SaS: Galko by mal kontrolovať Vojenské spravodajstvo

Exminister obrany a poslanec SaS Ľubomír Galko by mal byť po svojom návrate do parlamentu zaradený do Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

01.12.2011 18:34
Ľubomír Galko Foto:
Exminister obrany Ľubomír Galko
debata (17)

Navrhuje to jeho materská strana SaS s tým, že Galko by mal do volieb pôsobiť aj v brannobezpeč­nostnom výbore. Práve tieto dva výbory sa aktívne zapájali do skúmania kauzy odpočúvania troch novinárov denníka Pravda a šéfa TA3 Michala Gučíka, pre ktorú Galko prišiel o vládne kreslo.

Aby sa exminister mohol stať členom týchto výborov, musí dôjsť k viacerým posunom. V kontrolnom výbore mu má uvoľniť miesto stranícky kolega Richard Švihura. Z brannobezpeč­nostného má zase odísť Milan Laurenčík (SaS) a zakotviť ako nový člen v Ústavnoprávnom výbore NR SR. V ňom mu má uvoľniť miesto Martin Poliačik (SaS), ktorý je zároveň aj členom školského výboru a venovať sa teda bude len tomu.

Svoje miesto si v školskom výbore má nájsť aj líder SaS Richard Sulík, ktorý ako predseda parlamentu nebol doteraz v žiadnom z výborov. V tom školskom zasadne na uvoľnenú stoličku po Jaroslavovi Sujovi (SaS), ktorý bol Galkov náhradník a z parlamentu musel odísť po jeho odvolaní z funkcie ministra obrany a návrate do NR SR.

Ešte vo štvrtok napoludnie videl Galko situáciu reálnejšie tak, že práve on vystrieda v školskom výbore Suju a Sulík mal podľa hovorkyne SaS Tatiany Tóthovej zasadnúť do rovnakého výboru namiesto Poliačika. Či navrhované zmeny napokon prejdú, rozhodne plénum hlasovaním. Poslanec Smeru Robert Kaliňák už deklaroval, že ich nepodporí pre konflikt záujmov, keďže práve spomínané dva výbory, ktorých sa má stať Galko členom, kontrolujú jeho kauzu.

17 debata chyba