Ministra Uhliarika ocenili za krízu

Do nemocníc ešte nenastúpili ani všetci štrajkujúci lekári a ministerstvo zdravotníctva sa už pochválilo, že jeho šéf Ivan Uhliarik dostal cenu za to, ako dobre riešil krízovú situáciu.

06.12.2011 14:13
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (42)

Hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová včera informovala tlačové agentúry, že minister prevzal Veľké krištáľové srdce, ktoré udeľuje Spoločnosť Ferdinanda Martinenga. Jej predseda Peter Kurhajec ocenil Uhliarikovu „výraznú osobnú zaangažovanosť nielen pri rokovaniach s predstaviteľmi Lekárskeho odborového združenia, ale aj pri jeho návštevách v jednotlivých nemocniciach“.

Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Milana Dragulu si však Uhliarik žiadne ocenenie nezaslúži. „Ja som sa opakovane vyjadroval, že minister krízovú situáciu s lekármi nezvládol, a preto si myslím, že toto ocenenie dostal neoprávnene. Nekomunikoval s odbornou verejnosťou. Keby tak robil, tá situácia sa mohla vyriešiť dávno a nemuselo ani dôjsť k vyhláseniu núdzového stavu,“ hovorí Dragula.

Rovnaký názor má aj sociologička Silvia Porubänová. „Už to, že sa stala tá situácia, ho vyčleňuje z možnosti byť ocenený. Zvládol ju možno len vďaka tomu, že sa na verejnosti pertraktovali len tie veci, ktoré sa mali. Všade sa hovorilo len o platových požiadavkách, ale to, že tá komunikácia nebola dostatočná, v celej agende zaniklo.“ Podľa Porubänovej minister nedostal túto cenu náhodou. „Je to zrejme politická, účelová záležitosť,“ dodala.

Spoločnosť Ferdinanda Martinenga, ktorá cenu ministrovi udelila, je občianskym združením. To zorganizovalo napríklad návrat telesných pozostatkov Ignáca Lamára, alias Schöne Náciho, do rodného mesta, či osadilo pred sídlom Národnej banky Slovenska bronzový reliéf Biatec, ktorý si objednalo ešte komunistické vedenie metropoly, no porevolučný magistrát sa už k dielu nehlásil.

Predseda spoločnosti Peter Kurhajec (71) organizuje verejné podujatia, oslovuje médiá, účinkoval aj v televíznej Pošte pre teba. Naposledy sa zviditeľnil na galavečere pri príležitosti sviatku 17. novembra, keď sa s obrovskou kyticou predral cez ochranku až k premiérke Ivete Radičovej.

V zoznamoch ŠtB figuruje agent s rovnakým menom a dátumom narodenia pod krycím menom Šiškin.

Z Kurhajcovej iniciatívy sa už udeľovali rôzne ocenenia – zlaté medaily Posolstvo zjednotenej Európe, zlaté medaily Za činy v duchu humanizmu či sošky Slušný Bratislavčan. Veľké krištáľové srdce spoločnosť udelila napríklad exprezidentovi Michalovi Kováčovi, lekárke Eve Sirackej, kňazovi Antonovi Srholcovi, náčelníkovi armádneho generálneho štábu Ľubomírovi Bulíkovi, záchrancovi židovských detí Nicholasovi G. Wintonovi, ale aj in memoriam pápežovi Jánovi Pavlovi II., fyzikovi Albertovi Einsteinovi, rabínovi Chatamovi Sóferovi, spisovateľke Terézii Vansovej a ďalším.

42 debata chyba