Boli by sme radi, keby sa to už skončilo, hovorí odborník

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský si pár dní pred nastavením krízového stavu v slovenskom zdravotníctve netrúfa zhodnotiť, či bude starostlivosť o rodičky plnohodnotne zabezpečená. Ako však povedal, on sám nepodal výpoveď práve kvôli tomu, aby neohrozil na životoch budúce matky a ich deti.

29.11.2011 20:00 , aktualizované: 30.11.2011 12:00
Sanitky, Hornooravská nemocnica Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Objavili sa vraj prípady, keď lekári odporučili rodičkám s decembrovým termínom pôrodu, aby si ho dali vyvolať skôr. Čo na to hovoríte?
Toto sa určite nedeje. Určite žiaden lekár by niečo takéto rodičke neodporúčal.

A čo ak by sa to preukázalo?
Treba prehodnotiť, či na to bol dôvod. Ak nebol, tak to treba brať ako porušenie bežných princípov starostlivosti o tehotné.

Je pôrod bezpečný, ak si ho dá rodička vyvolať injekciou?
Záleží od toho, či je to pôrod v termíne, kedy spĺňa predpoklady, aby sa programoval, alebo ide o pôrod, kedy sa dieťa alebo matka nemá dobre. Závisí to od prípadu k prípadu. My uznávame aj programované pôrody. Ide o to, že keby to nebol programovaný pôrod a vyvolal by sa predčasne, tak by ten plod alebo novorodenec bol ohrozený.

Budú od decembra ohrozené rodičky?
Neviem, ako manažmenty nemocníc rozhodnú, čo bude ďalej. Podľa toho by som vedel odpovedať.

Ako vnímate súčasnú situáciu? Musela takto vyvrcholiť?
Nemusela, ale určite to bolo nevyhnutné. Keby sme sa venovali zdravotníctvu 20 rokov, nebol by problém. Teraz to asi ideme dobiehať.

Vy ste podali výpoveď?
Nepodal, ale nie preto, že by som nesúhlasil s požiadavkami lekárov, ale z toho dôvodu, že si neviem predstaviť, že nechám zomrieť nejakú rodičku, ktorá nemôže za to, čo sa tu deje.

Je teda od lekárov, ktorí podali výpoveď, nezodpovedné, že chcú teraz opustiť pacientov?
Každý lekár koná podľa svojho svedomia. Keď som bol dva roky v Alžírsku, boli sme v ostrom štrajku a vtedy som podal výpoveď. Vtedy zomrelo päť rodičiek kvôli tomu, že riaditeľ tvrdil, že nás nepotrebuje. Tu som doma a nemyslím si, že by som mal v sebe morálne dôvody, aby som to spravil. Ale ja mám 59 rokov. Ostatní lekári majú často menej a sú revolučnejší. Každopádne si myslím, že tá situácia už vyvrcholila natoľko, aby ju politici riešili.

A nemali by lekári stiahnuť výpovede?
Je to osobná vec každého lekára, ako to vníma. Bol by som veľmi rád a myslím, že aj moji kolegovia, keby došlo k dohode. Žiaden krízový scenár nezabezpečí absolútnu starostlivosť o pacienta.

Majú sa teda pacienti obávať, že nebude dostatočne zabezpečená ani akútna starostlivosť?
Nemám informácie o krokoch manažmentov, ale predpokladám, že spravia všetko pre to, aby akútna zdravotná starostlivosť zabezpečená bola.

Ako sa podľa vás skončí táto krízová situácia?
Asi nikto vám nebude vedieť na túto otázku odpovedať, ale všetci by sme boli radi, keby už došlo k dohode.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba