Fico: Uhliarik by mal odstúpiť, nahradiť by ho mal krízový manažér

Smer očakáva, že minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) ešte vo štvrtok odstúpi. Ak to neurobí, žiada premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ), aby v piatok 2. decembra navrhla prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi zrušiť Uhliarikovi poverenie viesť rezort.

01.12.2011 15:48
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (37)

Nahradiť by ho nemal žiadny súčasný člen vlády za KDH. Sociálni demokrati si na poste vedia predstaviť apolitického nominanta, krízového manažéra. Na tlačovej konferencii to povedal predseda Smeru Robert Fico.

Súčasný stav označil Smer za kritický. „Niektoré nemocnice sú pred kolapsom, v niektorých už nastal,“ poznamenal Fico s tým, že situáciu by mohlo aspoň sčasti upokojiť Uhliarikovo odstúpenie. Minister podľa Fica zlyhal, čo dokazuje stav v nemocniciach. Rovnako zlyhala aj celá vláda, ktorá podľa Fica nielenže situáciu nevyriešila, ale ešte hrá aj istú kamufláž. „Tvári sa, že rokuje s lekárskymi odborármi o platoch, ale nepočujeme, ako chce riešiť financovanie zdravotníctva. Ak nie sú návrhy, akékoľvek sľuby lekárom sú fikcia,“ vyhlásil.

Slovenské zdravotníctvo potrebuje podľa Fica krízového manažéra. Smer od neho očakáva, že bude viesť normálny sociálny dialóg so všetkými zainteresovanými. Zároveň sľubuje 62 hlasov, teda celý poslanecký klub, na schválenie zákonov, ktorými by sa zrušila transformácia nemocníc na akciové spoločnosti a umožnilo by sa zdanenie a zákaz zisku zdravotným poisteniam. To by situáciu v zdravotníctve podľa sociálnych demokratov vyriešilo.

37 debata chyba