Hľadači pokladov ničia pamiatky pred očami bezmocných vedcov

Slovenskí archeológovia pri svojich výskumoch musia zápasiť s problémami, ktoré podľa ich slov hraničia s absurditou. Ako upozornil riaditeľ Archeologického ústavu (AÚ) SAV v Nitre Matej Ruttkay, legislatíva je v súčasnosti postavená tak, že kým vedci musia pri povoleniach na výskum zápasiť s byrokraciou, hľadači pokladov pokojne a často beztrestne vykrádajú vzácne lokality.

30.12.2011 14:32
vykopávky, archeológovia, diaľnica Foto:
Pod trasou budúcej diaľnice D1 pri Bytčici odkryli archeológovia 700 hrobov a 15 kamenných mohýl.
debata (1)

Stretávame sa s legislatívnymi problémami, ktoré nám znepríjemňujú prácu. Aby sme my mohli urobiť nejakú zisťovaciu sondu alebo použiť detektor na vyhľadávanie kovových archeologických nálezov, musíme mať množstvo povolení. Zákon je taký, že my sa v podstate musíme báť používať detektor kovov, pretože na jeho použitie si musíme z pamiatkového úradu žiadať špeciálne povolenie, osobitne na každú jednotlivú lokalitu, ktorú chceme preskúmať. Zatiaľ čo detektorári pred našimi očami tieto lokality so svojimi prístrojmi vykrádajú – a z toho sme smutní," konštatoval Ruttkay.

Len tak kopať a kradnúť

Podľa vedcov je zlé už samotné znenie zákona. Ten zákon hovorí, že pokuta bude udelená vtedy, keď niekto robí nepovolený výkop a výskum. To znamená, že keď niekto len tak kope a jednoducho vykráda nálezy z lokality, tak nerobí aj výskum, lebo nie je výskumník, takže ten skutok sa právne vlastne nenaplní," vysvetlil Ruttkay.

Na rozdiel od vykrádačov nálezov archeológovia pri výkopových prácach robia aj vedecký výskum. V prípade, že by im naň chýbalo povolenie, na rozdiel od zlodejov pamiatok budú potrestaní, pretože naplnili skutkovú podstatu priestupku, ktorý môže byť za istých okolností kvalifikovaný aj ako trestný čin. Je to také smutné, že my, ktorí máme príslušné vzdelanie, licencie a oprávnenie na vykonávanie archeologického výskumu a musíme prejsť skúškami, tak vlastne nemôžeme ísť preskúmať zaujímavú lokalitu a často sa musíme pozerať, ako ju hľadači pokladov ničia," konštatoval Ruttkay.

Povolenie, ktoré nemá kto udeliť

Pracovníci AÚ sa aj v súčasnosti podieľajú na veľkom projekte financovanom z fondov Európskej únie. Jeho cieľom je realizácia prieskumov, vyhľadávanie nových lokalít a vytváranie archeologických atlasov na rozsiahlych územiach Slovenska. Pri tejto práci by sme potrebovali mať detektor kovov neustále pri sebe. Podľa zákona by sme však museli mať špeciálne povolenie pre každú jednu parcelu, ktorou pri prieskumoch budeme prechádzať. To je nereálne, pretože vybavenie každej žiadosti nejaký čas trvá. Preto detektor často radšej nepoužijeme," povedal Ruttkay. Kým by sme všetky povolenia získali, bolo by už po realizácii celého štrukturálneho grantu," doplnil ho archeológ Ján Beljak.

Podľa Ruttkaya obsahujú príslušné zákony aj veľa ďalších nedostatkov, ktoré komplikujú efektívny výskum a vyvolávajú mnohé nejasnosti. Zákon napríklad, to je úplná perlička, nerieši to, kto dáva povolenie na takzvaný systematický výskum. Nejakým omylom, aj keď sme na to upozorňovali, to z neho vypadlo, takže na systematický výskum nám vlastne ani nemá kto dať povolenie," dodal Ruttkay.

1 debata chyba