Vláda sa s lekármi dohodla, vrátia sa do nemocníc

Vláda v sobotu nadránom po viacerých neúspešných rokovaniach dospela k dohode s lekárskymi odbormi. Lekári by sa tak mali vrátiť do slovenských nemocníc.

02.12.2011 17:29 , aktualizované: 03.12.2011 13:07
Kollár Foto:
Lekárske odborové združenie, ktorému predsedá Marián Kollár (vľavo) sa rozhodlo prijať ponuku vlády na zvýšenie miezd.
debata (168)

Najprv však budú musieť podpísať nové pracovné zmluvy, keďže 30. novembra vypršala výpovedná lehota asi 1200 lekárom. Ako po podpise dohody avizovala premiérka Iveta Radičová, personálne oddelenia nemocníc sa otvoria už ráno a nové zmluvy sa začnú distribuovať v najbližších hodinách. „Dospeli sme k dohode, ktorú je možné vnímať ako spravodlivú,“ povedala.

Poznamenala, že napriek tomu, že došlo k dohode, úsmev na tvári nemá. Dôvodom má byť to, že to bolo za cenu obrovského nasadenia lekárov, ktorí ostali v nemocniciach, ako aj veľkého napätia verejnosti, či bude zdravotníctvo fungovať. „Pevne verím, že dohodu, ktorú sme uzatvorili, naplnia nielen tí zo strany vlády, ale aj druhá strana, ktorá prišla k záveru, že toto je obdobie, kedy je čas na takúto vážnu systémovú zmenu,“ uviedla.

Podpísanie memoranda je podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára dobrý prístup do budúcna, ani to však podľa jeho slov nezabráni odchodu slovenských lekárov do zahraničia. Ako totiž podotkol, navýšenie platov sa ani zďaleka nepriblížilo k ich požiadavkám. Avizoval, že lekári budú pozorne sledovať kroky nielen tejto, ale aj budúcej vlády v oblasti zdravotníctva tak, aby sa všetko, čo chceli zmeniť, aj zmenilo.

„Nakoľko tá situácia došla až do takého kritického stavu, ktorý vyzeral, že má tendenciu ešte gradovať, možno práve vyhlásením núdzového stavu, sme sa rozhodli pristúpiť k tejto dohode, ktorá potvrdila, že naše požiadavky skutočne neboli o peniazoch,“ skonštatoval Kollár. Poukázal na to, že práve v platovej požiadavke boli odbory pri vyjednávaní najmenej úspešné. Mzdy lekárov by mali rásť trojetapovo, pričom od roku 2013 by mali stúpnuť na 1,25– až 2,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Odbory žiadali 1,5 až 3-násobok.

Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení v podobe hromadných výpovedí lekárov pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývali na dodržiavanie Zákonníka práce, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Vláda na ne reagovala vytvorením memoranda, ktoré zohľadňovalo možnosti štátu, to odbory odmietli a pripravili vlastné memorandum, ktoré zase odmietol kabinet. Problémom bolo najmä zabezpečenie platovej požiadavky lekárov.

V októbri sa podaním výpovedí do akcie zapojilo 2439 spomedzi asi 7000 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. Niektorí lekári po ponuke 300-eurového zvýšenia platov zo výpovede stiahli. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva tak k 1. decembru nadobudli platnosť výpovede vyše 1200 lekárov. Podľa Kollára majú všetci garantovaný návrat na svoje pôvodné pozície.

Napätie, ktoré vzniklo v súvislosti s odborárskou akciou, pocítili aj pacienti. V mnohých nemocniciach totiž došlo k odkladu plánovaných operácií. Viaceré zariadenia okrem toho avizovali, že by mali problém aj so zabezpečením akútnej lekárskej starostlivosti. Tomu mal zabrániť núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila od 29. novembra v 13 slovenských obvodoch a 16 nemocniciach. Napriek tomu však mnohí lekári nenastúpili do práce z dôvodu práceneschopnosti. Premiérka im všetkým zaželala skoré uzdravenie.

LOZ vyzýva lekárov,aby nepodpisovali zmluvy,kým ich neuvidí právnik

Lekárske odborové združenie (LOZ) krátko po podpise memoranda s vládou, ktoré má reagovať na ich požiadavky, prostredníctvom svojho webu vyzvalo lekárov, aby zatiaľ nepodpisovali žiadnu pracovnú zmluvu. Tú má najprv skontrolovať právnik a overiť, či je v súlade s dosiahnutou dohodou.

„Stále platí jeden za všetkých a všetci za jedného. Počkajte, kým sa pripravia pracovné zmluvy pre všetkých lekárov,“ odkázali lekárom odbory. Zmluvy má najskôr podpísať riaditeľ nemocnice, následne ich skontroluje právnik, keď budú v poriadku a nebude vynechaný ani jeden lekár, potom sa majú pracovné zmluvy podpísať naraz. Lekári majú čakať na pokyn koordinátora LOZ.

Odbory pre lekárov následne zverejnili aj manuál, z ktorého vyplýva, že tí, ktorých zavolali v rámci núdzového stavu do práce a sú zdraví, môžu po dohode s nemocnicou nastúpiť do služby už v sobotu. Mnohí lekári, ktorí neprišli v rámci núdzového stavu do nemocníc sa ospravedlnili práceneschopnosťou. Návrat lekárov do práce má prebiehať v nevyhnutnom rozsahu zabezpečenia zdravotnej starostlivosti.

Baránek: Kollár už nekonal celkom slobodne

Prípadná dohoda medzi vládou a LOZ o návrate zdravotníkov do nemocníc nebude znamenať víťazstvo pre žiadnu zo strán sporu. Najviac ňou zrejme získajú pacienti. Uviedol to politológ Ján Baránek na margo vyhlásenia Mariána Kollára, ktorý naznačil, že takáto dohoda by mohla vzniknúť už v piatok.

„Pre vládu to bude vydýchnutie a myslím si, že pre časť štrajkujúcich lekárov tiež. Pán Kollár už v posledných dňoch ani nekonal slobodne, bol pod tlakom tých mladších, radikálnych lekárov. To bol aj jeden z dôvodov, prečo predseda parlamentu (Pavol Hrušovský, KDH) nakoniec požadoval stretnutia a rokovania v čo najužšom kruhu,“ uviedol Baránek. Vláda zas podľa neho stratila príležitosť vyjsť zo situácie víťazne vo chvíli, keď v nemocniciach vznikla súčasná situácia.

Politológ upozorňuje, že skutočná realizácia všetkých prísľubov vlády bude závisieť aj od samotných zdravotníkov. V súčasnosti je podľa neho stále možné, že zo záväzkov nakoniec bude dodržaný len prísľub navýšenia miezd. „Je na lekárskych odboroch a vláde po predčasných voľbách, aby došla skutočne nejaká systémová zmena. Momentálne sa o takomto stave nedá hovoriť. Jediné, čo sa skutočne zrejme stane, je, že sa zastaví transformácia nemocníc na akciové spoločnosti,“ vysvetlil.

Baránek, rovnako ako politológ Rastislav Tóth, zároveň pripustil, že sociálne nepokoje sa pri lekároch nemusia skončiť. „Otázne je, že či iní ako lekári majú šancu na úspech. Učitelia sú hlboko poddimenzovaní, ale ich prestíž u verejnosti je pomerne nízka, a potom vlastne nemajú ako ‚vydierať‘ a tým pádom majú podstatne obmedzenejšie nástroje na dosiahnutie svojho cieľa,“ poznamenal Tóth. Podľa neho by po takomto kroku napríklad mohli siahnuť zdravotné sestry.

Vyššie mzdy lekárov má garantovať novela zákona o poskytovateľoch

Legislatívnu garanciu zvyšovania platov lekárov má priniesť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Do tej sa má vložiť osobitné ustanovenie o minimálnych mzdových nárokoch niektorých zdravotníckych pracovníkov. Ako vyplýva z memoranda uzatvoreného medzi vládou a lekárskymi odbormi, kabinet sa zaviazal, že právna norma bude účinná od začiatku budúceho roka.

Vláda okrem toho v dohode súhlasila s tým, že vytvorí finančné predpoklady pre zabezpečenie zvýšených nákladov, ktoré vzniknú v súvislosti so zvyšovaním platov lekárov. Nemocnice sa tak majú dofinancovať cez zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ako aj súkromnými zdravotnými poisťovňami. Neštátne nemocnice už pred podpisom memoranda avizovali, že dohodnuté zvýšenie zo strany štátnej poisťovne nebude stačiť.

Mzdy lekárov budú rásť trojetapovo. K januáru 2012 stúpnu na 1,05 až 1,6-násobok priemernej mzdy. K júlu by mali ich platy rásť na 1,2 až 1,9-násobok a od roku 2013 majú dosiahnuť úroveň 1,25 až 2,3-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Kabinet sa v memorande tiež zaviazal k novele Zákonníka práce, ktorá by mala zabezpečiť jeho dodržiavanie, ako aj rešpektovanie personálnych normatívov v nemocniciach. Aj tá by mala rovnako ako novela zákona o poskytovateľoch začať platiť od začiatku roku 2012. Memorandum tiež počíta s pozmeňujúcim poslaneckým návrhom k zákonu o poskytovateľoch, ktorý má zrušiť transformáciu nemocníc.

168 debata chyba