Návrh pokút za urážku zatiaľ nezmenili

Zavedenie päťstoeurových pokút za urážku politikov ešte nie je celkom zažehnané, hoci minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) sľuboval opak. Po tom, čo denník Pravda na konci roka upozornil, že rezort vnútra pripravil novelu zákona o priestupkoch, ktorá zavádza pokutu za urážku a ohováranie verejného činiteľa, sa Lipšic ospravedlnil a tvrdil, že o ustanovení nevedel.

04.01.2012 20:00 , aktualizované: 05.01.2012 14:50
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic
debata (12)

Bránil sa tým, že ju pripravovali jeho podriadení a on si materiál nestihol prečítať, hoci o pokutách za urážku hovorí aj dôvodová správa. „Minister by mal aspoň zhruba vedieť, čo je obsahom zákona, ktorý predkladá. Obzvlášť, keď ide o takto závažnú vec,“ myslí si právnik Peter Wilfling, ktorý spolupracuje s Via Iuris.

Minister tiež sľúbil, že ustanovenie o pokute bude vypustené. Zatiaľ sa tak nestalo. Pôvodné znenie naďalej pripomienkujú ostatné rezorty.

Ministerstvo tvrdí, že Lipšicove slová o úprave novely platia. Prečo časť o pokute nevypustilo a kedy tak chce spraviť, však rezort nespresnil. „Prvoradým cieľom novely zákona je beztrestnosť priestupcu v prípade, že pomôže odhaliť korupčný trestný čin alebo zneužitie právomocí verejného činiteľa. Ostatné zmeny zapracovala sekcia verejnej správy ministerstva vnútra na základe svojich doterajších poznatkov,“ odkázala hovorkyňa rezortu Natália Hattalová s tým, že by bolo predčasné vyjadrovať sa k ďalším podrobnostiam. Na otázku, či sa ministerstvo bude spoliehať len na to, že sporné ustanovenie o pokutách za urážky z novely vypadne v rámci pripomienkového konania, hovorkyňa neodpovedala.

Občiansky aktivista Štefan Szilva, ktorý sa téme priestupkov venuje, hovorí, že ak ministerstvo do budúceho piatka novelu nestiahne a nepredloží ju znova v pozmenenej podobe, môže sa stať, že otázka zavedenia pokuty si počká až na budúcu vládu. „Z vyjadrení ministra nie je jasné, či tam náhodou nezachovajú toto ustanovenie len v nejakej inej podobe a s nižšími sankciami. Preto je podľa mňa stále aktuálna otázka, či by nebolo rozumné zorganizovať hromadnú pripomienku verejnosti na túto tému,“ povedal Szilva.

Novela je v pripomienkovom konaní od polovice decembra a udeľuje sankciu vo výške 500 eur každému, kto „urazí alebo ohovorí verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci alebo pre výkon jeho právomoci“. Nanovo zároveň definuje, že verejnými činiteľmi sú okrem politikov aj prezident, poslanci, sudcovia či exekútori, aj bežní štátni zamestnanci. Táto sankcia by podľa právničky spolupracujúcej s Via Iuris Evy Kováčechovej zviazala ruky kritikom. „Viem si predstaviť, aj ako by to bolo zneužívané, a to osobitne na médiá,“ povedala. Szilva dodal, že ak by pokuta platila, verejní činitelia by mali väčšie možnosti ochrany než bežní občania.

K vysokým pokutám mal doteraz pripomienku len Úrad vlády. Ten tvrdí, že „nadviazanie urážky alebo ohovárania na výkon verejnej funkcie priamo znemožňuje kritiku práce verejného činiteľa“ a upozorňuje na to, že verejní činitelia by mali zniesť vyššiu mieru kritiky zo strany médií a verejnosti. Jednotlivé rezorty môžu pripomienky k novele posielať do budúceho piatka. Potom by sa mali vyhodnotiť a v prípade prijatia preniesť do novely. Tá by mala platiť od budúceho roka, schvaľovať ju bude až nová vláda.

12 debata chyba