Lekárski odborári sa s vládou nedohodli, Uhliarik ponúkol demisiu

Ani nová ponuka vlády - 70 miliónov na mzdy lekárov, nedonútila doktorov, aby ustúpili a stiahli výpoveď. Rokovanie Lekárskeho odborového združenia s najvyššími predstaviteľmi vlády a ministrom zdravotníctva sa opäť skončilo nedohodou.

01.12.2011 00:58 , aktualizované: 02:43
Radičová, Kollár, LOZ Foto:
Zo nedávneho rokovania lekárskych odborárov s vládou.
debata (134)

Slovenské zdravotníctvo tak stojí pred kolapsom.

„Na základe rokovaní sme boli ochotní rozmýšľať aj nad rámec toho, čo si môžeme jednak dovoliť a čo môžeme ešte aj ušetriť,“ povedal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Ten po neúspešnom rokovaní s lekárskymi odbormi ponúkol demisiu. „Ak by mala byť moja osoba tou prekážkou na dohodu, som pripravený v tejto chvíli ponúknuť svoju funkciu,“ vyhlásil. Následne sa obrátil na lekárov a poprosil ich, aby sa vrátili späť ku svojim pacientom. 

Oproti pôvodnému návrhu kabinetu zvyšovať platy postupne v dvoch etapách v budúcom roku, pridali navyšovanie platu aj v roku 2013. V januári budúceho roka by sa tak mala mzda lekárom zvýšiť o 1,05 až 1,60 násobku priemernej mzdy, k 1. júlu 2012 na úroveň 1,2 až 1,9 a od januára 2013 zase na vo výške 1,25 až 2,3. O dva roky by tak bol minimálny plat lekára pred atestáciou minimálne 961 eur, po atestácii 1 769 eur.

Vláda okrem toho ponúkla, že aktuálne osobné ohodnotenie sa v plnej výške môže preniesť do základnej mzdy, čím chce odstrániť obavy lekárov, že by im na nich riaditelia mohli stiahnuť. Predstavitelia Lekárskeho odborového združenia sa však ani s touto ponukou neuspokojili. Z ich pohľadu totiž k ich žiadnemu zvýšeniu nedošlo. „Ponuka vlády sa okrem poslednej etapy, ktorá pribudla, sa prakticky nezmenila,“ vyhlásil po rokovaní predseda Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár s tým, že sa s vládou stále bavili iba o balíku vyhradenom na lekárske platy v sume 40 miliónov eur. „Pani premiérka opakovane deklarovala, že bude konzultovať s ministrom financií. Pán Minister Mikloš zrejme prijal rozhodnutie, ktoré ohrozí pacientov,“ dodal podpredseda odborárov Pavel Oravec.

Okrem vyšších platov predseda parlamentu Pavol Hrušovský odborárom na rokovaní ponúkol legislatívne záruky aj ostatných návrhov, ktoré sú obsiahnuté vo vládnom memorande, na čom lekárski odborári toľko nástojili. Hrušovský neskrýval sklamanie z výsledku rokovania. „Cítim isté sklamanie z neochoty. Ponúkané riešenie bolo maximálne, ktoré môže ponúknuť vláda. Myslím, že bolo dostatočne veľkorysé a o to väčšie sklamanie, že bolo odmietnuté,“ povedal s tým, že však nepovažuje rokovania za ukončené.

Lekári naďalej trvajú na tom, že ich požiadavky sú oprávnené a spravia všetko preto, aby ich naplnili.

Situáciu nezachránila ani prítomnosť prezidenta Slovenskej lekárskej komory Milana Dragulu, ktorý sa ponúkol ako mediátor medzi spornými stranami. Ako povedal, osobne mu je veľmi ľúto, že sa lekári s vládou nakoniec nedohodli.

Lekárski odborári popreli informácie o tom, že by v jednotlivých nemocniciach dochádzalo k masovému sťahovaniu výpovedí. „Chceli by sme jednoznačne dementovať, že situácie v Poprade nie je taká, ako sa hovorí. Máme tam stále vypovedajúcich lekárov a akútna zdravotná starostlivosť tu bude zabezpečená veľmi ťažko,“ povedal Kollár. „Stále je tam 16 lekárov, ktorí vo výpovediach zostali. Sú z oddelenia ARO, traumatológia, chirurgia, röntgeny. Chcem povedať, že aj tí lekári, ktorí nepodali výpovede, nepodpísali memorandum, ktoré ponúkla premiérka Iveta Radičová. Tí, ktorí podpísali, tak urobili len kvôli brutálnemu nátlaku, že sa budú rušiť oddelenia,“ doplnil Oravec.

Vážna situácia je podľa odborárov aj v bratislavskej Univerzitnej nemocnici, čo následne potvrdil aj jej riaditeľ Miroslav Bucha. „Robíme všetko preto, aby sme dokázali zabezpečiť aspoň akútnu zdravotnú starostlivosť, avšak situácia je vážna. Akékoľvek zlyhanie komunikácie môže viesť k ohrozeniu zdravia, preto ja, ako štatutár univerzitnej nemocnice pekne prosím všetkých mojich lekárov, aby zostali na svojich pracoviskách,“ vyzval Bucha.

Celkovo vo výpovedi zostáva k dnešnému dňu 1 226 lekárov. Núdzový stav je naďalej vyhlásený v 16 nemocniciach.

Stav v slovenských nemocniciach v stredu podvečer podľa informácií ministerstva zdravotníctva
Výpovede     Nemocnica Aktuálny stav
Celkový počet podaných výpovedí stiahli dnes zostalo vo výpovedi    
51 18 39 Nemocnica Bojnice pracuje v riadnom režime na základe Núdzového stavu
51 27 3 DFN Košice pracuje v riadnom režime
236 17 11 UN LP Košice pracuje v riadnom režime
169 1 142 FN Prešov vie zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť
46 17 16 Nemocnica Poprad pracuje v riadnom režime
27 3 13 Nemocnica Trstená pracuje v riadnom režime, okrem gynekológie
196 12 146 FN Banská Bystrica vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
60 6 32 DFN Banská Bystrica vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť v spolupráci s FN Banská Bystrica
52 4 16 Nemocnica Liptovský Mikuláš vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
22 4 15 Nemocnica Čadca vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
45 12 29 Nemocnica Dolný Kubín vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
89 5 10 FN Trnava problematické ARO a neurológia. Prevoz pacientov je zabezpečený.
63 16 47 FN Nitra vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
145 116 12 FN Trenčín vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
31 15 16 Nemocnica Považská Bystrica vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
115 3 89 FN Žilina vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ARO a gynekológia pracujú s počtom lekárov ako cez víkend
534 54 405 UN Bratislava zatiaľ vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
121 10 90 DFN Bratislava vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
26 9 6 FN Nové Zámky bez obmedzení
23 1 0 Nemocnica Piešťany bez obmedzení
22   10 NsP Bardejov bez obmedzení
14 0 0 UN Martin bez obmedzení
12   0 Národné rehabilitačné centrum Kováčová bez obmedzení
23 2 15 NÚTARCH Vyšné Hágy vie zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť
33   0 FNsP Skalica bez obmedzení
30 0 1 ForLife n. o. bez obmedzení
40     NsP Levice bez obmedzení
19 0 0 NsP Ľubovňa bez obmedzení
26   0 NsP S. Nová Ves bez obmedzení
47 31 15 NsP Topoľčany bez obmedzení
71   48 ÚVN SNP Ružomberok bez obmedzení
2439 383 1226 Spolu  
134 debata chyba