SaS zrejme schôdzu o Gorile nepresadí

Strane SaS sa zrejme nepodarí zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady ku kauze Gorila, ktorá poukazuje na politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ.

09.01.2012 15:52
politici, parlament Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Aby sa rokovanie uskutočnilo, liberáli potrebujú 30 poslaneckých podpisov. Majú svojich 18, štyri hlasy Obyčajných ľudí a s podporou nemajú problém ani dvaja poslanci OKS Peter Zajac a Ondrej Dostál. U väčšiny strán však prevláda názor, že prípad patrí do rúk polície a prokuratúry, a nie do pléna, kde by slúžil iba predvolebnej kampani.

„Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze nepodporíme. Posun vo veci a závery môžu urobiť len orgány na to určené, teda polícia a prokuratúra, a nie politická kampaň v parlamente,“ povedal hovorca SDKÚ Michal Lukáč. Podobný názor má aj predseda klubu Mostu-Híd László Solymos.

„Myslím si, že prípad nepatrí do parlamentu, majú ho riešiť orgány činné v trestnom konaní,“ uviedol s tým, že o podpore návrhu bude hovoriť ešte predsedníctvo strany. Solymos ale nepredpokladá, že sa nájde pre iniciatívu sulíkovcov súhlas.

KDH o svojom postoji dnes rozhodovalo na zasadnutí predsedníctva. O výsledkoch rokovania bude informovať predseda strany Ján Figeľ na tlačovej konferencii v utorok 10. januára. Kresťanský demokrat Radoslav Procházka pre kauzu Gorila zvolal na 23. januára mimoriadne rokovanie Ústavnoprávneho výboru NR SR, na ktoré pozval aj ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) a prvého námestníka generálneho prokurátora Ladislava Tichého. Chce na ňom zistiť, či má zmysel zaoberať sa prípadom v pléne.

„Podľa záverov výboru budem vedieť, či má zmysel ťahať do prípadu aj politiku, alebo to nechať orgánom činným v trestnom konaní,“ zdôvodnil.

„Neviem, čo okrem reči môže Národná rada k tomu dodať. Národná rada nie je vyšetrovací, ale zákonodarný orgán a neviem, či by mohla prispieť k vyšetrovaniu,“ doplnil poslanec Mostu-Híd a bývalý člen OKS František Šebej.

Odmietavé stanovisko zaujala k návrhu na zvolanie mimoriadneho rokovania pléna opozičná SNS.

SaS v pondelok podala v súvislosti s kauzou Gorila ďalšie trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa na neznámeho páchateľa, a to na Úrad boja proti korupcii.

Ak schôdza pomôže objasniť Gorilu, Smer jej zvolanie podporí

Smer podľa predsedu Roberta Fica podporí návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu o kauze Gorila, ale len v tom prípade, ak predkladatelia návrhu predložia argumenty, ktorými má schôdza prispieť k objasneniu informácií v kauze.

Ako uviedol Fico dnes, ak však má ísť len o predvolebný boj, tak odporúča SaS, aby prešetrenie nechala na orgány činné v trestnom konaní.

Poslanecký klub SNS už dnes avizoval, že nepodporí zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR ku kauze Gorila. „Nevidíme dôvod na účelovú politizáciu tejto kauzy v predvolebnom období,“ uviedol podpredseda SNS Rafael Rafaj.

2 debata chyba