Čo ďalej? Názory strán sú rôzne

Zdravotníctvo bude zrejme aj jednou z najdôležitejších tém predvolebnej kampane. Nie všetky strany však už majú jasno v tom, ako situáciu do budúcnosti riešiť.

07.12.2011 12:00
nemocnica, pacient Foto:
Ilustračné foto
debata

SDKÚ ešte svoje plány prezrádzať nechce. Predseda Výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný však potvrdil, že aj napriek protestom lekárov by SDKÚ chcela pokračovať v začatej premene nemocníc na akciové spoločnosti. „SDKÚ urobí všetko pre to, aby sme mohli po voľbách dokončiť transformáciu nemocníc. Bude ju však potrebné viac vysvetliť, pretože som presvedčený po viacerých osobných rozhovoroch s lekármi aj odborármi, že jej nerozumejú,“ povedal.

Podľa poslanca strany Most– Híd a člena zdravotníckeho výboru Tibora Bastrnáka súčasná vláda spustila všetky dôležité zmeny, v ktorých treba iba pokračovať. „So systémovými zmenami sme už začali. Bol prijatý zákon o lieku, pracuje sa na DRG systéme, takže tie základné veci sú v poriadku.“

SaS nemá zrejme žiadne konkrétne plány, prostredníctvom svojej tajomníčky Tatiany Tóthovej iba skonštatovala, že „za situáciu v zdravotníctve nesie v plnom rozsahu zodpovednosť KDH“. Kresťanskí demokrati, ktorých nominant minister zdravotníctva Ivan Uhliarik vedie rezort viac ako rok, si žiadne zlyhanie nepripúšťajú. „Minister zdravotníctva aj poslanci KDH venovali dostatok pozornosti problémom zdravotníctva a snažili sa ich aktívne riešiť,“ povedal hovorca strany Matej Kováč a dodal, že si však uvedomujú väčšiu potrebu vysvetľovať pripravované opatrenia odbornej, ale aj širokej verejnosti.

Najsilnejšia opozičná strana Smer má v pláne niekoľko zásadných zmien v zdravotníctve. „Chceme pripraviť legislatívne opatrenia v súlade so zákonom a ústavou, aby sa eliminovalo vyberanie zisku zdravotnými poisťovňami na úkor liečby pacientov. Platby za poistencov štátu chceme medziročné zvyšovať tak, ako sme to robili za našej vlády. Opätovne zadefinujeme sieť koncových nemocníc, ktoré musia byť pod gesciou štátu, aby sme vedeli zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre občanov aj v krízových situáciách,“ vymenoval bývalý minister zdravotníctva Richard Raši. Okrem toho chce Smer pokračovať v znižovaní nákladov na lieky, rozbehnúť elektronické zdravotníctvo a sociálny dialóg, aby viac nedochádzalo ku krízovým situáciám ako v prípade protestu lekárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba