Lekári nepreberajú pracovné príkazy

Obvodnému úradu Bratislava sa darí lekárom doručiť zhruba každé piate rozhodnutie o pracovnej povinnosti. Ako informoval prednosta obvodného úradu Lukáš Pokorný, od štvrtka rána sa na základe požiadaviek Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave a Univerzitnej nemocnice v Bratislave pokúsili doručiť okolo 90 príkazov.

02.12.2011 10:23 , aktualizované: 19:13
Detská fakultná nemocnica Foto:
Detská fakultná nemocnica v Bratislave.
debata (67)

Príkazy, ktoré sa doručiť nepodarilo, sa pracovníci obvodného úradu pokúšajú odovzdať lekárom opakovane, vždy v dvoch rozdielnych častiach dňa.

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave je od 1. decembra platných 85 výpovedí lekárov, v Univerzitnej nemocnici v Bratislave je ich takmer 400. V nemocniciach je vyhlásený núdzový stav.

V piatok prišlo do práce menej lekárov, ako vo štvrtok

Bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v súčasnosti chýba viac lekárov, ako vo štvrtok. Do práce nenastúpilo 66 lekárov. Vo štvrtok ich neprišlo 39. Dôvodom ich neprítomnosti je práceneschopnosť alebo ošetrovanie člena rodiny. „Myslím, že táto situácia by sa už mala skončiť a každý z nás si tento koniec želá,“ povedal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Na troch klinikách je tak zabezpečovaná iba akútna zdravotná starostlivosť, a to na detskej chirurgii, oddelení patologických novorodencov a klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Na ostatných klinikách sa poskytuje aj plánovaná starostlivosť. „Situáciu zvládame,“ povedala Kamenická.

„Únava určite je, ale tá bola aj predtým. Momentálne sme ešte v dostatočnej fyzickej a psychickej kondícii to zvládať,“ povedal jeden z lekárov v detskej nemocnici. Akútna zdravotná starostlivosť sa podľa jeho slov poskytuje a situácia sa zvláda bez toho, aby došlo k ohrozeniu zdravia a života detských pacientov.

Akútnu zdravotnú starostlivosť v DFNsP majú pri súčasnom počte lekárov zabezpečenú do pondelka, informoval riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan. „V pondelok si znova sadneme so všetkými primármi a prednostami kliník,“ povedal.

Najväčší výpadok hlási oddelenie ARO, kde vo štvrtok chýbali štyria lekári, v piatok až 20.

V Bratislavskej u­niverzitnej nemocnici celkovo chýba 350 lekárov, najviac na chirurgii, traumatológii a urológii. Problémy hlásia všetky väčšie nemocnice na Slovensku ako napr. v Banskej Bystrici a Prešove. Podľa informácií TA3 nemocnica v Dolnom Kubíne neošetruje už ani akútne stavy.

Počet chýbajúcich stúpol aj v Trenčíne

Počet lekárov, ktorí pre práceneschopnosť neprišli do práce vo Fakultnej nemocnici Trenčín, vzrástol. Kým vo štvrtok ich bolo 21, v piatok ich je o 30 viac, teda 51. „Zvýšil sa počet na internom, aj na pediatrii, na gynekológii. Pribudli chirurgovia, ortopédi a röntgenológovia. Sú oddelenia, ktoré idú relatívne normálnym režimom, ale väčšina tých hlavných oddelení ide na akútny režim,“ uviedla námestníčka riaditeľa Terézia Drobná.

Ako ďalej dodala, ďalší lekári odmietajú nastúpiť na poobedné služby. Chod nemocnice cez víkend nie je podľa Drobnej ohrozený. „Služby na víkend máme zabezpečené,“ povedala.

V nemocnici uplynula dvojmesačná výpovedná lehota 22 lekárov zo 144, ktorí podali výpovede. Zvyšných 122 lekárov výpovede stiahlo, najmä v priebehu stredy. Vo štvrtok do práce neprišlo 21 lekárov, deviati z nich dostali pracovné poverenia, desať je takých, ktorí svoju výpoveď stiahli, dvaja sa do protestnej akcie nezapojili. Koľko lekárov s pracovným poverením v pi­atok nenastúpi­lo do práce, Drobná uviesť nevedela, rovnako ako ani počet chýbajúcich lekárov, ktorí svoju výpoveď stiahli.

„Potrebujeme 180 lekárov denne mať v práci a 51 nám nenastúpilo,“ informovala.

Pacientov zatiaľ do okolitých nemocníc neprevážajú.

Trnava zatvára neurologické oddelenie

Fakultná nemocnica v Trnave zatvára neurologické oddelenie, ktoré zostalo bez lekárov. Podľa riaditeľa Gabriela Paveleka tu zostal pracovať len primár a dvaja lekári, (informovali sme o tom v článku: Na neurológii v Trnave zostal sám primár, rieši len superakútne stavy) obaja však v priebehu štvrtka ochoreli. Výpoveď tu podalo všetkých desať lekárov.

„Nie je možné prevádzkovať oddelenie s jedným lekárom, ktorý bol navyše už 48 hodín v službe. Pacientov prevážame do Galanty, ktorá sa k nám zachovala veľmi ústretovo. Pomoc ponúkli aj nemocnice v Dunajskej Strede a Skalici,“ povedal Pavelek.

Komplikovaná situácia je podľa riaditeľa aj na internej klinike, tá však v obmedzenom režime funguje. Stabilizovať sa podarilo situáciu na anestéziológii, kde lekári rešpektujú príkazy na prácu a chodia do služieb. Zvyšok nemocnice podľa Paveleka funguje v bežnom režime. Bezpečnostná rada obvodu Trnava mu v piatok uložila zabezpečiť bežný víkendový režim v nemocnici aj počas soboty a nedele.

V košickej DFN nenastúpilo do práce 27 lekárov

V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach do práce nenastúpilo 27 lekárov. Informáciu potvrdil námestník riaditeľa DFN Igor Jenčo. Zdôraznil však, že u dvanástich z nich zatiaľ nemajú žiadnu informáciu o tom, prečo nie sú v práci. U zvyšných pätnástich sú rôzne dôvody, od práceneschopnosti, ošetrovania člena rodiny, či len zaslania SMS, že nie sú schopní nastúpiť, povedal Jenčo.

Ako ďalej uviedol, vo výpovedi v DFN teraz nie je žiadny lekár. Traja, ktorí neboli ochotní stiahnuť výpoveď už nie sú našimi zamestnancami, pripomenul. DFN zároveň vo štvrtok 1. decembra prijala štyroch lekárov na detskú chirurgiu, neonatológiu, onkológiu a I. detskú kliniku. Riadnu prevádzku nemocnice v súčasnosti manažment zabezpečuje tak, aby sa situácia nedotkla pacientov.

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura je situácia stabilizovaná, podľa slov hovorkyne Jaroslavy Oravcovej je nemocnica v štandardnom režime. Na PN je asi desať lekárov, čo je bežný stav.

L.Mikuláš: Chirurgia a traumatológia bude od 15.00 iba v Poprade

Chirurgia a traumatológia bude pre pacientov liptovskomiku­lášskeho regiónu dnes od 15:00 k dispozícii najbližšie až v Poprade. Ako ďalej informoval riaditeľ liptovskomiku­lášskej nemocnice Štefan Köhler, s pacientmi z Liptovského Mikuláša im totiž už nedokáže pomôcť ani vyťažená ružomberská vojenská nemocnica. Zo 16 lekárov, ktorým liptovskomikulášska nemocnica doručila pracovné príkazy, nenastúpilo dnes do služby 11. Ide najmä o chirurgov, traumatológov a anestéziológov.

Nedostatok lekárov v službe na kľúčových oddeleniach majú aj v dolnokubínskej a žilinskej fakultnej nemocnici. Podľa informácií z prostredia týchto nemocníc majú v Dolnom Kubíne na chirurgii, traumatológii a ortopédii iba po jednom lekárovi, v Žiline na celú fakultnú nemocnicu iba troch anestéziológov.

V liptovskomi­kulášskej nemocnici dalo výpovede 54 zo všetkých 95 lekárov. Od minulého týždňa však výpovede stiahlo 34 lekárov. Zo zostávajúcich dvadsiatich lekárov si pracovné príkazy prevzali šestnásti.

V dolnokubínskej nemocnici dalo koncom septembra výpovede 41 zo všetkých 71 tamojších lekárov. Výpovede dali všetci lekári na chirurgickom, ortopedickom, RTG oddelení a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Počas vyhláseného núdzového stavu stiahli výpovede 12 lekári z interného a detského oddelenia.

Vo výpovednej lehote aktuálne zostáva jedna lekárka, ostatným 28 lekárom, ktorí výpovede počas výpovednej lehoty nestiahli, nemocnica nariadila pracovnú povinnosť. Z nich 11 odišlo vo štvrtok počas služby na zdravotné ošetrenia a avizovalo nástup na PN-ku.

Vyčerpaní lekári robia v Žiline len akútne stavy

V žilinskej fakultnej nemocnici dalo výpoveď 115 zo všetkých 233 lekárov, výpovede nestiahlo 90 lekárov. Pracovné príkazy v rámci núdzového stavu sa podarilo doručiť len približne polovici z nich. Od vyhlásenia núdzového stavu stiahlo výpoveď zatiaľ len osem lekárov. Ohrozené sú najmä gynekologické oddelenie, ARO, úrazovka a urológia, na týchto oddeleniach totiž dali výpovede takmer všetci tamojší lekári.

V nemocnici robia vyčerpaní lekári len akútne stavy. Na väčšine kľúčových oddelení sa o akútne stavy starajú len jeden či dvaja atestovaní lekári, ktorí sú v službe aj 48 až 72 hodín.

Víkend môže byť podľa vedenia nemocnice kritický, môže totiž dôjsť k vážnemu ohrozeniu zdravia a životov. „Na niektorých kľúčových oddeleniach pribudli ochorenia lekárov. Zatiaľ sa akútne výkony robia, len upozorňujeme, že dochádza k situáciám, že na oddeleniach zostali jeden-dvaja atestovaní lekári a tí za chvíľku budú vyčerpaní a nebudú už adekvátne môcť poskytovať ani túto akútnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal primár chirurgického oddelenia a zároveň námestník nemocnice Rastislav Johanes.

V prešovskej nemocnici naďalej trvá núdzový stav

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J.A.Reimana v Prešove v piatok nenastúpilo do práce 118 lekárov. V stanovisku nemocnice, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Renáta Koziaková, sa ďalej uvádza, že pacienti nie sú ohrození.

„V prešovskej nemocnici naďalej trvá núdzový stav. Od jeho vyhlásenia denne zasadá orgán krízového riadenia, ktorým je bezpečnostná rada príslušného obvodného úradu (OÚ),“ konštatovala hovorkyňa. Dodala, že OÚ vo štvrtok zároveň prevzal povinnosť nariaďovania pracovnej činnosti lekárom, ktorí sú vo výpovediach.

Koziaková pripomenula, že od štvrtka prešli všetky chirurgické odbory na akútny režim a zabezpečujú akútnu zdravotnú starostlivosť. Doplnila, že v čase núdzového stavu sa zamestnanci riadia Zákonníkom práce s výnimkou ustanovení o maximálnej dĺžke pracovného času a ustanovení o dovolenke.

„Do tejto chvíle sme nezaznamenali žiadnu sťažnosť od pacientov a do včerajšieho večera neevidoval žiadnu sťažnosť ani Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Víkendová zdravotná starostlivosť bude zabezpečená v riadnom víkendovom režime,“ uzavrela hovorkyňa.

V čase bežnej prevádzky nemocnice je v priebehu pracovného dňa na oddelení traumatológie asi 14 lekárov, lebo traja idú po nočnej službe domov.

Podľa informácií TASR bolo v piatok ráno na tomto oddelení k dispozícii sedem lekárov. Z toho traja boli po nočnej službe a cez deň vypomáhal aj lekár z plastickej chirurgie. Traja traumatológovia v stredu (30.11.) ráno nastúpili na oddelenie a boli v práci asi 32 hodín, teda do štvrtka popoludnia. Tí na podobnú službu vraj dnes ráno nastúpili znova.

Plánované operácie na úrazovej chirurgii sú síce dočasne pozastavené, ale lekári v piatok ošetrili v ambulanciách do 13.30 h. takmer 40 pacientov a ďalších 29 je hospitalizovaných.

V banskobystrickej DFNsP sa situácia od štvrtka výrazne nezmenila

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) Banská Bystrica sa v piatok podľa jej riaditeľa Jána Noska situácia v porovnaní so štvrtkom výrazne nezmenila. Neodkladnú zdravotnú starostlivosť nemocnica poskytuje v plnom rozsahu a v obmedzenom vykonáva aj plánované operácie. Fungujú všetky kliniky a oddelenia, zatvorené sú niektoré ambulancie v poliklinike, na klinike detskej chirurgie vypomáhajú externisti na dohodu.

V rámci nátlakovej akcie lekárskych odborov z tejto nemocnice k 1. decembru odišlo 32 lekárov. Riaditeľ požiadal obvodný úrad o doručenie príkazov na vykonanie pracovnej povinnosti 25 z nich. „Sedem neurochirurgov nepotrebujem a už ani nebudem potrebovať,“ podotkol pre agentúru SITA Nosko. Príkazy si dosiaľ prevzalo 11 lekárov, z nich štyria dnes prišli do práce, ostatní sú práceneschopní alebo ošetrujú člena rodiny. Napriek tomu podľa Noska zostávajúci lekári zvládajú prácu, nie sú nasadení nonstop, ale po službách si idú oddýchnuť. „Do víkendových služieb lekári nastúpia podľa rozpisu, nepredpokladám problémy,“ dodal Nosko.

Nemocnica v Martine zastavila plánované výkony

Univerzitná nemocnica Martin vyhlásila na základe nariadenia krízového štábu ministerstva zdravotníctva traumatologický plán, súčasťou ktorého je zastavenie všetkých plánovaných výkonov. Informovala o tom hovorkyňa UNM Katarína Kapustová.

Vedenie nemocnice po víkende zhodnotí situáciu týkajúcu sa prekladov mimoregionálnych pacientov a rozhodne o tom, či budú plánované operácie v UNM pokračovať, uviedla Kapustová. Doplnila, že v martinskej nemocnici dnes pracovali všetky klinické pracoviská v štandardnom režime a pacientom poskytovali neodkladnú aj odkladnú zdravotnú starostlivosť.

UNM podľa jej hovorkyne opätovne dementuje informácie o tom, že neprijíma pacientov z iných zdravotníckych zariadení. Počas tohto týždňa sme prijali 259 mimoregio­nálnych pacientov, ktorí sú u nás hospitalizovaní. Ďalší boli ošetrení v rámci ambulantnej starostlivosti. V prípade potreby je naša nemocnica naďalej pripravená pomáhať riešiť akútnych mimoregionálnych pacientov, skonštatovala Kapustová.

Pripomenula, že tento proces koordinuje Krajské operačné stredisko. Posilnili sme víkendové služby na pracoviskách, kde by mohol nastať zvýšený nápor pacientov z okolitých zdravotníckych zariadení, najmä zo žilinskej nemocnice. Ide o Gynekologicko-pôrodnícku kliniku, Kliniku detí a dorastu a Chirurgickú kliniku. Okrem toho sú v rámci traumatologického plánu v pohotovosti záložné operačné tímy – lekári, inštrumentárky, zdravotné sestry i ošetrovatelia, dodala Kapustová.

67 debata chyba