „Vnútorné rozhodnutie už mám urobené, ale oznámim ho najprv kolegom.“

Do prvej desiatky má predsedníctvo KDH navrhnúť futbalového majstra Európy z roku 1976 a reprezentačného trénera Ladislava Jurkemika. Na to, aby mohol kandidovať, musí dostať výnimku celorepublikovej rady. Za KDH môžu kandidovať len tí, ktorí sú členmi hnutia aspoň jeden rok. Jurkemik to nespĺňa.

Analytik: Odchod Lipšica KDH neprospeje, ale ani neublíži

Prípadný odchod Daniela Lipšica z KDH podľa analytika Jána Baránka určite Kresťanskodemo­kratickému hnutiu neprospeje, ale na druhej strane ani zvlášť neublíži. „KDH má voličské jadro na vidieku a Lipšic nie je ten, kto mal voličov na vidieku,“ povedal Baránek.

Analytika však zaráža, že Lipšic ventiloval stranícky problém cez médiá, keď je v zahraničí. „To je neštandardné. Zarazilo ma tiež, že si dal podmienku, aby jeho kandidáti boli na kandidátke vyššie a na druhej strane tvrdí, že už je rozhodnutý. To mi nekoreluje,“ dodal Baránek.

88 debata chyba