Lekári upozorňujú Uhliarika na nedostatok očkovacích látok

Otvorený list a vyhlásenie ku kritickej situácii v očkovaní detí a dospelých adresovali ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi medicínski odborníci a medicínska verejnosť. Ich kritika súvisí so zákonom o liekoch a zákonom o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktoré nadobudli účinnosť 1. decembra.

14.12.2011 20:57
chrípka, injekcia, očkovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Nedostatok očkovacích látok v ambulanciách spôsobuje, že sa situácia už behom niekoľkých dní platnosti oboch zákonov stáva kritickou. Je to spôsobené zdravotnými poisťovňami, ktoré nezabezpečujú očkovacie látky tak, ako im ukladajú zákony a nie je ani známe, kedy očkovacie látky zabezpečia,“ uviedol predseda sekcie všeobecných lekárov pre dospelých Slovenskej lekárskej komory Peter Lipták.

Podľa lekárov sa v mnohých ambulanciách už očkovanie zastavilo a aj v ostatných spôsobí v krátkom čase úplné plošné zastavenie povinného očkovania detí a dospelých. „Tento kritický stav predovšetkým bezprostredne ohrozuje malé deti nebezpečnými infekčnými ochoreniami, ktoré môžu spôsobiť ich závažné zdravotné postihnutia, aj úmrtia,“ zdôrazňujú.

„Dovoľujem si upozorniť, že neočkovanie po 1. decembri 2011, spôsobené preradením vakcín do osobitného spôsobu úhrady, je spôsobené neplnením si povinnosti zabezpečiť po novom očkovacie látky zdravotnými poisťovňami,“ poukázal Lipták.

Ako zdôraznil, neplnenie si tejto povinnosti zdravotnými poisťovňami spôsobuje súčasný kritický stav a ohrozuje zdravie predovšetkým detí ale aj ostatných občanov Slovenska. „S ohľadom na reálne ohrozenie zdravia obyvateľstva Vás týmto žiadame, aby ste bezodkladne zabezpečili plnenie zákonných povinností súvisiacich s povinným očkovaním osôb podľa platnej legislatívy,“ vyzývajú ministra zdravotníctva Uhliarika.

3 debata chyba