Pri porovnaní s priemernou mzdou na tom lekári nie sú zle

Sú naši lekári v nemocniciach naozaj takí podhodnotení, ako to o sebe tvrdia? Keďže by nemalo význam porovnávať slovenské platy so zárobkami v západnej Európe, primerané je porovnať aspoň pomer platov k priemernej mzde v národnom hospodárstve. Z takej analýzy však slovenskí lekári na klinikách nevychádzajú až tak zle. Ich priemerný hrubý príjem po započítaní všetkých príplatkov totiž dosahuje dvojnásobok priemernej mzdy na Slovensku. Podobne ako v zahraničí.

02.12.2011 12:00
nemocnica, klinika, lekár, doktor Foto:
Ilustračné foto.
debata (40)

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Kataríny Zollerovej je dnes priemerný základný plat lekárov v nemocnici 1001 eur, no po zahrnutí všetkých príplatkov zarobia zhruba 1 600 eur v hrubom. Keďže priemerná mzda v národnom hospodárstve už dosiahla 763 eur, nemocničný lekár dostane dvojnásobok tejto sumy. Podobný pomer však platí aj pre nemocničných lekárov v cudzine, a to často i na Západe. Podľa údajov OECD je tento pomer vo Veľkej Británii 2,1, vo Fínsku 2,2 a v Španielsku 2,3.

V Nemecku je to dokonca menej, 1,98. Priemerný hrubý plat lekára v nemocnici sa tu vlani vyšplhal asi na 6 830 eur mesačne, kým priemerná mzda nemeckého zamestnanca dosiahla 3 445 eur. Je však pravda, že chirurg s minimálne ročnou praxou tu zarobí okolo 9 710 eur. Lekár s dvoma atestáciami a vyše 10-ročnou praxou, ktorý v slovenskej nemocnici dostane asi 1 500 eur, by sa v Nemecku mohol tešiť z mesačnej odmeny vyše 10-tisíc eur.

Nadpriemerné zárobky sú napríklad vo Švédsku, kde je medicínska mzda asi 2,6-násobok priemerného platu a v Rakúsku dokonca 2,7-násobok. Po rozpočítaní 13. a 14. platu zarobí rakúsky lekár v nemocnici priemerne vyše 5 940 eur, zatiaľ čo priemerná mzda Rakúšana bola vlani takmer 2 180 eur.

Pri príjmoch slovenských lekárov v nemocniciach však treba zohľadniť, že priemernú výšku mzdy 1 600 eur dosahujú iba vďaka množstvu služieb a nadčasov, pričom s vedomím nadriadených porušujú Zákonník práce. Mesačne absolvujú štyri až päť 24-hodinových služieb. „Každý mesiac mám do 40 hodín nadčasov, čo je vlastne jeden pracovný týždeň,“ prezradil Pravde lekár, ktorý si neželal uviesť meno. Aby neporušoval Zákonník práce, pri výkazoch o službách musí klamať. „Keď slúžime od siedmej ráno do siedmej ďalšieho dňa, do výkazu si napíšeme službu od siedmej do 19.30 a zvyšok vykazujeme ako pohotovosť. Pri nej by sme však mali byť doma, nie v práci.“

Žiadanie trojnásobku priemernej mzdy nie je nové. Keď vo februári tohto roka vrcholila protestná akcia českých lekárov Ďakujeme, odchádzame, a vyše 3 800 ich podalo výpoveď, český minister zdravotníctva ustúpil a súhlasil so zvýšením tarifných platov o 5 000 až 8 000 českých korún. Priemerný plat českých lekárov v tomto roku pritom dosiahol v prepočte vyše 2 300 eur vrátane odmien a príplatkov, teda asi 2,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V memorande, ktoré podpísali aj lekárski odborári, sa česká vláda zaviazala zdvihnúť tento plat od roku 2013 na 1,5– až trojnásobok priemernej mzdy.

Lekárski odborári na Slovensku v poslednom návrhu žiadajú, aby sa im od budúceho roka zvýšil základný plat na 1,2-násobok priemernej mzdy pre začínajúceho lekára a 2,1-násobok pre atestovaného. Od júla 2012 by to malo narásť na 1,25– a 2,4-násobok a koncom roka 2013 na 1,5– a trojnásobok. Vláda, naopak, navrhla maximálne zvýšenie v januári 2013 na 1,25– až 2,3-násobok priemernej mzdy. „Od 1. 1. 2013 by na Slovensku nebol lekár, ktorý by zarábal pod 961 eur v základnom plate,“ komentoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Atestovaný lekár v nemocniciach by zase nemal príjem nižší ako 1 769 eur.

Vláda odborárom ponúkla i možnosť, že sa osobné ohodnotenie, ktoré lekári dostávajú, môže v plnej výške preniesť do základnej mzdy, čo by malo rozptýliť obavy lekárov, že im po zvýšení platu nemocnice siahnu na nenárokovateľné časti mzdy.

Posledný platový návrh vlády
termín navýšenie mzdy o
1. januára 2012 1,05– až 1,60-násobku priemernej mzdy
1. júla 2012 1,2 až 1,9
1. januára 2013 1,25 až 2,3
Posledný platový návrh Lekárskeho odborového združenia
termín navýšenie pre lekára bez atestácie lekára s atestáciou
1. januára 2012 1,2-násobku priemernej mzdy 2,1-násobku priemernej mzdy
1. júla 2012 1,25 2,4
31. decembra 2013 1,5 3

O 700 eur plat nezvyšovali

Hromadné sťahovanie výpovedí v košickej a popradskej nemocnice sa nezaobišlo bez podozrení. Tamojším lekárom údajne neprilepšili len o avizovaných 300 eur, ktoré v memorande navrhla vláda, ale až o 700 či 1 000 eur. Vraj tým chceli rozbiť jednotu odchádzajúcich lekárov.

„Máme také informácie, ale neviem ich potvrdiť,“ uviedol podpredseda Lekárskeho odborového združenia Pavel Oravec. Obe nemocnice to však popreli.

„Lekárom sa pridalo len 200 eur od januára a ďalších sto od apríla budúceho roku. Garantovali sme im však, že sa im nesiahne na pohyblivé zložky mzdy,“ zdôraznila Jaroslava Oravcová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, kde z pôvodných 234 výpovedí nakoniec zostalo iba osem. Piati lekári už odišli, trom výpovedná lehota vyprší v decembri.

„Postupovali sme presne podľa príkazu ministra, platy sme zvyšovali len o 300 eur,“ povedal aj riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč.

(rak)

Úplatkov pre lekárov môže byť po štrajku menej

Korupciu ľudia odsudzujú, no keď sa ocitnú v pozícii pacienta, správajú sa ináč. Často ošetrujúcemu lekárovi či primárovi oddelenia sami núkajú peniaze alebo inú pozornosť. Podľa sociológa Stanislava Buchtu stojí za ich správaním strach o zdravie. „Pacient si takto kupuje alebo naznačuje zvýšenie preferencií zo strany lekára,“ podotkol. Dodáva, že nie všetci lekári dostávajú podobné „latentné úplatky.“ Prilepšuje si len určitá časť lekárov, ktorá prichádza do styku s pacientom. Tento jav je typický pre postkomunistické krajiny a podľa Buchtu potrvá ešte dlho, kým vymizne. Štrajk lekárov, ktorý sa zúžil len dohadovania o zvýšení platov, môže však znížiť intenzitu dávania úplatkov. „Ak sa lekárom nakoniec zvýšia platy, menej solventní ľudia už nebudú dávať akési všimné,“ ukončil sociológ. Predpokladá, že tých bohatších, ktorí si dokážu zaplatiť nadštandardné služby, štrajk neovplyvní a budú si aj naďalej kupovať pozornosť lekárov.

(odu)

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba