Dedine zničili polovicu vianočnej výzdoby

Len týždeň vydržala vianočná dekorácia v Zborove nad Bystricou na Kysuciach. Po víkende našli obyvatelia svietiace ozdoby postrhávané zo stĺpov, polámané a zničené. Starosta podal na neznámych vandalov trestné oznámenie.

15.12.2011 12:00
vianočná výzdoba, vandali Foto:
Poškodenú vianočnú výzdobu opravujú a do piatka ju v dedine opäť namontujú.
debata

„Vianoce sa blížia, ako to mohol niekto urobiť. Pred Mikulášom to namontovali a slávnostne vysvietili a o chvíľu bolo po radosti,“ hnevá sa obyvateľ obce Milan Mičuta. „Boli sme nemilo prekvapení, keď sme vyšli večer z kostola a už tam výzdoba nebola. Tešili sme sa, že konečne aj my máme vyzdobenú dedinu, ešte sme to nikdy predtým nemali také pekné,“ hovorí Anna Jedináková zo Zborova nad Bystricou. Poškodená bola takmer polovica z 30 kusov vianočných svietiacich ozdôb.

Starosta Zborova nad Bystricou Juraj Hlavatý vysvetľuje, že výzdoba bola úplne nová a obec v takomto rozsahu pred Vianocami ozdobili vôbec po prvý raz. Podarilo sa to najmä vďaka dobrovoľným príspevkom od miestnych podnikateľov. Celková hodnota bola približne 4-tisíc eur, pričom obec hradila asi 20 percent.

„Obec nemá peniaze, aby zaplatila opravu poškodenej výzdoby. Dali sme ju dole a teraz nám dobrovoľne pomáhajú naši obyvatelia, ktorí jednotlivé ozdoby opravia,“ pokračuje Hlavatý s tým, že výzdoba by mala byť v dedine opäť kompletne namontovaná ešte tento týždeň. „Konštrukcia bola zdeformovaná, musíme to vyrovnať, pozvárať spoje a natrieť. Tak sa mi zdá, že oprava je ťažšia ako samotná výroba,“ hovorí Jaroslav Vadinský, ktorý pomáha pri oprave poškodených častí.

Výzdoba bola zničená najmä v tých častiach dediny, kde nie je kamerový systém. Prípad polícia vyšetruje ako prečin poškodzovania cudzej veci, predbežná škoda je vyčíslená na 2-tisíc eur. Ak sa páchateľov podarí vypátrať a usvedčiť, hrozí im ročné väzenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba