V Bratislave si uctili Havla koncertom

Koncertným programom Drahý Václav si uctili v Bratislave nedávno zosnulého posledného prezidenta Českej a Slovenskej federatívnej republiky a prvého prezidenta Českej republiky Václava Havla, ktorého v piatok pochovali v Prahe.

27.12.2011 18:22 , aktualizované: 23:40
Havel, koncert Foto:
Na bratislavskom Námestí SNP pripravili organizátori pre verejnosť spomienkový koncert na zosnulého prezidenta Václava Havla.
debata (53)

„Zanechal nám svoje dielo, že môžu byť slobodné koncerty, slobodne stretávanie ľudí. Venujme minútu veľkého potlesku pre Václava Havla,“ povedal na Námestí SNP spoluorganizátor koncertu Michal Kaščák. Jeho ďalší aktér a dobrý Havlov priateľ Agnes Snopko potom predstavil prvého účinkujúceho: „Marián Varga bol posledný hudobník, ktorého Václav Havel počul, keď si v Prahe 10. decembra preberal Cenu Jána Langoša.“

Inštrumentálnu skladbu varhaníka Vargu vystriedalo gitarové a spievajúce duo Longital s piesňami o láske, pretože Havel často k podpisu maľoval srdiečko. Nasledujúca štvorčlenná skupina hudobníkov zahrala chasidské piesne o odvahe, ktoré spieval bratislavský rabín Baruch Mayer. O potrebe slobody i o koncertoch počas Nežnej revolúcie sa prítomní diváci dozvedeli od kapely Živé kvety.

Medzinárodné zloženie predstavovalo účinkovanie českého speváka Michaela Kocába so slovenskou skupinou Karpatské chrbáty, ktorá nahradila jeho Pražský výběr. „Aj komouši pred 25-rokmi nám vypínali na koncertoch elektriku,“ komentoval niekoľkominútový výpadok elektrického prúdu Kocáb. Zároveň zahlásil pozdrav od vdovy Dagmar Havlovej, ktorá mu telefonovala pred odchodom do Bratislavy a poďakovala divákom, že sa zišli na počesť jej manžela. Spoločné česko-slovenské vystúpenie hudobníkov potešilo najmä pamätníkov, pretože odzneli pesničky z legendárneho albumu Pražského výběru Straka v hrsti. Havlov blízky priateľ a spolupracovník Kocáb ich spieval v tmavom kabáte a klobúku i s bielymi rukavicami na rukách.

Vo svojich tradičných koncertných oblekoch nastúpila aj kapela Bez ladu a skladu. „V roku 1988 na koncerte v Lipnici hrali títo chlapci po Havlovom príhovore a Václav by nebol proti, keby bol ich nehrajúcim členom,“ pripomenul Snopko. Takéto zaradenie mal bývalý prezident v legendárnej českej undergroundovej skupine The Plastic People of the Universe. V stodole Havlovej chalupy na Hrádečku po zákazoch Plastici koncertovali, ich kriminalizácia a zákaz slobodnej tvorby boli jedným z dôvodov vzniku Charty 77.

„Je to zvláštna kapela a neviem, či je ešte nejaká podobná na svete. Jej traja členovia Hlavsa, Jirous a Havel sú už v nebi, ostatní sú tu na pódiu,“ privítal Snopko Plastikov, ktorým patrilo finále spomienkového tri a pol hodinového koncertu.

Po ňom pokračovala ďalšia časť kultúrneho podujatia Drahý Václav – divadelná scéna v neďalekom klube A4 (bývalé Véčko). Komornejší program otvorila pesničkárka Silvie Krobová, dcéra Havlovho priateľa, súpútnika a suseda z Hrádečku, tiež režiséra a šéfa Divadla na tahu Andreja Kroba. Toto divadlo sa predstavilo s dvoma Havlovými hrami Protest a Audience. Medzi nimi zaspievala bratislavská pesničkárka Zuzana Homolová.

„Vyberali sme interpretov, ktorí majú niečo spoločné s Václavom Havlom a jeho odkazom. Bolo to mimoriadne podujatie, zatiaľ neuvažujeme s tradíciou,“ povedal Mário Gešvantner, PR manažér agentúry Pohoda, ktorá podujatie organizovala.

53 debata chyba