Vo výpovedi zostáva 1226 lekárov

Viacerí lekári v stredu nenastúpili do práce. V nemocniciach, ktoré sú v núdzovom režime (16) stiahlo v stredu výpoveď 276 lekárov. Vo výpovedi stále zostáva 636 lekárov. Celkovo stiahlo v stredu výpoveď 383 lekárov a vo výpovedi zostáva 1226 lekárov. Odborári s ministrom Uhliarikom a vládou v parlamente rokovali, do polnoci bez výsledku.

30.11.2011 09:53 , aktualizované: 01.12.2011 00:40
Nemocnica Foto:
Fakultná nemocnica na bratislavských Kramároch.
debata (85)

V hlavnom meste potvrdili chýbajúcich doktorov na Kramároch, v nemocnici na Antolskej ulici či v detskej fakultnej nemocnici, kde nenastúpilo 15 lekárov z 30. Ako priblížil nemenovaný lekár z bratislavskej detskej nemocnice, lekári, ktorí neprišli, oznámili svojim nadriadeným, že sa cítia zle a neprítomnosť by tak mali ospravedlniť práceneschopnosťou.

Stav v slovenských nemocniciach v stredu podvečer podľa informácií ministerstva zdravotníctva
Výpovede     Nemocnica Aktuálny stav
Celkový počet podaných výpovedí stiahli dnes zostalo vo výpovedi    
51 18 39 Nemocnica Bojnice pracuje v riadnom režime na základe Núdzového stavu
51 27 3 DFN Košice pracuje v riadnom režime
236 17 11 UN LP Košice pracuje v riadnom režime
169 1 142 FN Prešov vie zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť
46 17 16 Nemocnica Poprad pracuje v riadnom režime
27 3 13 Nemocnica Trstená pracuje v riadnom režime, okrem gynekológie
196 12 146 FN Banská Bystrica vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
60 6 32 DFN Banská Bystrica vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť v spolupráci s FN Banská Bystrica
52 4 16 Nemocnica Liptovský Mikuláš vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
22 4 15 Nemocnica Čadca vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
45 12 29 Nemocnica Dolný Kubín vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
89 5 10 FN Trnava problematické ARO a neurológia. Prevoz pacientov je zabezpečený.
63 16 47 FN Nitra vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
145 116 12 FN Trenčín vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
31 15 16 Nemocnica Považská Bystrica vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
115 3 89 FN Žilina vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ARO a gynekológia pracujú s počtom lekárov ako cez víkend
534 54 405 UN Bratislava zatiaľ vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
121 10 90 DFN Bratislava vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
26 9 6 FN Nové Zámky bez obmedzení
23 1 0 Nemocnica Piešťany bez obmedzení
22   10 NsP Bardejov bez obmedzení
14 0 0 UN Martin bez obmedzení
12   0 Národné rehabilitačné centrum Kováčová bez obmedzení
23 2 15 NÚTARCH Vyšné Hágy vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
33   0 FNsP Skalica bez obmedzení
30 0 1 ForLife n. o. bez obmedzení
40     NsP Levice bez obmedzení
19 0 0 NsP Ľubovňa bez obmedzení
26   0 NsP S. Nová Ves bez obmedzení
47 31 15 NsP Topoľčany bez obmedzení
71   48 ÚVN SNP Ružomberok bez obmedzení
2439 383 1226 Spolu  

Dve zamestnankyne nemocnice na Kramároch odmietli pre Pravda.sk povedať, aký stav vládne na lôžkových oddeleniach. Podávať akékoľvek informácie majú totiž údajne zakázané od vedenia nemocnice. „Nechcem si robiť žiadne problémy,“ povedala jedna z nich. Oslovení pacienti si však žiadnu zmenu nevšimli a pani Eva, ktorá je hospitalizovaná na neurológii tvrdí, že lekári aj sestry sa o pacientov starajú tak, ako predtým. Situáciu pre Pravda.sk podobne popísala aj prvorodička na novorodeneckom oddelení, ktorá odmietla uviesť svoje meno.

V bratislavských nemocniciach nenastúpili lekári do práce ani napriek tomu, že ich všetkých povolali do práce v rámci vyhláseného núdzového stavu. „Povolali všetkých takmer 500 lekárov vo výpovediach, hovorili pritom, že chýba iba päť neonatológov,“ povedal jeden z lekárov ružinovskej nemocnice.

Riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Miroslav Bucha poprosil kolegov lekárov, aby zostali na svojich pracoviskách. Univerzitná nemocnica je najväčším poskytovateľom zdravotníckej starostlivosti na Slovensku a má najväčšiu spádovú oblasť. „Ak v nej nebudú lekári, nebude schopná zabezpečiť komplexnú zdravotnú starostlivosť,“ zdôraznil s tým, že robia všetko, aby zabezpečili aspoň minimálne neodkladnú zdravotnú starostlivosť. „Avšak situácia je vážna a akékoľvek zlyhanie súčinnosti, komunikácie, môže viesť k ohrozeniu zdravia,“ zdôraznil.

V kuloároch sa dokonca objavila informácia o tom, že by Bucha mal v súvislosti s aktuálnou krízovou situáciou v zdravotníctve zložiť svoju funkciu. Hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Danica Lehocká však informáciu dementovala. „V žiadnom prípade by v takejto situácii riaditeľ neodišiel,“ uviedla. Odbory na sociálnej sieti informovali, že „Bucha kapituloval“.

V Trenčíne väčšina lekárov ustúpila

Kritický stav nastal v nemocnici v Liptovskom Mikuláši, kde lekári nenastúpili do práce. Do nemocnice už smerujú náhradní lekári z Ružomberka a časť pacientov presúvajú do iných nemocníc.

Niektorí lekári nenastúpili do práce ani vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Ide o internú kliniku a neurologické oddelenie.

Situácia sa dobre nevyvíja v Nitre. Tamojšia fakultná nemocnica bude od štvrtka poskytovať pacientom len akútnu zdravotnú starostlivosť, zo 63 lekárov, ktorí podali výpovede, ich totiž doteraz až 46 nestiahlo.

Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne stiahlo už výpovede okolo 90 lekárov z pôvodných 144, ktorí dali výpovede. Ďalší avizujú ich stiahnutie v priebehu stredy. Informovala o tom námestníčka riaditeľa nemocnice Terézia Drobná.

„Vo výpovedi tak zostáva 54 lekárov, čo bol stav asi pred hodinou. Bude sa to však meniť, lekári postupne prichádzajú a sťahujú výpovede,“ priblížila Drobná. Ozrejmila, že zatiaľ nebolo ani potrebné doručovať lekárom vo výpovediach tlačivá, ktorými im riaditeľ nemocnice nariaďuje prácu.

„Tým, ktorí výpovede nestiahli a riaditeľ usúdi, že ich budeme potrebovať, doručíme príkazy na prácu v priebehu stredy. Väčšina oddelení už môže ísť v normálnom režime, neisté je krčné oddelenie, ortopédia. Ale lekári stále výpovede sťahujú, takže sa to zrejme zmení,“ doplnila Drobná s tým, že výpovede stiahli aj niektorí neonatológovia, a tak už nie sú ohrození patologickí novorodenci.

V Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach v stre­du stiahlo výpoveď 12 lekárov, z toho jeden z nich podpísal memorandum. Vedenie tak v súčasnosti eviduje 39 výpovedí lekárov.
Zdravotná starostlivosť je podľa riaditeľa nemocnice Ladislava Gerlicha v súčasnosti v zariadení zabezpečená v plnom rozsahu.

V Košiciach sa situácia úplne stabilizovala, v Pre­šove majú víkendový režim

Situácia v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach sa definitívne stabilizovala, výpoveď si rozmyslelo 228 lekárov. Prevádzka všetkých kliník a oddelení je tak zabezpečená v štandardnom režime.

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove nenastúpili do práce niektorí lekári. Hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková uviedla, že v čase núdzového stavu koordinuje činnosť bezpečnostná rada obvodu Prešov.

Na oddelení traumatológie sa neuskutočnili viaceré plánované výkony. Dvaja lekári z tohto oddelenia potvrdili, že ráno do práce nastúpili len piati. Na tomto oddelení pracuje celkom 18 lekárov, pričom počas bežného pracovného dňa je v nemocnici približne 15. Stredajší počet lekárov v službe je podobný ako počas víkendu. Lekári konštatovali, že piatim, ktorí boli ráno v práci, doručili príkaz na pracovnú povinnosť na základe vyhlásenia núdzového stavu.

„Neviem, koľkým kolegom takýto príkaz doručili. Ja som výpoveď podal a príkaz som prevzal. Do rána budem mať službu a podľa nariadenej práce by som mal pracovať ešte dennú službu teda do 15. hodiny, či vydržím aj viac, neviem,“ povedal jeden z lekárov.

V nemocnici vraj do práce nenastúpili niektorí lekári aj na oddelení urológie či chirurgie.

V Topoľčanoch chýbali štyria

Väčšina lekárov v nemocniciach Levice a Topoľčany nastúpila do práce, výpovede však lekári zatiaľ nestiahli. Do práce nenastúpili len štyria anesteziológovia v topoľčianskej nemocnici, ktorí si podľa slov riaditeľky nemocnice Marty Eckhardtovej čerpajú dovolenku. Obidve nemocnice riadi nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami, ktorej zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj.

V nemocnici v Topoľčanoch podalo výpoveď 44 z celkového počtu 77 lekárov. Kritický stav je na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny a na väčšine chirurgických odborov. V Leviciach podalo výpovede 40 lekárov z celkového počtu 77. Päť z nich už výpovede stiahlo, ďalší minimálne siedmi túto možnosť zvažujú.

Vedenie Nemocnice s poliklinikou­ v Považskej Bystrici evidovalo už 20 stiahnutých výpovedí z celkového počtu 31 podaných výpovedí zo strany lekárov.  Ako informoval riaditeľ nemocnice Peter Rendek, výpovede zatiaľ nestiahlo 11 lekárov z ortopedického, otorinolaryngo­logického, rádiodiagnostic­kého, pediatrického, traumatologického oddelenia a oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. .

„Situácia sa mení každou hodinou a je možné, že sa konečné číslo v prospech nemocnice a pacientov bude do polnoci ešte naďalej meniť. Aj so zvyšnými lekármi naďalej rokujeme o možnosti ich návratu. Vzhľadom na počet stiahnutých výpovedí, však už teraz môžem potvrdiť, že Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici je schopná pacientom zabezpečiť zdravotnú starostlivosť bez výraznejších problémov, tak ako tomu bolo doposiaľ,“ uviedol Rendek.

Detské kardiocentrum hrozí výpoveďou pohotovosti

Ak bude nátlak na lekárov zo strany ministerstva a vlády pretrvávať, lekári Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave sú pripravení v zmysle zákonníka práce vypovedať ústavné pohotovostné služby. Tvrdia to vo svojom vyhlásení, pod ktoré sa podpísalo 36 lekárov.

Podporujú svojich kolegov, ktorí podali výpovede a odmietajú sa zúčastňovať na práci nemocničného krízového štábu, ktorý nariadila vláda v pondelok. Detskí kardiochirurgovia tvrdia, že krízové štáby len zastierajú skutočnosť pred verejnosťou, no v realite je poskytovanie zdravotnej starostlivosti ohrozené.

„V našich možnostiach nie je zabezpečiť dostatočnú starostlivosť o pacientov s ochorením srdca a súčasne o iných pacientov. V prípade nedostatočne poskytnutej starostlivosti nebude niesť zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva, ale lekár krízového štábu. Takto ministerstvo prenáša svoju zodpovednosť na lekárov, ktorí nedali výpovede,“ píšu vo svojom stanovisku lekári.

V Tatrách i pod Tatrami prišli do práce všetci

V spišskonovoveskej nemocnici dalo výpoveď celkove 15 lekárov, zatiaľ sa žiaden z nich nerozhodol svoju výpoveď stiahnuť. Hovorkyňa Sveta zdravia Veronika Deckerová však ubezpečila, že všetci títo lekári v stredu ešte prišli do práce. Nepotvrdili sa tam teda informácie, že lekári, ktorí sú vo výpovediach, nenastúpili do práce.

Podobné je to aj v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, kde ostáva vo výpovediach spolu 16 lekárov. Nemám informácie o tom, že by sa títo lekári rozhodli neprísť do práce, niekoľkých z nich som dokonca stretol," uviedol riaditeľ ústavu Jozef Poráč. Pôvodne tam chcelo dať výpoveď 23 lekárov, 7 z nich však svoje výpovede postupne stiahli.

Všetci lekári, ktorí mali prísť do práce, prišli, aj tí, ktorí sa rozhodli dať výpoveď," priblížil situáciu v popradskej nemocnici jej riaditeľ Jozef Tekáč. V stredu tam stiahla výpoveď jedna lekárka, vo výpovednej lehote však ešte stále zostáva viac ako 30 lekárov.

V obvode Poprad je pre túto situáciu vyhlásený núdzový stav a v tejto súvislosti vydal prednosta Obvodného úradu v Poprade Milan Baran nariadenie 23 lekárom, aby 1. decembra nastúpili do práce. O 12. hodine má riaditeľ sedenie s týmito lekármi a o 15. hodine máme sedenie bezpečnostnej rady, kde sa rozhodne, čo ďalej, dodal Baran. Zdravotná starostlivosť by však podľa neho mala byť v popradskej nemocnici zabezpečená.

VšZP presunie platby fungujúcim nemocniciam

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. (VšZP) presunie platby do fungujúcich nemocníc. Ako informovala jej hovorkyňa Petra Balážová, ak pre výpovede nebude niektorá nemocnica schopná poskytnúť pacientovi adekvátnu zdravotnú starostlivosť, VšZP presunie finančné prostriedky tomu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý pacientovi túto liečbu reálne zabezpečí.

„VšZP je zároveň pripravená promptne riešiť aj všetky ďalšie aktuálne problémy, ktoré môžu vzniknúť pri zabezpečovaní liečby pre jej poistencov, vrátane financovania prevozu do iných zdravotníckych zariadení a podobne,“ dodala Balážová.

Uhliarik: Lekári sú povinní podriadiť sa núdzovému stavu

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik pripomenul, že v trinástich obvodoch na Slovensku platí núdzový stav a lekári sú povinní sa mu podriadiť, inak budú čeliť dôsledkom. „Neznalosť zákona neospravedlňuje,“ upozornil Uhliarik.

Do utorka evidovali nemocnice okolo 800 stiahnutých výpovedí z pôvodne 2 400 podaných. Minister tvrdí, že ďalší lekári stiahnu svoje výpovede počas stredy, ktorá je posledným dňom ich výpovednej lehoty. Ak by sa po tomto termíne nevrátili do práce, na základe núdzového stavu im môže riaditeľ nemocnice nariadiť pracovnú povinnosť.

Lekárske odborové združenie na svojej stránke vyzýva lekárov, aby nesťahovali výpovede a nepodpisovali dodatky k zmluvám, ktorými by im zvyšovali platy. Po vyhlásení núdzového stavu odborári okrem toho odporučili lekárom, ktorí pociťujú „mimoriadny stres vyplývajúci z núdzového stavu, z práce pod tlakom“, aby to oznámili nadriadenému s tým, že nie sú schopní vykonávať túto prácu pod tlakom.

„Upozornite svojho nadriadeného na možnosť chyby pri výkone povolania, ktoré môžu ohroziť zdravie alebo život pacienta. Oboznámte so svojím stavom pacienta, informujte ho o vašom stave a žiadajte aj od pacienta, aby vám podpísal informovaný súhlas, že napriek stavu, v akom ste, chce, aby ste mu poskytli zdravotnú starostlivosť, prípadne operáciu. Zároveň požiadajte svojho nadriadeného o podpis toho, že preberá na seba právnu aj trestnoprávnu zodpovednosť za to, že vám túto povinnosť uložil,“ odporúča LOZ a už aj zverejnilo tlačivá na tieto dokumenty.

Podpredseda LOZ sa „teší ako politici zvládnu núdzový stav“

Dohoda na riešení situácie zatiaľ nie je, vláda na zabezpečenie starostlivosti o pacientov vyhlásila núdzový stav v 13 slovenských obvodoch a 16 nemocniciach, pripravila aj plán B. Ten by mal spočívať napríklad v zlučovaní oddelení, nevylučuje sa ani redukcia nemocníc.

„Šíria sa rôzne dezinformácie o počtoch stiahnutí výpovedí, takže informujem. Na to, aby ste vedeli, koľko je výpovedí, stačí malá pomôcka – kým vláda vyhlasuje stav núdze, výpovedí je stále dosť,“ napísal na sociálnej sieti podpredseda LOZ Peter Visolajský s tým, že závisí aj od štruktúry výpovedí. Dnešný deň (stredu) pritom označuje za rozhodujúci boj, ktorý, keď lekári vydržia, tak vyhrajú. „Sme nenahraditeľní,“ odkázal svojim kolegom. Osobne sa podľa svojich slov teší, ako sa bude vo štvrtok 1. decembra pozerať na to, ako politici zvládnu núdzový stav.

Napätie, ktoré vzniklo v súvislosti s odborárskou akciou hromadných výpovedí lekárov, už pocítili aj pacienti. V mnohých nemocniciach došlo k odkladu plánovaných operácií. Tie už pozastavila aj najväčšia slovenská nemocnica Univerzitná nemocnica Bratislava. Viaceré zariadenia okrem toho avizovali, že by mali problém aj so zabezpečením akútnej lekárskej starostlivosti. Tomu má zabrániť núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila od 29. novembra. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik okrem toho komunikuje o prípadnej výpomoci aj s okolitými krajinami.

Českí odborári podporili slovenských lekárov a svojich doktorov vyzvali, aby aby nereagovali na prípadné ponuky zaskakovať v slovenských nemocniciach. Český minister zdravotníctva však prisľúbil Slovensku pomoc.

85 debata chyba