Lekári sú spokojní, v úspech už ani neverili, politici reagujú rozpačito

Pacienti sa podľa slov šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára pravdepodobne už nemusia obávať toho, že by ich v slovenských nemocniciach nemal kto ošetriť. "Vzhľadom na to, že sa prijali v parlamente závery také, aké sa prijali, v ktoré sme ani nedúfali, verím, že budeme môcť prežiť advent s pokojom v duši a bez obáv z ďalšieho odchodu lekárov," uviedol v reakcii na schválenie novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

14.12.2011 15:41 , aktualizované: 16:34
Marián Kollár Foto:
Šéf LOZ Marián Kollár
debata (19)

Tá prináša vyššie platy lekárov, zrušenie transformácie nemocníc a zmeny v Zákonníku práce.

Kollár zatiaľ nechcel exaktne potvrdiť, či lekári odvolajú štrajkovú pohotovosť, ktorú vyhlásili v sobotu. O ďalšom postupe by mali informovať v najbližších hodinách. „Samozrejme, nebolo splnené a schválené všetko, ale v tejto chvíli to, čo bolo schválené a splnené, berieme ako pozitívum,“ skonštatoval. V parlamente sa nepodarilo presadiť zvýšenie platov lekárov aj od roku 2013, podľa jeho slov však na rokovanie o týchto otázkach bude dostatok priestoru s novou vládou.

„Myslím, že sa cítime všetci dobre v tejto chvíli, pretože to, čo sme chceli dosiahnuť, sa nám čiastočne podarilo,“ pokračoval. Poukázal na to, že lekári sú s výsledkom spokojní, pričom ho plánujú osláviť prácou pre pacientov. „Ráno sme v práci,“ uzavrel.

Radičová: Bohužiaľ, všetci majú nízke platy, nielen lekári

Vládny kabinet by mal už na svojom najbližšom zasadnutí prerokovať dvojicu právnych úprav, ktoré umožnia prísnejšie postihovať lekárov, ktorí si nebudú plniť svoje povinnosti. „Je nutné mať jasnú dikciu už pre prípad ohrozenia,“ povedala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) na tlačovej konferencii.

Na príprave zmien sa budú podieľať rezorty spravodlivosti a zdravotníctva. Posledné z menovaných má pozmeniť kompetenciu odoberania licencií v zdravotníctve. V súčasnosti ju má Slovenská lekárska komora. Okrem toho má predložiť vyhlášku, ktorá presne zadefinuje nové rozpočtové pravidlá a povinnosti pre štátne nemocnice. Tie majú svoje finančné hospodárenie sprísniť tak, ako keby boli akciovými spoločnosťami. „Táto vyhláška je pripravená, aby sme aspoň sčasti racionalizovali finančné toky v rámci týchto zdravotníckych zariadení,“ konštatovala.

V súvislosti s požiadavkou Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na navýšenie platov lekárov podotkla, že premiérka a vláda majú povinnosť rozhodovať sa spravodlivo vo vzťahu ku všetkým cieľovým skupinám. „Ak tri štvrtiny zames­tnancov SR majú nižší príjem ako priemerný a priemerný základný plat lekárov je 1000 eur, tak už pred zmenami boli v hornom kvartile našej sociálnej štruktúry,“ upozornila s tým, že pri každom rozhodovaní treba brať do úvahy sociálne rozloženie v spoločnosti a nie porovnanie s platmi lekárov v iných krajinách. „Zložím funkciu v porovnaní s mojím platom premiérky s ktorýmkoľvek susedom. Máme všetky platy nižšie. To nie je radostná správa, ale to je fakt, s ktorým sa táto vláda snažila niečo urobiť,“ poznamenala Radičová.

Požiadavka LOZ podľa nej prišla v čase krízy. „Kým v roku 2009 platila veta Mariana Kollára, že lekári budú solidárni a nebudú požadovať zvýšenie platov, tak v tomto roku zrazu veta o solidarite neplatila,“ uviedla. Rovnako poukázala na slová predstaviteľov LOZ, že 22 rokov sa so slovenským zdravotníctvom nič nerobilo. „Keď príde vláda, ktorá s tým niečo robiť chce, tak je okamžitý odpor voči akýmkoľvek systémovým zmenám,“ dodala.

Odmietla tiež, aby sa zvýšenie platov lekárov vykrylo zvýšením odvodov od občanov na zdravotné poistenie. „To v žiadnom prípade,“ podčiarkla. Ako podotkla, tieto financie sa musia nájsť vo vnútri zdravotníctva, z tohto dôvodu sú nevyhnutné reformy. „Transformácia sa stotožnila so strašiakom privatizácie a úplne sa nechal bokom hlavný problém racionalizácie a efektívneho využívania finančných zdrojov v zdravotníckych zariadeniach,“ uzavrela Radičová.

Uhliarik: Verím, že už nikdy nezoberú pacienta za rukojemníka

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) verí, že na Slovensku sa už nikdy nezopakuje situácia, ktorá nastala pre hromadné výpovede lekárov. „Verím, že už nikdy nenastane stav, že odborárski bossovia si zoberú za rukojemníka pacienta a verím, že takáto situácia sa už vzhľadom na to, čo sa stalo, nikdy nebude opakovať,“ uviedol v reakcii na schválenie novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

„Lekárski odborári na začiatku a od začiatku celú situáciu dávali na hranu a nechceli sa dohnúť. Dohoda, ktorá vznikla v memorande, bolo maximum možného, čo zodpovedná vláda mohla ponúknuť,“ konštatoval šéf rezortu. Zároveň očakáva, že záväzky z memoranda začnú plniť aj lekári a predložia na diskusiu Etický kódex vzťahu lekára a pacienta i návrh protikorupčných opatrení. Tieto dve oblasti podľa jeho slov pacientov trápia a treba ich riešiť.

Minister ocenil, že nemocnice boli aj v najťažších chvíľach schopné zabezpečiť akútnu a viaceré mnohé aj komplexnú zdravotnú starostlivosť. Aj naďalej zastáva názor, že najlepším liekom pre slovenské nemocnice je ich transformácia, keďže ako tvrdí, znamená ich ozdravenie a zastavenie zadlžovania. Poznamenal, že pre neho osobne je najdôležitejšie, že sa žiadnemu z pacientov nič nestalo.

Podľa Fica ide pravici len o privatizáciu nemocníc

Hlasovanie o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti ukázalo, že pravici ide len a len o privatizáciu nemocníc. Na brífingu to vyhlásil líder Smeru Robert Fico.

„Tvrdohlavo odmietali zrušiť transformáciu nemocníc a neustále si vytvárali priestor, aby pokračovala, aby sa nemocnice riadili obchodným zákonníkom a boli cez konkurzy odovzdávané súkromným vlastníkom. Premiérke je úplne jedno, čo by sa stalo, keby sme zrušenie transformácie neschválili. My si to nevieme ani predstaviť, ako ďaleko by lekári zašli,“ zdôraznil Fico. Podľa jeho slov by ich určite pacienti opäť nenašli v ambulanciách.

Na otázku, či jeho strana, ak bude v budúcej vláde, zabezpečí v duchu memoranda zvýšenie platov lekárov aj v roku 2013, odvetil, že Smer je teraz v opozícii. Zdôraznil, že jeho strana nerokovala o mzdách s lekármi a za ich najvýznamnejšiu požiadavku považovala práve zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti.

Ak Smer bude súčasťou novej vlády, bude podľa Fica okamžite zvolaná krízová rada, ktorá bude zostavená z predstaviteľov všetkých skupín profesijných organizácií. „Budeme hovoriť, kto akú mieru solidarity musí položiť na stôl, aby Slovensko dokázalo svoje verejné financie ozdraviť. Nás sa nepýtajte na platy, nás to teraz nezaujíma. Našou povinnosťou je ozdravovať verejné financie a zabezpečovať, že pacient nájde lekára v ambulancii. Sme za rokovania, ale odo mňa nebude nikto počuť žiadne prísľuby, lebo Smer nie je vo vláde. Ak budeme, to, čo povieme, to bude platiť,“ dodal.

SaS stále žiada hlavu ministra Uhliarika

Poslanci za SaS sú podľa Petra Kalista radi, že mohli prispieť k upokojeniu dramatickej situácie, no myšlienku transformácie nemocníc naďalej podporujú. „Sme radi, že aj keď neštandardným spôsobom sme mohli prispieť k tomu, aby sa situácia ukľudnila a aby sa počas vianočných sviatkov mal kto postarať o ľudí na Slovensku,“ povedal po hlasovaní Kalist. Podľa neho je potrebné proces transformácie lepšie pripraviť a lepšie odkomunikovať, aby boli ľuďom známe nielen ciele, ale aj jednotlivé kroky procesu. „Socializmus v slovenských nemocniciach sa musí skončiť,“ uviedol Kalist. Ako dodal, strana SaS bude aj naďalej žiadať hlavu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika za nezvládnutie protestnej akcie lekárov.

SNS: Kvalita zdravotnej starostlivosti sa zníži

Podľa poslanca SNS Štefana Zelníka snaha LOZ priniesla len Pyrrhovo víťazstvo. „Vláda nesplnila všetko, čo žiadali, ich dohodu dokonca úplne spochybňuje minister financií Ivan Mikloš. Platba sa znížila na 4 percentá, čo spôsobí budúcej vláde obrovský problém a vyvinie sa z toho časovaná bomba. Na zvýšenie platov zdravotníckych pracovníkov nie je myslené ani v budúcoročnom štátnom rozpočte. Zvýšenie platov lekárov sa síce zo zákona uskutoční, ale o to menej financií zostane nemocniciam na prevádzku, čo bude logicky viesť ku zníženiu kvality zdravotnej starostlivosti a mám obavy, že aj k absolútnemu kolapsu,“ uviedol Zelník.

19 debata chyba