Chýba práca, ľudia utekajú na predčasnú penziu

Kto dnes príde o prácu krátko pred dovŕšením penzijného veku, tomu v podstate zostáva jediná šanca - požiadať o predčasný dôchodok. Ľudí odkázaných na to, aby tak urobili, opäť začína pribúdať. Svedčí o tom aj skokovitý nárast počtu žiadostí práve v období, keď hromadne prepúšťali predovšetkým tri štátne železničné spoločnosti.

27.12.2011 20:00 , aktualizované: 28.12.2011 12:06
dôchodcovia, penzisti, manželia, prechádzka, jeseň Foto:
Ilustračné foto
debata (33)

Podaných žiadostí o predčasný dôchodok je síce v tomto roku oproti vlaňajšku menej, to však súvisí so zmenou zákona, ktorá od marca zakázala súbežne s jeho poberaním aj pracovať. Napriek tomu najmä v júli, septembri a októbri Sociálna poisťovňa znovu zaznamenala vysoký nárast záujmu o skorší odchod do penzie. Kým napríklad v apríli oň požiadalo 890 osôb, v júli už ich počet vyskočil na 1 347, v septembri na 1 429 a v októbri až na 1 457. Práve v týchto mesiacoch na železniciach dostalo výpoveď takmer tri a pol tisíca zamestnancov, respektíve sa im končila výpovedná lehota.

„Žiadostí v týchto mesiacoch naozaj pribudlo, no dôvody podávania žiadostí Sociálna poisťovňa neskúma,“ skonštatovala hovorkyňa inštitúcie Jana Ďuriačová.

Podľa ekonóma SAV Pavla Kárásza nárast môže súvisieť s prepúšťaním, ktoré sa zosilnilo práve v uvedených mesiacoch. „Prepúšťalo sa nielen na železniciach, ale aj vo verejnom sektore a v súkromných firmách. Tým, ktorých to zastihlo v staršom veku blízko riadneho dôchodku, väčšinou nezostalo iné, ako odísť do toho predčasného,“ mieni Kárász.

„Isteže ten nárast súvisí aj s hromadnými prepúšťaniami, máme o tom signály z odborových organizácií, mnohí sú dokonca vedením firiem tlačení k odchodu na predčasný dôchodok,“ tvrdí šéf Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík. Pripomína, že osobitne železničiarov vláda mimoriadne sklamala, keď nesplnila sľuby o rekvalifikačných kurzoch, ktoré im mali pomôcť vrátiť sa na pracovný trh. „Ten, kto celý život robil železničiara, predsa na staré kolená len tak nepôjde robiť čašníka či predavača. Mnohí preto radšej vzali vrabca v hrsti, ako by mali čakať na holuba na streche,“ mieni.

Gazdík varuje, že situácia sa s ohlasovanou druhou vlnou hospodárskej recesie môže ďalej zhoršovať. Na východe republiky už ohlásila hromadné výpovede najmenej desiatka ďalších firiem. „Keď musel U. S. Steel prejsť na skrátený pracovný týždeň, znamená to zrejme nižší záujem o plechy. Nasledovať preto môže zníženie výroby v automobilkách či strojárstve. Neradostné vyhliadky má už teraz aj stavebníctvo, drevársky či textilný priemysel a ďalšie odvetvia. A vyvolaný dominový efekt určite spustí ďalšie vlny prepúšťaní,“ predpovedá. Pripomína, že najmä niektoré východoslovenské pracovné úrady už teraz registrujú plánované prepúšťania, pri ktorých o prácu príde ďalších zhruba 500 ľudí. Podľa Gazdíka sa tí z nich, ktorí spĺňajú kritériá, najskôr tiež pokúsia pred otrasmi na pracovnom trhu, pred depresiami a obavami z nepotrebnosti a neužitočnosti uniknúť do predčasného dôchodku.

Žiadatelia o predčasnú penziu sa zároveň musia pripraviť nielen na trvale nižší dôchodok, ale aj na to, že do jeho priznania dočasne zostanú bez príjmu. Navyše Sociálna poisťovňa im penziu vôbec nemusí priznať. To môže byť aj prípad prepúšťaných z východu, z ktorých veľká časť pracuje iba za minimálnu mzdu.

Predčasná penzia je všeobecne riziková pre ľudí, ktorí mali pred prepustením nízke príjmy a žili od výplaty k výplate. Sociálna poisťovňa totiž požaduje súčasné splnenie až štyroch základných podmienok. Okrem toho, že žiadateľ nesmie byť ku dňu podania žiadosti zamestnancom alebo samostatne zárobkovo činnou osobou, musí mať najmenej 15 odpracovaných rokov, najviac dva roky do riadnej penzie a vypočítaný dôchodok vyšší ako 1,2-násobok životného mimina.

Hraničná suma, pod ktorú nesmel vypočítaný predčasný dôchodok klesnúť v januári až júni tohto roka, predstavovala 222,50 eura. Po 1. júli sa zvýšila na 227,80 eura. A v tom istom termíne sa v roku 2012 opäť o niekoľko eur zdvihne. Ak pritom žiadateľovi v poisťovni vypočítajú predčasnú penziu v sume čo i len o 10 centov nižšiu, nárok na jej priznanie nemá.

Proces rozhodovania o priznaní dôchodku navyše v zmysle zákona o sociálnom poistení môže trvať až 60 dní, ba v zložitých prípadoch, keď žiadateľovi chýbajú niektoré dokumenty či pracoval v zahraničí, aj dlhšie. „Keď som sa v nitrianskej pobočke poisťovne pýtala, z čoho mám žiť a z čoho si mám platiť zdravotné poistenie, keď zostanem dva mesiace bez príjmu, odpovedali mi, že som s tým mala počítať a našetriť si. A to ešte netuším, či mi to na penziu vôbec vyjde, keďže suma, ktorú som si vypočítala podľa orientačného vzorca, tú hraničnú len tesne prevyšuje,“ povedala Pravde Jana Adámková, jedna zo žiadateliek o predčasný dôchodok.

Práve nedostatočná výška penzie bola tento rok najčastejším dôvodom na zamietnutie žiadostí. „V období od januára do novembra sme z 12 724 žiadostí o predčasný dôchodok zamietli 1 739 takých, kde nedosiahol 1,2-násobok sumy životného minima,“ spresnila Jana Hrabková zo Sociálnej poisťovne.

Záujemcovia o predčasný dôchodok sa však predovšetkým musia zmieriť so skutočnosťou, že za každý mesiac, o ktorý do penzie odídu skôr, sa im priznaná suma znižuje o 0,5 percenta. A po dovŕšení dôchodkového veku sa im nijaká nová penzia nevypočíta, ale tá predčasná sa stane riadnou starobnou. Na výške dôchodku preto budú strácať až do smrti.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba